Son dönemde Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar, iktidarın söylemleriyle beraber her geçen gün artıyor. İzmir, Antalya, Ankara ve son olarak Konya’da yaşanan katliamlara yönelik birçok yerde farklı kesimlerden de tepkilerin gösterildiği eylemler düzenlendi. Bu eylemlerden biri de Van’da düzenlendi. 

3 KİŞİ TUTUKLANDI

Van’da 31 Temmuz günü Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Konya’da Kürt aileye yönelik ırkçı katliamı protesto etmek için binlerce kişi alanlara çıkmış, polisin saldırı sonucunda 10 kişi gözaltına alınmıştı. 6 Temmuz günü ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen ve sonrasında Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan 10 kişiden 3’ü “polise mukavemet” suçundan tutuklanırken, 7’si ise adli kontrolle serbest bırakıldı. 

Serbest bırakılanlar arasında olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Hazal Karabey, gözaltında iken maruz kaldıkları hak ihlallerini ve ırkçı saldırılarını değerlendirdi. 

'ARKADAŞLARIMIZ POLİS ŞİDDETİNE MARUZ KALDI'

Irkçı saldırılar sonucu yaşanan katliamı toplumsal bir olay olarak gördüklerini kaydeden Karabey, söz konusu katliama karşı insani ve vicdanı olarak protesto etmek için eyleme katıldığını belirtti. Eylem sırasında polisin ani bir saldırısı olduğunu, tazyikli suyla beraber şiddet kullandığını ifade eden Karabey, “Yürüyüş sırasında 3 genç arkadaşımız ağır bir şekilde darp edilerek hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı. Bir il yöneticimiz ağır işkenceye maruz kaldı. Bu, görüntülere de yansıdı. Ertesi gün 6 kişi aynı etkinlik sebebiyle gözaltına alındı. Ardından bir kişi daha gözaltına alındı” dedi. 

'EMEK VE DEMOKRASİ PLARTFORMU KİM?'

Uzun gözaltı süresinin ardından savcılığa çıkarıldıklarını söyleyen Karabey, savcının kendilerine, “Emek ve Demokrasi Platformu kim? Oraya neden gittiniz? Hangi sloganları attınız?” şeklinde sorulara karşı verdiği cevabı şöyle dile getirdi: “En demokratik hakkımız olan gösteri ve yürüyüşle ırkçı saldırıyı protesto ettiğimizi ve insani, vicdanı olarak bunu kabul etmediğimizi dile getirdik. Irkçı saldırılar yaşanmasın, bunun önüne geçmek için katıldığımızı belirttik.”

'SAATLERCE KALDIRIMDA BEKLETİLDİK'

Gözaltındayken sağlık kontrolü için hastaneye götürüldüklerini, doktorun polisin yanında kendilerine “Bir sorununuz var mı” gibi yüksek bir sesle sorduğunu belirten Karabey, arkadaşlarının darp edilmiş olmalarına rağmen doktorun sağlık kontrolünün bile olması gereken bir şekilde gelişmediğine işaret etti. Karabey, “Sağlık kontrolü için gittiğimiz hastanede kaldırımda dizilerek saatlerce bekletildik. Arkadaşlarımız gözaltı sırasında sözü hakarete maruz bırakıldı” diye kaydetti. 

'IRKÇI SALDDIRILARA GEÇİT VERMİYECEĞİZ'

Irkçı saldırıların, aynı zamanda partilerine dönük hedef alma politikasının da bir parçası olduğuna işaret eden Karabey, “Partimiz tüm kimlikleri, dilleri, kültürleri ve halkların ortak değerleri etrafında oluşan bir politika geliştirdiği için hedefte. İktidarın söylemleri ve ifşa politikaları sonucu halkımıza ırkçı saldırılarda bulunulmaktadır. Bu politikalara asla geçit vermeyeceğimizi bunu her alanda teşhir edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz” diye konuştu.