Van'da Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediyelere kayyım atandıktan sonra Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından başta belediye eşbaşkanları olmak üzere meclis üyeleri ve belediye çalışanları hakkında sayısız soruşturma başlatıldı. Ve bu soruşturmalar kapsamında birçoğu tutuklanıp cezaevine gönderildi. Tutuklanmayanlar da, neredeyse haftanın en az 2 günü ifadeye çağrılıyor. İddia edilen suçlar ise, aralarında AKP'li üyelerin de bulunduğu meclis kararları bulunuyor. 

'Köprü yapımına neden onay verdiniz?' 

Soruşturmaya konu olan çalışmalardan biri de merkez Çatak ilçesinde yapılan Körüklü Vadi Köprüsü. Aynı mevkide İl Özel İdaresi’nin yaptırdığı köprüye ilişkin hiçbir soruşturma açılmazken, Büyükşehir Belediyesi’nin 17 Kasım 2014 tarihinde yapılmasına kararı verdiği köprü ile ilgili meclis toplantısına katılan üyeler hakkında soruşturma açıldı. 

Soruşturma kapsamında 19'u kadın 50'yi aşkın meclis üyesi tek tek Van TEM Şube’ye çağırılarak ifadeleri alındı. İfade sırasında yöneltilen sorulardan biri ise şöyle: "Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 17.11.2014 tarihli meclis toplantısına katıldığınız anlaşılmakta olup söz konusu meclis toplantısında Van ili Çatak ilçesi Körüklü Vadi Köprüsü’nün 2015 yılı yatırım programına alınmasına yönelik yapılan oylamada kabul oyu verdiniz mi? Eğer kabul oyu verdiniz ise ne amaçla verdiniz? Size bu köprünün yaptırım programına alınmasında kabul oyu vermeniz için baskı veya zorlamada bulunan oldu mu? Konu hakkında ayrıntılı ifadenizi veriniz."

Meclis üyesine 'iradenizle mi toplantıya katıldınız' sorusu

İfadeye çağrılanlardan biri de dönemin Gürpınar Meclis üyesi Handan Karakoyun. Halkın talebi üzerine köprünün inşa edildiğini belirten Handan, köprünün ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunduğunu ve yakınında jandarma ile emniyet müdürlüğünün de yer aldığını hatırlattı. Handan, "Soruşturmada insan aklıyla dalga geçer gibi dönemin meclis üyesi olmama rağmen 'Kendi iradenizle mi toplantıya katıldınız?' diye soruldu. Seçilmiş olmamdan kaynaklı halkın talebini meclise götürmekle yetkiliyim" dedi. 

‘Tek bir DBP’li hakkında yolsuzluk soruşturması yok’

Kayyım atanmadan önce belediyenin bütün faaliyetlerinin müfettişler tarafından 24 saat izlendiğini kaydeden Handan, şöyle dedi: "Bu denetim ve teftiş sonrasında hiçbir usulsüzlüğe ya da bunu kanıtlayan belgeye ulaşılmadı. Ona rağmen kayyım atadılar. Geriye belediyenin halka yönelik hizmetleri kaldı. Gürpınar Belediyesi’nde kayyımdan sonra ilçede yapılan yol, kütüphane, sağlık ocağı soruşturma konusu oldu. Bundan kaynaklıda Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Şu ana kadar tek bir arkadaşımız yolsuzlukla ilgili gözaltına alınmadı, tutuklanmadı. Alınan kararların başlatılan soruşturmaların tamamı siyasi nedenlerden kaynaklıdır." 

Halka yönelik hizmetlerin suç sayılamayacağının altını çizen Handan, "Alınan meclis kararında 19 kadın olmak üzere 50'nin üzerinde meclis üyesine hizmetlere oy verdikleri ve onayladıkları için soruşturma açılmış durumda" diye konuştu.