AKP-MHP'nin değişiklik teklifiyle Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu” ile cezası biten tutukluların tahliyelerine yönelik engellemeler sürüyor. “İnfaz Yasası” ile Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde bulunan 6 tutuklunun tahliyesi 6 ay ertelendi. 

6 AY ERTELEME 

Tutuklu Mehmet Selim Polat, İdris Işık, Mazlum Dursun, Önder Hakan, Halit Kaya ve Ekrem Kaplan, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası” iddiasıyla aldıkları hapis cezalarını bitirmesine rağmen tahliye edilmiyor. Cezaevi Denetimleri İdari Gözetim Kurulu’nun raporu üzerine karar veren Van İnfaz Hâkimliği, tutukluların "İyi halli olmadığı" gerekçesiyle, tahliyelerini 6 ay erteledi. Karara, 6 tutuklunun "taraflı koğuşlarda kalma" ve cezaevinde yaşanan hak ihlallerine karşı gerçekleştirilen eylemlere katılmaları gerekçe gösterildi. 

‘PİŞMANLIK’ DAYATMASI 

Tahliyeleri engellenen tutuklular, aileleri ve avukatları aracılığıyla gönderdiği mesajda, kendilerine “tarafsızlık” ve “pişmanlık” dayatıldığını belirterek, kabul etmedikleri gerekçesiyle tahliyelerinin engellendiğini söyledi.