AKP-MHP iktidarı, 26 Nisan’da kabine toplantısı ardından pandemi önlemleri kapsamında 29 Nisan ve 17 Mayıs tarihleri arası tam kapanma kararı aldı. Karara göre, bir kısım iş kolları ve iş yerleri 18 gün boyunca açılmayacak. Kararın açıklanmasıyla Türkiye’nin dört bir yanında kent ve ilçe merkezlerine akın eden yurttaşlar ise bir taraftan banka, bir taraftan PTT, bir taraftan da alışveriş kuyruğuna girerken, sosyal mesafe kuralları da hiçe sayıldı. 7’den 70’e yurttaşlar alışveriş merkezleri, pazarlar ve seyyar satıcıların tamamının önünde kalabalık gruplar şeklinde alışveriş telaşına girdi. Ancak birçoğu alışveriş yapamadan evin yolunu tuttu. 

Van’da kadınlara alışveriş telaşını, tam kapanma sürecine nasıl gireceklerini ve yaklaşan Ramazan Bayramıyla beraber ekonomik krizin kendilerini ne derecede etkilediğini anlattı.

FİYATLAR ÇOK YÜKSEK 

Beş Yol civarında bulunan Büyük Rus Pazarı tezgahlarında giyim reyonunda bir yelek almak için saatlerce pazarlığa girişen yurttaşlardan Gülperi Ak, bir yelek alacağını 10 TL’lik indirim istediğini ancak pazarcının fiyatı düşürmediğinden yakındı. Eve gelen tek gelirin sosyal yardımlaşma vakfından aldığı 600 TL’lik yaşlılık ücreti olduğunu kaydeden Gülperi, “18 gün süresince çarşıya çıkamayacağım. Ne yiyeceğimi, çocuklara ne yedireceğimi bilmiyorum. Sabahtan bu yana tek bir şey alamadım, çünkü fiyatlar çok yüksek. Devletin tam kapanma süresi boyunca bize yardım etmesini maddi destek vermesini istiyoruz. Bayram alışverişi yapamadım. Ama çocuklar bayram günü şeker bekler, harçlık bekler” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLAR YASAK DİNLEMEZ BAYRAM ŞEKERİ İSTER 

Güzel Erdemli da “Daha hiçbir şey almamışım. Her şey çok pahalı. Ne yiyeceğiz, ne içeceğiz bilemiyoruz. Sadece bir torunum için kıyafet alabildim. Çocuklar engellemeyi dinlemez ki onlar bayram için kıyafet, bayram şekeri ister” dedi. Açıklanan ekonomi paketinden daha önce yararlanmadığını sadece bin TL aldığını ifade eden Güzel, “Bin TL hiçbir şeye yetmedi. Aç susuz evde bekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

GEÇİNEMİYORUZ 

Çarşıya alışveriş yapmaya giden Sidar Gökhay, kucağında çocuğuyla birlikte ekonomik krizden kaynaklı hiçbir şey alamadığını kaydetti. Sidar, bayram alışverişi yapamadığı için köyüne döneceğini belirterek, kapanma süresince köyde yaşayacağını söyledi. Sidar, “Geçinemiyoruz” diyerek iktidarı eleştirdi. 

DEVLET BİZE BAKMAK ZORUNDA 

Yurttaşlardan Emine Çelebi de çarşı merkezine ilaç alabilmek için geldiğini belirtti. Yaşlı ve hasta olduğunu söyleyen Emine, tam kapanma ve artan ekonomik krizden dolayı “Devlet bize bakmak zorunda” sözleriyle isyan etti.

KIYAFET ALIMI GELECEK BAYRAMA KALDI 

Çarşıya hem bayram alışverişi, hem de gıda alışverişine çıktığını söyleyen Pakize Bayat da, “Bir yıldır sadece bana bin TL verdiler. Onu da elektrik ve su faturalarına yatırdım. İş yok, güç yok. Ne yiyeceğiz, ne içeceğiz bilmiyorum. Bugün sadece bir çocuğum için kıyafet alayım dedim. Sadece bir gömlek alabildim. Pantolonu da bir sonraki bayrama alacağım” diye konuştu.