Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı’nın, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında ev baskınıyla gözaltına alınmasına tepki gösterdi. HDP İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya, HDP ve DBP il eşbaşkanları ile partililer katıldı. 

Açıklamada konuşan Tuşba Belediyesi Eşbaşkanı Yılmaz Berk, Avcı’nın hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığına belirterek, “Öncelikle 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Van halkının sandık iradesi ile seçilen eşbaşkanlarımıza yönelik bu hukuk dışı saldırıları bir kere kınıyoruz. Halkın iradesini temsil eden eşbaşkanlarımıza yönelik kriminalize edici tüm girişimleri, ülkede egemen kılınmak istenen kayyum sisteminin bir parçası olarak görüyoruz. Eşbaşkanlarımıza ve tüm seçilmişlerimize yönelik bu hukuk dışı saldırılar, aslında demokratik halkın iradesine ve hukuk devleti ilkesine saldırıdır. Eşbaşkanlarımıza ve tüm seçilmişlerimize yapılan bu saldırılar, anayasa ve evrensel hukukun tanınmaması ve bir anlamda ihlalidir. Van halkının baskın bir oyla sandığa gömdüğü AKP-MHP faşizmi ve kayyumu, 19 Ağustos 2019 yine hukuk dışı bir şekilde Van Büyükşehir Belediyesini gasp etmiştir. Kayyum idaresinde Van gibi bir kentin nasıl yağmalandığını, kötü yönetildiğini, borçlandığını, VOTAŞ, VAN Park AVM, Parkomat skandallarını bugün açıklamayacağız. Bu hukuk dışı, kayyumcu, kirli, çeteci, mafyacı siyasetin doğru bir iş yapmasını zaten beklemiyoruz” diye konuştu. 

‘SANDIKTA HESAP SORACAĞIZ’

Partilerine dönük baskılara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Berk, “HDP’yi kapatmak isteyen faşist anlayış her yerden milyonların temsilcilerine de saldırıyor. Halkın gerçekliğinden kopuk bu saray anlayışını İstanbul’da, batı metropollerinde ve kendi ilimizde nasıl sandığa gömdüğümüz hafızalarda tazedir. Buradan bir kere daha tüm kamuoyuna duyuralım. Halkımızın demokrasi ve barış siyasetinden şu an tutuklu olan ve bu yolda yaşamını yitiren tüm yoldaşlarımıza söz veriyoruz. Bu karanlığa teslim olmayacağız. Yapılan hukuk dışı tüm zulümlerin hesabını bu iktidardan hukuk önünde ve sandıkta soracağız” diye belirtti.

DEMOKRATİK SİYASETE SALDIRI 

Seçilmiş eşbaşkanlarının görevde iken ve görevden alındıktan sonra sürekli halkın içinde olduğunu ifade eden Berk, şunları söyledi: “Eşbaşkanımızı kriminalize etmek amacıyla hukuk dışı bir muamele ile gözaltına almak, Van halkının sandık iradesine yapılan açıkça bir saygısızlıktır. Eşbaşkanımız Mustafa Avcı veya avukatı aracılığıyla hukuk içerisindeki tüm iş ve işlemler için gerekli girişimler yapılabilecekken, halkın seçilmişlerine yönelik genel saldırının yeni bir uygulaması kapsamında bu şekilde gözaltına alınması hiçbir şekilde izah edilemez. Partimizin demokratik siyasette ısrarına yönelik güdümlü yargı kuvvetlerinin bu uygulamalarına teslim olmayacağız. Eşbaşkanımız geciktirilmeden serbest bırakılmalıdır. Ülke genelinde demokratik siyasete yönelik saldırılar durdurulmalıdır.”