Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta ABD'ye yapması planlanan ziyaretle ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, ziyaretin her iki taraf için de uygun olacak ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu.

Öncü Keçeli’nin ziyaret ile ilgili açıklaması şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın 9 Mayıs günü ABD’ye yapması planlanan ziyaret, programların uyuşmaması nedeniyle, her iki taraf için uygun olacak ileri bir tarihe ertelenmiştir.

Türkiye ve ABD arasında üst düzey diyalog devam edecektir."

BLOOMBERG DUYURDU

Keçeli'nin açıklamasından önce Bloomberg haber ajansı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta Washington'da ABD Başkanı Joe Biden'la yapacağı belirtilen görüşmeyi ertelediğini duyurmuş, Bloomberg muhabiri Fırat Kozok, bu bilgiyi, bir yetkiliye dayandırmıştı.

REUTERS'A KONUŞAN TÜRK YETKİLİ DE 'ERTELEME' DEDİ

Bloomberg'ün haberinin ardından Reuters ajansı da bu bilgiyi teyit ettiklerini duyurmuş, son dakika olarak servis edilen haberde "Türk yetkili, Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta Beyaz Saray'da Biden'la planlanan görüşmesinin ertelendiğini söyledi" denilmişti.

'ERDOĞAN'IN PROGRAMINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER NEDENİYLE ERTELENDİ'

Habere göre yetkili, görüşmenin "Erdoğan'ın programındaki değişiklikler nedeniyle ertelendiğini, kısa süre içinde yeni bir tarihin belirleneceğini" söylemişti.

NE OLMUŞTU?

Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta Washington'ı ziyaret edeceği ve ABD Başkanı Joe Biden'la görüşeceği haberi, ilk olarak Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından Türk yetkililer tarafından açıklanmıştı.

Reuters'a isim vermeden konuşan ABD'li yetkililer de, Erdoğan ile Biden'ın 9 Mayıs'ta Beyaz Saray'da görüşeceğini söylemişti. Ancak Washington'dan bu görüşmeye dair resmi bir teyit gelmemişti.

Erdoğan: İlk fırsatta CHP ile görüşeceğim Erdoğan: İlk fırsatta CHP ile görüşeceğim

JOHN KIRBY DOĞRULAMAMIŞTI

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise dün gece Biden'la birlikte uçakla New York'a giderken, Erdoğan’ın ABD ziyareti hakkında gazetecilerden gelen soruya, "Ziyarete ilişkin programlanmış bir şey yok" yanıtını vermişti.

ABD BÜYÜKELÇİSİ 'HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR' DEMİŞTİ

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake ise bugün İstanbul’da bir otelde bir araya geldiği Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) heyetine "Erdoğan’ın Beyaz Saray’da Biden ile yapacağı görüşmenin hazırlıklarının sürdüğünü" söylemişti. T24'ten Cansu Çamlıbel, Büyükelçi'nin "ziyaretle ilgili resmî açıklamanın kısa süre içinde yapılmasının beklendiğini" duyurmuştu. Buna göre Flake, resmî açıklama konusunda “Bir ziyaret öncesinde iki taraf önce bir tarih üzerinde anlaşır sonra hazırlıklar başlar. Ziyarete ilişkin resmi açıklama ise ziyarete yakın bir tarihte yapılır. Bu Türkiye’ye ya da Sayın Erdoğan’ın bu ziyaretine özgü bir durum değil, hep böyle yapılır" demişti.