Meclis’ten geçen ve 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu”nda yapılan değişiklik nedeniyle cezaları biten tutuklular tahliye edilmiyor. Cezaevinde oluşturulan komisyonca "iyi halli olmadıkları" gerekçesiyle tahliye edilmeyen tutuklular, verilen cezanın tamamını infaz etmek zorunda kalıyor. Tahliyeyi engelleyen uygulamayı değerlendiren Özgürlükler için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi üyesi avukat Erhan Çiftçiler, durumun kaosa yol açtığını belirtti.

TAHLİYELERE ENGEL

İktidarın yasaya karşı yapılan eleştiriler ve tepkileri dikkate almadığını dile getiren Çiftçiler, “İnfaz Yasası’nın 89 maddesinde yapılan değişik ile kişinin koşullu salıverilmesinde ‘iyi halli’ olması koşulu aranıyor. İlk olarak Cumhuriyet Başsavcısı ya da savcının görevlendireceği bir vekili, Aile Sosyal Politikalar ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden birer kişi ve cezaevi idaresinden oluşan heyet ile soyut kurallar çerçevesinde İnfaz Hakimliğine görüş bildiriliyor. Bu görüş çerçevesinde İnfaz Hakimliği’nin kişi hakkında koşullu salıverme şartlarının oluşmaması nedeni ile tahliyesine engel oluyor. Bu kriterlerin bazıları soyut bazının somut deliller olduğu biliniyor. Kişinin örgütten kopup kopmadığı gibi soyut gerekçeler öne sürülüyor. Ancak cezaevinde bir örgüt olmaz. Cezaevinde herkes tutukludur" dedi. 

ANAYASAYA AYKIRI

Yapılan uygulamanın kanuni olmasının hukuki olduğu anlamına gelmediğini belirten Çiftçiler, yapılanın hukuki değil, idari bir işlem olduğunu söyledi. Böyle bir idari işlemle kişilerin cezalandırılmaması gerektiğinin altını çizen Çiftçiler, uygulamayı “cezalandırma yöntemi” olarak nitelendirdi. Çiftçiler, “Aslında bu durum Normlar Hiyerarşisine, Anayasa’ya ve CMK’nin genel ruhu ve yine İnfaz Yasası’nın genel ruhuna aykırıdır. Yani kişinin ceza miktarının yüzde 40'ını etkileyen bir husustur. Ancak bu bir mahkeme kararıyla olması gerekirken, bir savcı, sağlık personeli, Aile ve Politikalar Müdürlüğü’nden bir kişi ve cezaevi yönetiminden oluşan bir kurulun bu şekilde karar vermesi hukuki değildir. Bu durum idari bir işlemdir ve bu tür işlemlerle kişilerin cezalandırılmaması gerekmektedir" diye konuştu. (Van/MA)