Van’da 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen depremin ardından İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Mahallesi'nde inşa edilen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutları yeni bir sorun ile gündeme geldi.  TOKİ’de yaşayan yurttaşların kendi imkanları ile yaptırdıkları tandır evleri ve sebze bahçesi “görüntü kirliliğine neden oluyor” denilerek yıkılmaya başlandı. Tandır ve bahçelerin Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılması halkın tepkisine neden oldu.  

'SUDAN BAHANELERLE YIKILMAYA BAŞLANDI'

TOKİ konutlarının kiralarının iki yüzden beş yüze çıktığını, ekonomik krizden kaynaklı zor durumda olduğunu söyleyen Çiğdem Tanır, başka bir alternatifi olmadığı için TOKİ’ye yerleşmek zorunda kaldığını belirtti.  Çiğdem, “Elektriğe iki bin veriyoruz. İş olmadığı için eşim çalışmıyor. Önceden beyaz eşya yerinde çalışıyordu o da çıkartıldı. Eve gelen bir gelir yok, yatalak bir hastam var. Onun ilaçları, bakımı derken evde yiyecek bir ekmeği zor buluyoruz. Burada olan komşularımız ile birlikte tandır yaptık en azından kendi ekmeğimizi pişirmek istedik. O da dün ‘görüntü kirliliğine neden oluyor’ diye yıkmaya başladılar.  Ne iş var ne güç, elimizde olan alternatiflerimiz de sudan bahanelerle yıkılmaya başlandı. Ben artık mutfak yanıyor dahi bir cümle kuramıyorum çünkü mutfağıma bir şey girmediği için o cümleyi de kuramıyorum” dedi.

'TANDIRLAR GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYORMUŞ'

Depremde evi yıkıldığı için TOKİ’ye taşınmak zorunda kaldığını ifade eden Türkan Basan, TOKİ’ye yerleştiğinde yetkililerin kendilerine bostan ve tandır yapılması izni verildiğini kaydetti. Türkan, “Bizlerde evimizin yakınında kendimize tandır ve bostanlar kurduk. En azından ekonomik krizden kaynaklı sebzelerimizi ektiğimiz bahçelerimizden sağlıyorduk. Dün kalkıp bize görüntü kirliliğine neden olduğu için bostanlarımızı ve tandır evlerimizi yıkmaya başladılar. Tandırı da bostanları kuran kadınlar hepimiz bir olup gelip yaptık zaten iş yok evimize ekmek götüremiyoruz. En azından tandırda pişirdiğimiz ekmek ve bostanda biçtiğimiz sebzeler bizi bir süre götürebiliyordu. Bunca yıldır burası böyle evde kalan kadınlar için en azından burada bir şey yapılsın istiyoruz ama onu da yapmıyorlar.  İnsanlar pandemiden beri kendi ekmeklerini kendi yapıyordu ama bu tandırların yıkılması ile bizler daha fazla mağdur edilmeye başladık. Kiramız zaten aldı başını gidiyor, kiranın yanında elektrik parası ve su parası aldı başını gidiyor. Ama bizlere bir alternatif sunacaklarına bizleri daha fazla mağdur ediyorlar” sözlerini kaydetti. 

'EKMEK ALACAK PARAMIZ YOK'

Hayat Temel de “Bostanlar nasıl bir kirliliğe neden olur?” diyerek duruma tepki gösterdi.  Koronavirüs (Covid-19) salgınından bu yana kadınların ekmek alma yerine yeniden ekmeklerini pişirmeye başladığını ve tandırların kendilerine kolaylık sağladığını ifade eden Hayat, “Yıllardır bu TOKİ’lere bir eczane gelmedi, sağlık ocağı var ilaç yazdırdıktan sonra kalkıp çarşıya ilaç almak için üç servis değiştirmek zorunda kalıyoruz.  Dağın başına düzgün bir servis gelmiyor kendi imkanlarımız ile yaptıklarımız da bizlere bu bahanelerle gelip yıkıyorlar.  Belki bizim elimizden ekmek alacak para yok.  Bunun bir çözümü gelmeden yıkılmasına tepkiliyiz. Pazara gitmek için üç servis değiştiriyoruz, Pazar en azından buraya gelse elimizdeki parayı da servise vermeden evimize bir şeyler alabileceğiz” ifadelerinde bulundu. 

'KİRAYI ÖDEYEMEYEDİĞİMİZ İÇİN İCRALIK OLDUK'

Tandır sorunun yanında TOKİ’lerin kirasının zamlandığından yakınan Alya Çintan, insanların kiralarını ödeyemediği için icralık olduğunu söyledi. Alya, “Burada oturan insanların hepsinin maddi durumu kötü. Kim nasıl onca kirayı ödeyecek. Burada bir yatırım yapılmadı, misafir geldiğinde perişan oluyoruz, çocuklarımız hasta olduğunda saatlerce servis bekliyoruz. Tamam hadi tandırları kaldırdınız o zaman bir pazar bir market en azından bir eczane kurun. Onlarda yapılmıyor, eşlerimiz işsiz kadınlar için bir alternatifimiz olsun dedik onu da yerle bir ettiler. Uzaktan eğitim süreci başladı, internet olmadığı için çocuklarım derslerine de giremiyor şu an öyle evdeler” diyerek tepkisini dile getirdi. 

'NE ZAMANA KADAR EKMEK ALACAĞIZ?'

Tek bir aylık ile geçindiğini ve yetiştiremediğini dile getiren Ayla Adlı ise, “Yıllardır mağdur ediliyoruz. Kirasıdır, faturasıdır, okuludur derken mutfağımıza doğru düzgün bir şey alamıyoruz. En azından unu alıp ekmek almaktan kurtulalım dedik onu da bırakmadılar. Tandırları yıktılar ne yapacağız, ekmeği ne zamana kadar alacağız? Bunların da düşünülmesi gerekiyor”  diye belirtti.

'OY İÇİN KAPIMIZDAN GİTMEZLER'

İsmini vermek istemeyen başka bir kadın da “Oy almak için kapılarımızın önünde gitmezler.  Ama bizlerin burada nasıl bir mağduriyet içinde olduğumuzu seçimden sonra hemen unutuyorlar. Koltuklarını sağlamlaştırmak için önce hoş güzel sözlerde bulunuyorlar. Koltukları aldıkları gibi halkın neler yaşadığını ne mağduriyete olduğunu unutuyorlar” dedi. 

Jinnews Haber Ajansı