Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte derinleşen ekonomik kriz en çok pazarlarda kendisini hissettiriyor. Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Eski Sıhke yolu civarında kurulan halk pazarında mutfak alışverişi yapan yurttaşlar, her geçen gün artan zamlardan dert yanarak, boğazlarından kıstıklarını kaydetti.  

UCUZ ÜRÜN ARAYIŞI

Emekli maaşıyla geçindiğini belirten Sabiha Çiçek, ucuz ürün bulmak için tezgah tezgah gezdiğine dikkati çekti. Her gün ürünlerin fiyatlarının daha da arttığına dikkati çeken Çiçek, “Pahalılık almış başını gitmiş. Emeklilik maaşımızla geçiniyoruz. Allahtan kira ödemiyorum. Kirada otursaydım ne olacaktı halimiz? Bu maaş bulamayanlarda var. Her gün her şeye zam geliyor. Her gün bir sürü market geziyorum. Vatandaş ne yiyip içecek. Her şeyden kısıyoruz. Hem mutfaktan hem giyimden kısıyoruz. Gidip mağazalardan alamıyoruz" diye dert yandı. 

Bu durumun esnafı da mağdur ettiğini söyleyen Çiçek, işsizlik ve ekonomiye dair yapıcı politikaların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Çiçek, “Esnafın kalkınması için insanlarda para olması lazım. Vatandaşa da yazık. Buna bir çözüm bulunması lazım. Bu süreçte emekliler de çok zor durumda. Bir kızım iş olmadığı için evde oturuyor. Torunum da benim yanımda. O da işsiz. Van’da iş yoksa fabrika açsınlar" diye konuştu. 

İHTİYACIN 10'DA 1'İNİ KARŞILAYABİLİYOR

Daha önce 4 günlük ev ihtiyacına yeten kazandığı paranın şu an bir günlük ihtiyacına yetmediğini ifade eden Nihat Yokuş, faturalara yapılan zamlara tepki gösterdi. Her ay bin TL tutarında fatura ödediğini dile getiren Yokuş, "Sabah kahvaltıdan sonra dışarıya çıktığımda eşim benden birkaç parça eşya istedi. Ben de para olmadığı için istedikleri eşyaların sadece yüzde 10’nunu alabildim. Sebzeden tutun gıdaya kadar her şey çok pahalı. Hayat şartları çok zor. İş yok zaten. İş arıyoruz ama bulamıyoruz. Geçen yıl bir teneke yağ 95 TL civarıydı. Bu yıl aynı yağ 240 TL olmuş. Herkes benimle aynı durumda. Herkes ekonomik sorunlardan, işsizlikten ve pahalılıktan yakınıyor" şeklinde konuştu. 

KÖY VE ŞEHRİN FARKI

Köyden çocuğunu ziyaret etmek için merkeze geldiğini aktaran Almaz Taşkıran ise, etiket fiyatlarının el yaktığını dile getirdi. Gün geçtikçe her şeyin pahalılaştığına dikkati çeken Taşkıran, "Ekonomik durumumuz hiç iyi değil. 15 tane koyunum var. Onlarla geçiniyorum. Buraya çocuğumu görmeye geldim. Gitmeden meyve ve sebze alayım dedim, ama her şey çok pahalı. Hiçbir şey alınmıyor. Köyde durumlar şehirlere göre daha iyi. Şehirlerde her şey çok daha pahalı” dedi. 

‘BAZILARIMIZ SİFTAH DAHİ AÇMIYOR’

İş yapamamaktan şikayet eden Kemal Aşkan adlı pazarcı da salgınla birlikte durumlarının daha da kötüleştiğini vurguladı. 16 yıldır pazarda esnaf olduğunu söyleyen Aşkan, şunları söyledi: "Eskiden işlerimiz iyiydi. Pandemi yüzünden şimdi işlerimiz çok düştü. Sabahın erken saatlerinde o soğukta buraya gelerek tezgah açıyoruz. Bazı pazarcı arkadaşlarımız siftah dahi açmadan tekrar tezgahını kapatıyor. Gün içinde kazandığımız parayı o gün harcıyoruz. Bazı günler kazandığımız ücretler o güne dahi yetmiyor."(Van/MA)