Van'da faaliyet gösteren Tiyatro Mencel ekibi, koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kapattığı sahnesini yeniden açtı. Tiyatro Mencel’in 3 gün süren programını, birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü ve yurttaş tarafından takip edildi. Açılış programının ilk iki günü, Charlie Chaplin’in politik komedi filmi “Büyük Diktatör”den uyarlanan “Tenê Ez” oyunu tiyatro severlerle buluştu. Programın son günün de ise Koma Aryen sahne alarak şarkılar seslendirdi. Tiyatro Mencel oyuncuları ve açılış programına katılanlar, tiyatro salonlarının boş kalmaması için çağrıda bulundu.

ANADİLDE TİYATRO 

Tiyatro seyircisi Necdet Karagül, uzun zamandır Tiyatro Mencel’in açılışını beklediklerini belirterek, Kürtçe tiyatroyu çok daha fazla sevdiği için oyunları büyük bir keyifle seyrettiğini aktardı. Karagül, Kürtçe tiyatroların yasak kararlarıyla engellenmesine dikkat çekerek, halkın çok daha fazla sahiplenmesi ve seyretmesi gerektiğini söyledi. Kürtçe tiyatroya ihtiyaç olduğunu dile getiren Karagül, “Ben kendi anadilimle tiyatro izlemekten keyif duyuyorum” dedi. 

ÇOCUKLARIN ÖNÜNÜ AÇIN

Tiyatro Mencel oyuncusu olan Perinaz Delazy’in annesi Gurbet Aydoğdu da kızının çalışmalarından dolayı çok gurur duyduğunu söyledi. Çok daha güzel günler göreceklerine dönük umutlu olduğunu sözlerine ekleyen Aydoğdu, daha önce Kürtçe dilinde tiyatro olmadığını ama şu an kızının kendi anadili ile tiyatro yaptığını ve bundan dolayı çok mutlu olduğunu kaydetti. Aydoğdu, annelerin çocuklarının önünü açmaları için çağrıda bulundu.

MENCEL’E DESTEK

Abdullah Cotyar adlı seyirci ise Van’da böylesi kültürel çalışmaların yapılmasından kaynaklı kendisini çok şanslı hissettiğini dile getirdi. Cotyar, Tiyatro Mencel’in daha önceki yıllarda sergilediği oyunları da seyrettiğini ve büyük keyif aldığını söyledi. Oyuncuların hem oyunculukları ile hem de vermek istedikleri mesajlarla güzel bir iş yaptıklarına değinen Cotyar, “Halkımızdan ricam, Tiyatro Mencel’in çalışmalarına maddi ve manevi destek verilmesidir. Feqîyê Teyran’dan, Meleyê Cizîrî’ye kadar birçok önemli şahsiyet Kürt halkı için çalışmalar sürdürmüş ve mücadele etmiştir. Mencel’de bu mirası devam ettirmeye çalışarak sahip çıkıyor. Bunun için Mencel’e destek olmamız gerekiyor. Van’ın da bence bu kültürel potansiyeli var. Umut ediyoruz ki Tiyatro Mencel’in salonları hiçbir zaman seyircisiz kalmaz ve her zaman seyircileri ve oyunları artar” diye konuştu.

‘HERKES İÇİN BİR EV OLSUN’

Tiyatro Mencel oyuncularından Perinaz Delazy ise 3 günlük açılış programının dolu dolu geçtiğini ifade etti. Son günde güzel bir konser ile programı sonlandırdıkları için mutlu olduklarını belirten Delazy, seyircilerin büyük bir ilgi gösterdiklerini kaydetti. Salgın sürecinde kapattıkları sahnelerini yeniden elden geçirerek daha da büyüttüklerini kaydeden Delazy, şunları söyledi: “Bu uzun zamandır büyük bir tadilat süreci geçirdik. Tadilat sonrası Kürtçenin diğer tüm kültürel çalışmaları için kapılarımız açık olacaktır. Herkes için Tiyatro Mencel bir ev olmasını istiyoruz. Bunun için yeniden ‘merhaba’ dedik. 3 gün boyunca çok büyük heyecan duyduk. Biz de halkımızın bu kültürel çalışmalara olan ihtiyacını görüyoruz ve buna cevap olmak için mücadele edeceğiz. Bunun için halkımıza Tiyatro Mencel’e sahip çıkmaları için çağrıda bulunuyoruz.”