Halkların Demokratik Partisi (HDP), 20 Kasım günü Ankara’da yaptığı toplantıda sine-i millet tartışmalarına son vermiş ve iktidara ‘Hodri meydan’ diyerek erken seçim çağrısı yapmıştı. Erken seçim çağrısını sıkça yineleyen HDP’ye halktan ve muhalefetin farklı kesimlerinden de destek geliyor. İnsan ve Özgürlük Partisi (İÖP) Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez, erken seçim çağrısının yerinde ve olumlu olduğunu belirterek, “Bir an önce erken seçim yapılmalı” dedi. 

‘Kayyımların atanacağını bildiği halde halk iradesini ortaya koydu’

Cumhurbaşkanı’nın 31 Mart yerel seçimlerinden önce bir açıklamasında “Kazansalar da kayyım atayacağız” sözlerini hatırlatan Menice Gülmez,  "Kürt halkının iradesinin kendi partisinden yana olduğunu, kendi içinden çıkarttıkları adaylardan yana olduğunu bilsinler. Kayyımın geleceğini bildiğimiz halde belediyelerimize sahip çıktık. Ülkeyi ekonomik krize sokmuş, rezil olmuş, bitme noktasına gelmiş bir siyaset üretiyorlar. Kendilerini temize çıkarmak için, biraz daha orada kalmak için kayyım atandı. İktidar varlığını sürdürebilmek için kayyım atamak zorunda olduğunu biliyordu” diye aktardı.

‘İktidarın erken seçime girecek cesareti yok’

HDP’nin böyle bir süreçte yaptığı erken seçin çağrısının yerinde ve olumlu olduğunu söyleyen Gülmez, muhalefetin ve HDP’nin erken seçim çağrısını sürekli yinelemesi ve gündemde tutulması gerektiğinin altının çizidi. İktidarın erken seçime gidecek cesaretinin olmadığını söyleyen Gülmez, “Ekonomik ve siyasi krizin yanı sıra erken seçime gitmek iktidar açısından bir hata olacaktır. Kaybedecekleri bir seçime girerler mi? İktidarın erken seçime gideceğini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

‘Kürtlere saldırarak milliyetçi kesimi ikna etmeye çalışıyor’

İktidarının Kürt halkına karşı sürekli bir saldırı politikası üreterek kendi tabanını ikna etmeye çalıştığını vurgulayan Gülmez, “Kürdistan’da varlığını sürdüremeyeceğini, Kürt bölgelerinde bir kazanım sağlayamayacağını bildiği için batıda insanları, Kürtleri yok etme siyaseti üzerinden ikna etmeye çalışıyor. Rojava’ya yönelik saldırılar yaparak milliyetçi kesimi ikna etmeye çalışıyor” diye konuştu. 

‘Erken seçime girilmeli’

AKP iktidarının 18 yılda ülkeye hiçbir katkısı sağlamadığını, tam tersi çıkmazlara sürüklediğini vurgulayan Gülmez, Türkiye tarihinde ülkeye bu kadar zarar veren bir yönetimle karşılaşılmadığını söyledi. Ekonomi, eğitim, hak ve özgürlükler alanlarında hiçbir ilerleme sağlanmadığını, belediyelere kayyım atayarak halkın iradesinin gasp edildiğini, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıların sürdürülerek mevcut ekonomik krizin daha da derinleştirildiğini kaydeden Gülmez, “AKP yönetimi ile birlikte çoğalan kadın katliamlarına çözüm üretilememiş, kadın cinayetlerinin failleri yargılanmamıştır. Türkiye’nin iktidarın siyasi belirsizliğinden, bulunduğu durumdan çıkması için erken seçime gitmesi gerekli” dedi. 

‘Halk bilsin ki hiçbir şey göründüğü gibi değil’

Son olarak halka çağrıda bulunan Gülmez, “Bize sunulanı değil araştırıp asıl gerçekleri görmemiz gerekiyor. Bugüne kadar inançlı Kürt halkı, Erdoğan’a dindar olduğunu düşünmelerinden kaynaklı destek veriyordu. Fakat hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını bilmeleri gerektiğini söylemek istiyorum. Haklı olanı görüp kendilerine sahip çıkmaları gerekiyor” diye ekledi.