Van’dan seslendiler: Tutsak gazeteciler serbest bırakılsın Van’dan seslendiler: Tutsak gazeteciler serbest bırakılsın

DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, kayyım yönetiminin belediyeyi 8,5 milyar TL borca soktuğunu belirtti. Zeydan, "Ne yazık ki belediyemizde büyük bir tahribat var. 2022 yılında bu borç sadece 400 milyon TL iken, son 1,5 yılda yeni valinin atanmasıyla bu borç 8,5 milyar TL'ye ulaşmış" dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi 31 Mart yerel seçimlerinden sonra ilk meclis toplantısını gerçekleştirdi. Yeni dönemin ilk meclis toplantısı Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’ın başkanlığında yapılırken belediyenin yeni yönetimi belirlendi.

8 BUÇUK KAT TRİLYON BORÇ

Kayyımların ve AKP’li yönetimlerin Van’ın genelinde büyük tahribatlara yol açtığını dile getiren Zeydan, kayyımın geride bıraktığı büyük bir borcun ve tonlarca usulsüzlüğün olduğunu vurguladı. Zeydan, şöyle devam etti:

“Van Büyükşehir Belediyesi’nin şu an güncel borcu 8 buçuk kat trilyon. Bu borç 2022 yılında 400 trilyon iken son bir buçuk yılda özellikle Valinin değişmesiyle beraber neredeyse 15-16’ya katlanarak 8 buçuk kat trilyona ulaşmıştır. Belediyeler halka en yakın hizmet kurumlarıdır. Dolayısıyla yol, kanalizasyon, içme suyu, artıma suları, çevre, park ve bahçe gibi bu asli hizmetler dururken kayyım döneminde aslında Milli Eğitim Bakanı’nın yapması gereken, Çevre ve İklim Bakanı’nın yapması gereken faaliyetleri maalesef belediye üzerinden yapmışlar ve büyük bir külfet oluşturmuşlar.”

‘DARBEYE KARŞI 85 MİLYON SES OLDU’

Toplantıda konuşan Zeydan 31 Mart yerel seçimlerde başta Van olmak üzere birçok kentte devlet eliyle hukuki ve siyasal darbelerin yaşatıldığına dikkati çekti. Zeydan, “Van halkının bu adaletsizliğe ve hukuksuzluğa karşı her yerde demokratik hakkını kullanarak görkemli bir şekilde direnerek bu hukuksuz kararı lağvetti. Sadece DEM Partiye oy veren yurttaşlarımız değil, adaletten yana hukuktan yana halkın iradesinden yana bu hukuksuzluğa karşı çıkan çok sayıda yurttaşımız ve siyasi partiler oldu. Bununla birlikte yine Türkiye genelinde barıştan yana adaletten yana hukuktan yana halkın iradesine karşı gerçekleştirilen bu darbeye karşı demokrasi yanlıları adalet yanlıları hemen hemen bütün siyasi partiler demokratik kitle örgütleri adaletten ve vicdandan rolünü ortaya koyarak Van halkıyla büyük bir dayanışma gösterdiler. Çünkü biz çok iyi biliyoruz ki; bu sadece Van halkına karşı yapılan bir saygısızlık değildi bütün Türkiye halklarına karşı, adalete karşı, demokrasiye karşı gerçekleştirilen bir girişimdi ve bu darbenin karşısında 85 milyon yurttaşımız ses oldu” dedi.

TOPLUMSAL AKILLA SORUNLAR ÇÖZÜLECEK

Belediyenin tek kuruşunun heba olması için halka ait her kuruşun hesabının sorulması için çalışmalarını hukuki boyutta aktif kılacaklarını sözlerine ekleyen Zeydan, “Hukuki anlamda ne gerekiyor halkımız adına yapacağız. Kayyım sürecinde büyük israfa yol açılmış, 150 araç kiralanmış ve amaçları dışında kullanılmış. Araçlar başka kurumlara tahsis edilmiş 26 aracın sözleşmesini fesih ettik. Bu meclisin ve yeni yönetimin Van halkına Van’a layık hizmetler vereceğine inanıyoruz. Kolektif ve toplumsal bir akıl ile kentin bütün dinamikleriyle bütün sorunları el birliğiyle ortak akılla çözme planlarımız ve kararlılığımız var” diye konuştu.

Meclis toplantısı yönetim belirleme ve faaliyet raporlarını incelemeyle son buldu.