Van’da 24 Kasım günü kaldığı eve yapılan polis baskınıyla gözaltına alınarak Erzurum’a götürülen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Dindar Karataş, emniyetteki ifade işlemlerinin ardından adliyeye çıkarıldı. Savcılık sorgusunda, haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri ve yaptığı kimi haberler Karataş’a soruldu.

İŞKENCE İDDİASI HABERİ

Karataş, Ağrı’nın Tutak ilçesine bağlı Soğukpınar köyünde 6 Aralık 2019 tarihinde yaşanan çatışmaya ilişkin hazırladığı habere ilişkin sorulan soruya, “Meydana gelen olaylarla ilgili haberler yapıldığını öğrenmem üzerine bu köye giderek, çatışma olayıyla ilgili köylülerce işkence yapıldığı yönündeki iddiaları araştırmak amacıyla örgüt mensuplarının ölü olarak ele geçirildiği, ikamet sahibi olan Murat Kaya isimli şahsın eşi ve köylülerle görüşmeler gerçekleştirdim” şeklinde cevapladı. Karataş, bu görüşmeler üzerine haberle yaptığını kaydetti.

Karataş’a, Kürtçe haftalık gazete Xwebûn ve Kürtçe mizah dergisi Zirîng’ı dağıtıp dağıtmadığı soruldu. Karataş, her iki yayını da takip ettiğini, ancak dağıtımını yapmadığını belirtti.

'HABERLERDE SUÇ UNSURU YOK'

Karataş’ın, Kürt ulusal birliğine dair farklı tarihlerde kimi siyasetçilerle yaptığı haberler de savcılık sorgusunda soruldu. Karataş, yapılan haberlerde suç unsurunun bulunmadığını vurguladı.

Karataş, “Yapmış olduğum haberin objektif olup olmadığına gazetecinin kendisi ve meslek örgütleri karar verebilir. Başka kimse karar veremez. Ben birçok alanda haberler yapıyorum. Bu nedenle örgütün basın komitesi içerisinde yer almıyorum” şeklinde ifade verdi.

GAZETECİLİK FAALİYETİ

Savcılık, ifadenin ardından Karataş’ı tutuklama talebiyle Erzurum 1’inci Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Gazeteci Karataş, burada verdiği ifadede de yaptığı kimi haberlerin cımbızlanarak, dosyaya konulduğuna dikkati çekti. Karataş, haberlerde geçen beyanların kendisini bağlamadığını ve gazetecilik faaliyeti kapsamında çalışma yürüttüğünü dile getirdi.

GEREKÇE: KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ

Mahkeme, “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla gazeteci Karataş’ın tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi: “Dosyada bulunan kolluk tutanakları, şüpheli beyanları, dosya içerisinde bulunan tape kayıtları, teknik ve fiziki takip tutanakları ile kuvvetli suç şüphesinin gösterir somut delillerin bulunduğu, şüphelinin tutuklanması talebine konu suçun CMK’nın 100/3a maddesinde sayılan suçlardan oluşu, suçun kanunda öngörülen cezasının alt sınırı dikkate alındığında şüphelinin kaçma ihtimalinin bulunduğu, adli kontrol tedbirinin ölçülü olacağı kanaatine varılmakla şüpheli Dindar Karataş’ın üzerine atılı silahlı terör örgütüne üye olma suçundan CMK 100. Maddesi gereğinde tutuklanmasına…”

Karataş, karar sonrası Erzurum H Tipi Cezaevi'ne gönderildi.