Finlandiyalı Gazeteci Taina Marjatta Niemala, Aktivistler Henri Juhani Sulku, Joanna Redwood ve Marja Orvoki Hostilla  2016 yılında Van Emniyeti tarafından gözaltına alındı. ‘Silahlı terör örgütüne üye olma ve terör örgütü propagandası yapmak’ iddiasıyla Finlandiyalı gazeteciler hakkında soruşturma başlatıldı.

Finlandiyalı gazeteci-Yazar Taina Marjattta ve aktivist dostları hakkında hazırlanan soruşturma evrakında Finlandiya gazeteciler YPG’li Dilan Çoban ve Tekin Kurt için Van’da kurulan taziyelere katılmakla suçlandı.

Van’da yaşayan Finlandiyalı yazar Taina Niemela, 2016 yılı Nisan ayında “ajanlık faaliyetinde bulunduğu” iddiasıyla gözaltına alındı. Savcılık sorgusu tamamlanan Niemela’nın, sınırdışı edilmesine karar verildi. Finlandiya Gazeteciler Sendikası üyesi de olan Yazar Niemela’ya  emniyet sorgusunda neden Van’da yaşadığı ve PKK, PYD ve KCK hakkında bildikleri soruldu. Niemala’nın bir yıldır Van’da olduğunu ve kitap yazdığını söylemesi üzerine kendisine “Kitap yazacak başka bir ülke bulamadınız mı?” sorusu soruldu Niemala ve arkadaşları ardından savcılığa sevk edildi. Yazar Niemela mahkeme kararıyla sınır dışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilmesinin ardından sınır dışı edildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı konuya ilişkin 4 yıl sonra kararını verdi. Savcılık kararında “Diğer tüm şüpheliler bakımından; her ne kadar olay tarihinde şüphelilerin ölen örgüt mensubu için kurulan taziye çadırını ziyaretleri kapsamında soruşturma işlemlerine devam olunmuş ise; yapılan araştırmalarda şüphelilerin silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işlediklerine dair somut bir delil bulunmadığı,  suçun oluşabilmesi için süreklilik, devamlılık ve örgütle bir hiyerarşik bağın bulunması gerektiği, söz konusu suçun işlendiğine dair şüpheliller hakkında kamu davası açmaya yeterli şüphe ve delil elde edilemediği anlaşılmakla, kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir” denildi.

'GAZETECİLERE İFTİRA TESCİL EDİLDİ'

Kararı değerlendiren Gazeteci Tanya Niemela’nın avukatı Mahmut Kaçan, gazetecilerin çalışmasının nasıl engellendiğinin ve kriminalize edildiğinin bu kararla bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Niemela ve arkadaşlarının casusluk suçlaması ve örgüt üyeliği gibi ağır suçlamalara maruz kaldığını ve bunun basına da bu şekilde servis edildiğini hatırlatan Kaçan, “Gazetecilerin nasıl kriminalize edilmeye çalışıldığını bir kez daha gördük. Aradan geçen 4 yılın sonunda takipsizlik kararı verildi. Asılsız, kurgu iddialarla gazetecilerin nasıl engellenmeye çalıştığı bu kararla tescil edildi.”