Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasını düzenledikleri basın açıklamasıyla protesto etti. HDP Edremit İlçe binası önünde düzenlenen açıklamaya Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, (KESK) Van Şubeler Platformu’nun yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. “ Semra Güzel halkın iradesidir” pankartının açıldığı eylemde HDP İpekyolu İlçe Eş başkanı Canan Uzunay konuştu. 

‘Partimize saldıranlar katillerin sırtını sıvazlıyor’

HDP’nin kadınları, gençleri ve tüm ezilenleri temsil etmesinin rahatsızlık uyandırdığını kaydeden Canan,  her türlü hukuk dışı ve anti demokratik yönteme ve kamu imkanlarının seferber edilmesine rağmen seçimle, sandıkla partilerini engelleyemeyenlerin baskı politikalarını devreye koyduğunu belirtti. Partilerine saldıran iktidara  “Uğur Kaymaz’dan Ceylan Önkol’a çocuklarımızı yargısız infaz eden zihniyetin uzantısıdır” sözleriyle tepki gösteren Canan, “Partimize saldıranlar Deniz Poyraz’ın katillerinin sırtını sıvazlayıp, tecavüzcü uzman Çavuş Musa Orhanları serbest bırakanlardır. Partimize saldıranlar, kadın özgürlük mücadelesinin sözcüsü Ayşe Gökkanları, Leyla Güvenleri, Gültan Kışanakları, Sebahat Tuncelleri tutuklayıp kadın katillerini serbest bırakanlardır. Partimize saldıranlar; uyduruk iddialarla Bekir Kaya’yı tutsak edenlerdir. Tahliyesi gelmiş hasta tutsakları serbest bırakmayanlardır. Partimizi kriminalize etmek için uydurma delillerle, yandaş basın algılarıyla, ‘Kobani davası, Kapatma Davası’ açanlardır” ifadelerini kullandı.

‘Saldırılara 8 Mart ve Newroz alanlarından yanıt verilecek’

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasının aynı zamanda  Diyarbakır halkına ve kadın iradesine yönelik bir saldırı olduğuna dikkat çeken Canan, “ Bizler de Van’dan tüm halkımıza ve Türkiye halklarına şunun sözünü veriyoruz. Tam 28 yıl önce bugünlerde Orhan Doğanları meclisten cezaevine gönderen partiler, halkımızın iradesi ile nasıl tarihin çöplüğüne gönderildiyse bugün bu kararı veren tüm partilerde aynı kaderi yaşayacaktır. Partimize yönelen bu hukuk dışı saldırılara ilk yanıtımız 8 Mart ve Newroz meydanlarında tarihi bir şekilde görülecektir” sözleriyle tepki gösterdi.

Açıklama “Baskınlar bizi yıldıramaz”, “ Semra Güzel irademizdir” sloganları ile son buldu.