Özgür Kadın Hareketi (TJA), “Em xwe diparêzin (Kendimizi savunuyoruz)” kampanyası kapsamında Van KESK Şubeler Platformu’nda “Kadına yönelik şiddetle mücadele” konulu panel düzenledi. TJA’lı Tülin Yeşil’in moderatör olduğu panele Halkların Demokratik Partisi (HDP) Erciş eski Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyelerinden Av. Sevda Aydın konuşmacı olarak katıldı. 

ŞİDDETLE MÜCADELE

Panelde ilk olarak ÖHD’li Sevda Aydın konuştu. Bölge kentlerinde artan tecavüz, taciz, cinsel istismara dikkati çeken Aydın, bu durumun “özel savaş yönteminin” bir parçası olduğunu kaydetti. Şırnak’ta bir çocuğun asker tarafından cinsel istismara maruz kalmasını anımsatan Aydın, olaydan sonra Şırnak Valiliği tarafından yapılan açıklamayla istismarın meşrulaştırılmak istendiğini ifade etti. Batman’da İpek Er’e tecavüz ederek intihara sürükleyen Uzman Çavuş Musa Orhan’ın “bana bir şey olmaz” ifadeleri ve sonrasın da salıverilmesine de değinen Aydın, bu durumun kabul edilebilir olmadığını vurguladı. Aydın, kadına yönelik şiddetin ekonomik ve psikolojik boyutlarına da işaret ederek, şiddetle mücadele etmenin yolunun dayanışmadan geçtiğini söyledi. 

KESKİN: SORUN ERİL ZİHNİYETTİR 

Ardından konuşan HDP’li Diba Keskin ise, şiddetin bir erkek icadı olduğunu söyledi. Hiçbir inançta kadına yönelik şiddetin kabul edilmediğini dile getiren Keskin, “Sorun eril zihniyettir. Eril zihniyetle mücadele edebilmemiz için haklarımızın bilincinde olmamız ve şiddetle mücadele etmemiz gerekir. Kadınlar birlikte güçlü. Hiçbir kadın yalnız kalmamalı ve tüm kadınları birlikte mücadele edecek bir zeminde ısrar etmelidir” diye seslendi. 

Panel, soru ve cevap şeklinde son buldu.