Van’da 2016 yılında kurulup, adını Cemal Süreya’nın ilk şiir kitabından alıp Üvercinka Kültür Sanat Merkezi, kurulduğu günden bugüne tiyatrodan halk oyunlarına varan birçok alanda kültürel ve sanatsal çalışmalar içerisinde. Topluluk, çalışmalarını artık bir süredir devam eden inşa çalışmaları tamamlanan yeni yerinde sürdürecek.

“Üvercinka Akademi” adı verilen merkez, Van Kültür Sarayı’nın hemen karşısında kapılarını açtı. Yeni açılan merkez aynı anda bin 400 kişiye eğitim verme imkanına sahip.

Kültür Merkezi’nin kurucularından Fatih Taşdemir, amaçlarını “insanlara sanatı sevdirmek, doğu ve batı arasında bir köprü inşa etmek” olarak dile getirdi.

'HAYAL ETTİĞİMİZ HER ŞEYİ YAPMAK İSTİYORUZ'

Van’da kültür anlamında ses getirecek çalışmalara imza atmak istediklerini söyleyen Taşdemir, birçok alanda eğitim ve sanat etkinlikleri yapacaklarını, hayal ettikleri her şeyi gerçekleştireceklerini söyledi. 

Taşdemir, “Burada çok yetenekli hocalarımız var. Önemli olan bu yetenekleri sanatseverlerle buluşturmaktır. İnsanlara sanatı sevdirmek istiyoruz. Burası çok büyük bir sanat okulu. Burada bin 400 kişiye eğitim verecek bir kapasiteye sahibiz. Sanat okulunda dans, resim, tiyatro, heykel, müzik, seramik ve sanat galerisi bölümlerimiz var. Özelikle tiyatro ve sinema alanında tanınan sanatçılarla çalışacağız” dedi.

VAN KABUĞUNU KIRDI

Tek amaçlarının doğu ile batı alanında bir sanat köprüsü oluşturmak olduğunu belirten Taşdemir, “Van’da yüzlerce sanatçı ağırladık. İnsanların hayal dünyasını keşfetmek ve sanatı sevdirmek bizim için mutluluk verici. Bu çalışmaları yaparken Türkiye ile  sınırlı kalmayarak uluslararası faaliyetler de yapmaya çalıştık. Tiyatro festivalimize bu yıl yurt dışında çok fazla talep oldu ve yabancı tiyatro oyunları Van’a gelmek istiyorlar. Özelikle Fransa, İngiltere, İran, Azerbaycan, Kırgızistan, Irak gibi ülkelerden Van’a gelip oyunlarını sahnelemek isteyen çok fazla tiyatro ekibi var. Bu da bizi çok sevindiriyor. Biz şehir olarak kendi kabuğumuzu kırdık. Van, Ortadoğu’nun kültür başkenti olabilecek bir potansiyele sahiptir. Biz de bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Bize katılmak isteyenlere seslenmek istiyorum; birlikte çok daha fazla çalışmalara imza atabiliriz” diye konuştu.(Van/MA)