Van Valiliği tarafından kent genelinde ilan edilen eylem ve etkinlik yasağı bin 435’inci gününe girdi. 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) gerekçe gösterilerek ilk olarak 21 Kasım 2016 tarihinde ilan edilen yasak, her 30 ya da 15 günde bir güncelleniyor. Van Barosu’nun yasağa dair Van İdare Mahkemesi’ne yaptığı başvurusu sonuçsuz kalırken, yasağın AKP ve MHP etkinliklerini etkilememesi dikkati çekiyor. 4 yıla yakın bir süredir AKP ve MHP’nin tüm organizasyonlarına herhangi bir engel çıkarılmazken, başta Halkların Demokratik Partisi (HDP) olmak üzere muhalif parti ve sivil toplum örgütlerinin tüm etkinliklerine izin verilmiyor. 

Etkinliklerine engel çıkarılan HDP ve sendikalar, kesintisiz süren yasağı değerlendirdi.

HDP: TALİMAT VALİLİĞİ AŞIYOR  

HDP Van İl Örgütü Eşbaşkanı Ökkeş Kava, yasakların sadece partilerini ve demokrasi güçlerini kapsadığını belirtti. AKP ve yakın partilerin istedikleri yerde stant dahi açabildiğine dikkati çeken Kava, “Mevcut yasak talimatlarının Valiliği de aşarak üstlerden geldiğini biliyoruz” dedi. Etkinliklerine çıkarılan engellemelere değinen Kava, “Yasaklar bahane edilerek bizleri susturmaya çalışıyorlar. Yıllardır çalışmalarımızı tüm baskılara rağmen sürdürüyoruz. Sadece baskılarla çalışmalarımızı rahat bir şekilde yapmamıza izin vermiyorlar. Kendi kanunlarını dahi askıya alarak, eylem etkinliklerimizi yasaklıyorlar. Kanun mu büyük Vali mi” diye sordu. Tüm engellemelere rağmen mahalle mahalle, sokak sokak halka ulaşmaya devam edeceklerini vurgulayan Kava, “Halkın içinde kalmaya devam edeceğiz. Büyük bir direniş ile çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz” dedi. 

EĞİTİM SEN: SAVAŞ KARŞITLARINA ENGEL

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şube Başkanı Murat Atabay ise, “Darbeyi Allah’ın lütfu” olarak görenlerin sivil toplum örgütlerine baskı uyguladığını ve halk tepkisini yasaklarla bastırmaya çalıştığını kaydetti. Yasakların sadece muhalifleri kapsadığını belirten Atabay, “Muhalif hiçbir STÖ bu alanı kullanamazken, AKP İl Başkanı gibi davranan Vali, AKP’lilerin stant açmasına, pankart açmasına ve konvoy düzenlemesine izin veriyor. Savaşa hayır diyenlerin alana çıkması engellenirken, Azerbaycan için alana çıkanlara izin veriyorlar” ifadelerini kullandı. Diğer bölge kentlerinde de benzer uygulamaların olduğunu ifade eden Atabay, Van’da bu durumun resmiyete döküldüğünü söyledi. Atabay, baskı altındaki diğer STÖ ve parti temsilcileriyle bir araya gelerek, çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini dile getirdi. 

SES: MUHATAP BULAMIYORUZ

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Van Şubesi Eşbaşkanı Zeki Seven de keyfi engellemenin sürdüğünü söyledi. Hükümete yakın olan dernek, sendika ve partilerin alanları istedikleri şekilde kullanabildiklerini kaydeden Seven, “Alana inemiyoruz. Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’nde vefat eden bir arkadaşımız için saygı duruşu dahi yapamıyoruz” dedi. Yasakların, “saha ve alanın zorlanması” ile aşılabileceğine dikkati çeken Seven, şunları söyledi: “Mevcut yasakların çözümü noktasında bir muhatap bulamıyoruz. Muhalif olanlara dönük müthiş bir baskı var. Bu baskıyı kırmak da mücadele ve cesaretin yolundan geçer. Mücadeleye devam edeceğiz.”

MA / Dindar Karataş - Müjdat Can