Her yıl olduğu gibi bu yıl da 21 Mart Newroz Bayramı’na günler kala hazırlıklar birçok kentte başladı. “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz Bayramı’na dair deklarasyon ise Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Kürdi ittifak partilerinin temsilcilerinin de katılımıyla açıklanacak. 

Birçok kentte kutlamalar için verilecek start öncesi gözler Van’a çevrildi. Newroz Bayramı, Van’da 20 Mart Pazar günü saat 10.00’da kutlanmaya başlanacak. HDP Van İl Örgütü’nün öncülüğünde düzenlenecek kutlamaya dair HDP Tuşba Belediye Eşbaşkanı Ayşe Minaz ile HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ajansımıza değerlendirmelerde bulundu. 

TJA ve HDP Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen 8 Mart etkinliklerinde kadınların coşkulu bir şekilde yer aldığını söyleyen HDP Tuşba Belediye Eşbaşkanı Ayşe Minaz, aynı coşkuyla 21 Mart Newroz Bayramı’na hazırlanacaklarını belirtti. 

 ‘Özel savaş politikalarını her evde anlattık’

8 Mart etkinlikleri kapsamında ev ev sokak sokak dolaştıklarını, her kadına ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Ayşe, “8 Mart’ın tarihsel süreci ve Kürt kadın mücadelesi her evde her sokakta anlatıldı. Miting öncesi çalışmalarımızda mesajlarımız çok netti. Mahallelerde, sokaklarda son dönemde kadın bedeni üzerinden yürütülen özel savaş politikalarını anlatarak işe başladık. Kadına yönelik şiddeti haykırmak için mitingimize davet ettik” dedi.

‘Ülkedeki krizden en fazla kadın etkileniyor’

8 Mart mitinglerinin son 10 yılın en görkemli mitinglerine sahne olduğunu vurgulayan Ayşe, “Genç kadınlar heyecanlarıyla mitinge adeta ayrı bir hava kattı. Kadına yönelik şiddet çocuk yaşlardan itibaren başlıyor. Genç kadınların kadına yönelik her türlü şiddetin farkında olması bunun bilincinde olması bizleri mutlu etti. Çalışmalarımızın hepsi alana, sahneye yansıdı. Bizler de bununla mutlu olduk. Sadece Van'da değil İstanbul, Ankara, İzmir ve ülkenin neredeyse tüm kentlerinde kadınlar isyan adeta isyan bayrağını çekmiş durumdaydı.  Çünkü ülkede korkunç bir ekonomik kriz söz konusu. Bu ekonomik kriz kadının yaşamını zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

‘7 den 70 herkesi Newroz alanına bekliyoruz’

Bölge kentlerinde yaşanan krizin çok daha derin olduğunu, kadınların bunun etkisine daha fazla maruz kaldığını belirten Ayşe, “Bizler meydanda kitlenin öfkesini gördük. Ciddi anlamda irademize, bedenimize yapılan hiçbir saldırıyı kabul etmiyoruz. Bizlerin yanı sıra halkın da artık buna isyan ettiğini gördük. Bizler 8 Mart’ı büyük bir coşku ile  geride bıraktık. Bizimle birlikte olan heyecanını, isyanını paylaşan tüm kadınları bir kez daha selamlayarak, önümüzde 21 Mart Newroz Bayramı var. Aslında hepimizin yeniden doğuşu anlamına gelen bugünde yediden yetmişe herkesi Newroz alanlarına bekliyoruz. 21 Mart’ta giderken, gençliğin kadının, yaşamın tüm renklerini Newroz alanlarında buluşturalım. Tüm Van’ı Newroz alanlarına bekliyoruz” çağrısında bulundu.  

‘Halkın talebi Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması’

HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ise, 8 Mart sürecinde yaptıkları çalışmaların halkın taleplerine göre şekillendiğini, bu talepler üzerinden etkinliklerin gerçekleştirildiğini söyledi. Handan,  “Halkın talebi çok açık. Halk, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması, yürüyüşte ve mitingde mesajlar çok netti. Kadın bedeni üzerindeki şiddet ve asimilasyon politikalarıyla. Miting sonrasında yüzlerce gençlerin yürüyüşe geçerek sloganlarla yansıyan mesajları netti” ifadelerini kullandı.

‘Son on yılın en görkemli Nevrozuna hazırız’

 “Bizler 8 Mart ruhuyla 21 Mart'ta direniş köprüsü kuracağız, çalışmalarımıza başladık” diyen Handan, devamına şu sözleri kullandı: “8 Mart’ta aldığımız heyecan ve coşkuyla 21 Mart Newrozuna hazırız. Son on yılın en görkemli Newrozunu kutlayacağımızı düşünüyoruz. Biliyoruz krizlerin, temel nedeni PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrittir. Tecridin kaldırılması ile birlikte hayatın normalleşeceğini biliyoruz. Bu ruhla tüm Van halkını 20 Mart Pazar günü saat 10.00’da tarihi kale eteğinde bulunan Newroz Parkına davet ediyorum. İlk ateşin yakılmasıyla birlikte bizler de alanlarda çalışmalarımızı son hızla sürdüreceğiz.”