Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, parti binalarına habersiz bir şekilde sabah saatlerinde basılması ve gözaltına alınan üyelerine ilişkin parti bahçesinde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Siyasi soykırım operasyonları ile HDP baş eğmez susturulamaz” pankartı açıldı. Açıklamaya, kent Milletvekili Muazzez Orhan, yerine kayyım atanan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktvistleri, İl ve İlçe örgütü eşbakanları ve yöneticiler katıldı.

‘SAATLER SONRA HABERİMİZ OLDU’

İlk olarak açıklamayı HDP İl Örgütü Eşbaşkanı Ökkeş Kava yaptı. AKP ve MHP’nin kurulduğu günden bugüne tek politikasının HDP’yi siyasetten pasifleştirmeye dönük olduğunu belirten Kava, “Bu süre içerisinde yüzlerce yalan haber, yüzlerce il ve ilçe baskınları, on binlerce gözaltı ve tutuklamalarla HDP’yi kriminalize etme politikaları aralıksız bir şekilde devam ediyor. Bu sabah şafak baskınıyla HDP il binamıza korsanvari ve illegal bir şekilde yine bir polis baskınına maruz kaldık. Yalnız bu baskın yapılırken hiçbir şekilde il eşbaşkanlarına veya yönetime haber verilmeden, yasal prosedür uygulanmadan bir nevi korsanvari şekilde yapılıyor. Kapılar açılıyor ve il binasına yapılan aramada her hangi bir yönetici avukat ve ya ilden sorumlu bir arkadaşın olmadığı bir zamanda arama yapılıyor ve bizim saatler sonra haberimiz oluyor. Tıpkı Yüksekova, Sur ve Cizre yerle bir edilirken arkalarında belli notlar bırakırlardı. Sabah yapılan il baskının da içerde ne yaptıklarını ve ne aldıklarını bilmiyoruz ama şunu gördük ki yine arkalarında not bırakarak çıkmışlar. Bu kadar zalim ve faşist bir şekilde HDP’ye saldırabilirsiniz ama şunu da çok iyi bilin HDP çalışanlarıyla, yönetimleriyle halkıyla hiçbir zaman bu tür tehditlerden ve baskılardan korkmadı, asla partiyi yalnız bırakmadı ve bundan sonra da yalnız bırakmayacaktır” diye konuştu.

‘MESAJI ÇOK İYİ BİLİYORUZ'

Ardından kısa bir açıklama yapan Milletvekili Muazzez Orhan, yapılan baskında polislerin “Selamünaleyküm o biz geldik” yazısının ise bir IŞİD zihniyeti olduğunu ifade ederek, “ Çete ve mafya yönetimde olan iktidar, bu yöntemleri devreye soktuğunu açıkça göstermiştir. Çeteleriniz, IŞİD zihniyetleriniz bize geri adım attırmayacak. Yazdığınız o mesajı çok iyi biliyoruz. O yazının hangi zihniyeti temsil ettiğini de biliyoruz. Ama, bu zihniyeti Rojava’da çöktürdüğümüz gibi burada da çöktürteceğiz.  Saatlerdir, ne Cumhuriyet savcılığı ne Başsavcılığı telefonlarımıza dönüş yapmıyor. Bu baskını kimler yaptı? Neyden korkuyorsunuz, kimden korkuyorsunuz. Siz yapmadıysanız kimlerin yaptığını araştırın. Siz yaptıysanız mafya ve çetevari zihniyeti devreye soktuğunuzu kabul ediyorsunuz o zaman” dedi.