Van Valiliği'nden de çığa dair yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti askeri sınır birliğince Başkale Kaymakamlığına; Esenyamaç Mahallesi Sualtı Mezrası’nın sınır bölgesinde çığ düştüğü, 9 İran vatandaşının çığ altında kaldığı, 4’ünün kendi imkanlarıyla kurtularak İran tarafına döndüğü ve 5 kişiden haber alınmadığı yönünde ihbarda bulunulmuştur. İhbar üzerine Van’dan AFAD ve UMKE ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Ancak sınır birlikleri tarafından ihbar edilen söz konusu bölgede yapılan arama-tarama faaliyetlerinde çığ olayına rastlanmadığı, aynı bölgede çığ meydana getirecek potansiyelin de bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

MA: ÇIĞ YÜKSEKOVA-İRAN SINIRINDA DÜŞTÜ

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığı habere göre,Yüksekova- İran sınırında çığ düşmesi nedeniyle çok sayıda kolberden haber alınamıyor. 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Esendere Beldesi'nin İran sınırında çığ düştüğü ve çok sayıda kolberden haber alınamadığı öğrenildi. Esendere sınırındaki köylerde yaşayan yurttaşlar, çığın düştüğü bölgede olduğu belirtilen 6 kolberden (sınır hattında yük taşımacılığı yapan kişiler) dünden beri haber alınamadığını aktardı.

42 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ

Daha önce Van-Bahçesaray karayolunda 4 Şubat’ta meydana gelen çığ felaketinde bir minibüste bulunan 5 kişi yaşamını yitirmişti. Hayatını kaybeden 2 kişinin bulunması için bölgede arama ve kurtarma çalışması başlatan ekibin üzerine de 5 Şubat'ta çığ düştü. İkinci çığ felaketinde 37 kişi yaşamını yitirdi, 84 kişi ise yaralandı.

Çığ nedeniyle kapanan yol 78 gün sonra ulaşıma açılırken, olası felaketlere karşı yeterli önlem almayan yetkililer de yaşananlardan sorumlu tutuldu.