HDP Van İl Örgütü, HDP’li belediyelere kayyım atanmasını, belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınmasını ve Özap ilçesinde 43 kişinin düzenlenen ev baskınlarıyla gözaltına alınmasını yaptıkları açıklamayla protesto etti. HDP il binası bahçesinde yapılan açıklamaya, partinin İl Eşbakanı Ökkeş Kava, görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı ve ilçe belediye eşbaşkanları katıldı. 

‘TARİHE BAKIN’

Salgın nedeniyle fiziki mesafenin korunduğu açıklamada konuşan HDP İl Yöneticisi Serdar Çevik, halk iradesinin gasp edilmesini; salgın hastalık, hukuk, kural, kaide dinlemeden sürdüren AKP’nin başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye halklarının seçme ve seçilme iradesine saldırmaya devam ettiğini söyledi. Çevik, “Kürt halkının iradesini kıracağını, Kürt halkını yıldırıp teslim alacağını düşünen Saray vesayetine, tarihe bakmayı tavsiye ediyoruz. 12 Eylül Cuntasına boyun eğmeyen, sayısız faili meçhule, hukuksuzluğa, zorbalığa rağmen 1990’ların karanlık gladyosunu tarihe gömen Kürt halkı, 24 Haziran ve 31 Mart seçimlerinde işaretini verdiği üzere bu tekçi iktidarın mezar kazıcısıdır” dedi. 

‘SONLARI YAKIN’ 

Son 5 yıl içerisinde 30 milyonu aşkın yurttaşın seçim iradesi ortadan kaldırarak, “kayyım rejimi” inşa edildiğini dile getiren Çevik, “Bunu kalıcı hale getirmek isteyen bu iktidar, HDP belediyelerinden korkmaktadır. HDP belediyelerinin alternatif yaşam ve yönetim biçimlerine karşı uygulayabilecekleri hiçbir politika ve pratiği olmayan iktidarın kayyım rejimi, ranta, israfa, zorbalığa, hukuksuzluğa, çalmaya ve çırpmaya dayalıdır. Saray vesayetinin halkın belediyelerine atadığı memurlar, yanlarına aldıkları çıkar grupları ve çeteler aracılığıyla Kürt kentlerini sömürmenin bedelini er ya da geç adil bir yargı karşısında vereceklerdir. Kürtlerin iradesinin gasp edilerek, kara günler yaşatmak isteyenlerin sonları yakındır. Zerre boyun eğmeden, geri adım atmadan bu kirli ve kara zihniyetle mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.  

‘GERİ ADIM ATMADIK, ATMAYACAĞIZ’

HDP İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava, partilerine yönelik siyasi soykırım operasyonlarının devam ettiğini belirterek, Özalp’te HDP İlçe Eşbaşkanı’ın da aralarında bulunduğu 43 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Kava, "Üyelerimiz ve parti çalışanlarımız hukuk dışı ve çetevari bir şekilde kaçırılıyor ve tehdit ediliyor. Siyasi soykırım operasyonlarına karşı bir adım geri atmadık. Biz gün geçtikçe daha güçlü bir şekilde partimizle beraber irademize sahip çıkacağız" şeklinde konuştu.