PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve cezaevindeki hak ihlallerine karşı 27 Kasım’da tutukluların başlattığı açlık grevleri için Van’da Açlık Grevlerini İzleme Koordinasyonu kuruldu. Koordinasyonda yer alan Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), İnsan Hakları Derneği (İHD), Van Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Temsilciliği, Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikası (SES) ile Van-Hakkari Tabip Odası temsilcileri, KESK binasında açıklama yaptı.

'TECRİT YASALARA AYKIRI'

Açıklamada konuşan ÖHD üyesi Ekin Yeter, 57’nci gününe giren eylemin 107 cezaevine yayıldığını aktardı. Cezaevindeki hak ihlallerinin sürekli hale geldiğine dikkati çeken Yeter, pandemi süreci gerekçe gösterilerek bu ihlallerin ağırlaştırıldığını vurguladı. Geçmiş yıllarda da tutukluların aynı taleple açlık grevine girdiğini anımsatan Yeter, geçici olarak kaldırılan tecridin tekrardan devreye sokulduğunu kaydetti. Yeter, bu durumun yasal olmadığını, hem ulusal hem de uluslararası kurallara aykırı olduğuna işaret etti.

Yeter, “Tüm hak ihlallerine son verilerek, insanlık onuruna yakışır mualmele yapılması, işkence, kötü muamele ve diğer hak ihlallerinin ortadan kaldırılması, hasta mahpusların tedavilerinin gerçekleştirilmesi, hastane sevkleri sonrası karantina koşullarının tecrit işkencesi uygulamasına dönüştürülmesinin önlenmesi hususunda Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumları ve ilgili kuruluşlar görevlerini yapmalıdır” dedi.

‘ADIM ATIN’ ÇAĞRISI

Eylemin sürdüğü yerlerde sağlık kontrollerinin düzenli yapılmasını isteyen Yeter, protokollere uygun beslenme ihtiyaçlarının karşılanması ve tıbbi bakımlarının yapılması gerektiğini belirtti. Yeter, yetkili kurumları, “tutukluların sağlıklarının tehlikeye girmemesi için hak ihlallerini sonlandırarak, tecridin kaldırılması için bir an önce adım atmaya” çağırdı.