Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 2018 yılının Nisan ayı verilerine göre, Türkiye'de 12 milyon 324 bin 186 emekli bulunuyor. Sayıları 13 milyona yaklaşan emekliler, zor günler geçirerek geçim sıkıntısı yaşıyor. Emekliler, "Verilen 2 bin TL maaş ile bu krizde kim geçimini sağlayabilir?" diye soruyor. 

AİLE GEÇİMİ ZOR

TEKEL'den 21 yıl önce emekli olan Abdulrahman Akşak, emekli maaşının kendisine ve ailesine yetmediğini söyledi. Akşak, “Devlet çalıştığım TEKEL binasını kapatmadan önce beni istifa etmeye zorladı, o dönemlerde sıkıntılı günler geçirdim. Kendi imkânlarımla sigortamı-primlerimi ödedim. 1998 yılında emekli oldum. Ailemin ihtiyaçlarını, geçimini emekli maaşıyla karşılıyorum. Fakat emekli maaşıyla 6 nüfuslu bir ailenin geçimini sağlamak çok zor" dedi. Borçla yaşamını idame ettiğini belirten Akşak, ülkedeki ekonomik durumun  politik gelişmelerden bağımsız olmadığını ifade ederek, huzur istediklerini söyledi.

‘BİZLER ÖLÜ EMEKLİYİZ’

Türkiye'de emekli maaşıyla geçinenleri "ölü emekli" olarak tanımlayan Bağ-Kur emeklisi Recep Şeker, 2 bin TL emekli maaşıyla hangi ailenin ihtiyacını karşılayabileceğini sordu. Ailesinin geçimini sağlayamadığını belirten Şeker, "Türkiye'deki zamlara bakıldığında emekli maaşının ne kadar az olduğunu anlamak güç değil. Kirada oturuyorum fakat kiramı ödeyemiyorum. Biz emekliler yaşayan ölüleriz. Çünkü yaşayamıyoruz emekli maaşıyla. Aylık elektrik, su ve ev kirasını hesapladığımızda gerçekten ölü olduğumuzu fark ediyorum. Enflasyon almış başını gidiyor. Devletin-hükümetin yanlış politikasından dolayı her şeye zam geliyor. Dünyada görülmemiş bir akaryakıt pahalılığı var. Tarım desen yok. İnsanlar bu haldeyken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hiçbir şey olmamış gibi insanlarla dalga geçiyor. Türkiye'deki mevcut hükümet sistemi ülkeyi batırdı. Kurmuşlar saltanatlarını yaşıyorlar. Halkı düşünen kimse yok. Türkiye’nin gerçeği göz önünde. Emekliler olarak çok zor durumdayız” diye konuştu.

EMEKLİ MAAŞI YETMİYOR 

Köy Hizmetleri Müdürlüğü'nde 25 yıl çalışan ve ailesinin geçimini emekli maaşıyla sağlayan Abdullah Çelik (65) ise, her şeyin çok pahalı olduğunu söyleyerek, yalnızca kendisinin değil herkesin bu durumdan şikâyetçi olduğunu belirtti. Çelik, şunları kaydetti: “Aylık 2 bin 500 TL alıyorum, fakat ailemin geçimini sağlayamıyorum. Her şey çok pahalı. 3 evli çocuğumun dışında yanımda 8 çocuğum var, hepsinin geçimini emekli maaşımla sağlamaya çalışıyorum. Ama ne kadar bakabiliyorum? Emekli maaşım yetmiyor. İlk defa böylesi pahalılıkla karşı karşıya kaldım. Bu duruma yalnızca ben sitem etmiyorum, kimin yanına gitsen bu sıkıntılardan yakınıyor. Bakın bakalım kim istediği gibi yemek yiyebiliyor? Ya da kim evine istediği şeyi götürüyor? İş desen o da yok, anlayacağınız zor durumdayız.” 

KÖTÜYE GİDİYOR 

Van’da Köy Hizmetleri Müdürlüğü ve Hakkâri, Özalp, Erciş gibi ilçelerde ise şantiyelerde çalışarak emekli olan Adıl Gölgül (69) de, emeklinin durumunun gittikçe kötüye evirildiğini ifade etti. Gölgül, "Eskiden paramız yetiyordu bize, fakat şimdi her şey çok zorlaştı. Hiçbir şey eskisi gibi değil. Herkesin biran önce aklını başına alması lazım. Bu sıkıntıların ortadan kalkması için birbirimize yardımcı olmamız gerek, birbirimizi düşünmemiz lazım” diye belirtti.(Van/MA)