HABER MERKEZİ-Van’da “Evlilik İhtiyaçları Fuarı”nda küçük çocuklara nişan ve kına kıyafetlerinin giydirilerek bir gelinlik firmasının tanıtımı için istismar edilmesine Van Ahtamara Kadın Platformu tepki gösterdi. KESK Van Şubeler Platformu toplantı salonunda yapılan basın açıklamasını Avukat Ekin Yeter okudu. Fuarı organize eden firmaların "kıyafetler yöreseldi" şeklindeki savunmasına tepki gösteren Yeter, “Fuar organizatörleri her ne kadar dün bir açıklama yapıp kıyafetlerin yöresel olduklarını ifade etmişlerse de bizim için önemli olan çocukların reklam aracı olarak evlilik konulu bir fuarda istismar edilmeleridir” dedi.

‘YAPILANLAR MEŞRULAŞTIRMA POLİTİKALARINA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA’

Her yeni güne çocuk, kadın, genç ve toplumun tüm kesimlerini içine alan; istismar, taciz, tecavüz ve toplumca katledilme vakaları ile uyandıklarını ifade eden Yeter, “Bu durum, ataerkil zihniyet ve dolayısıyla gücünü de bu zihniyetten alan iktidarın kadın, çocuk ve diğer tüm kesimlerin etkilendiği, sosyal ve kültürel yozlaşmaya sebep olan vakaların toplum nezdinde normalleştirme ve tüm mekanizmalar ile meşrulaştırma politikasına dönüşmüş vaziyettedir” diye konuştu.

‘BU ZİHNİYETE ALIŞMADIK, ALIŞMAYACAĞIZ’

Mevcut iktidarın, çocuk gelinleri meşrulaştıran, eğitim sosyal ve siyasal tüm alanlarda çocuk ve kadınları ötekileştirildiğini, çocuk istismarlarını sıradanlaştırarak kültürel yozlaşmayı beraberinde getiren uygulamalara ve söylemlere imza attığını belirten Yeter, "Gündeme gelen yasal mevzuatları, bu ve buna benzer çıkışları ile de kadın çocuk düşmanlığını tescillemiştir. Bizler Ahtamara Kadın Platformu olarak özelde anne-babalar olmak üzere tüm toplumu, iktidarın yarattığı toplumsal cinsiyet rolleriyle araçsallaştırılan çocuklarımızın geleceği için normalleştirilen bu tarz fiillere ve uygulamalara her alanda karşı çıkmaya ve bu kirli zihniyeti teşhir etmeye davet ediyoruz. Bizler Platform olarak bu ve buna benzer skandallar karşısında mücadelemizi yoğunca vereceğimizi bir kez daha yineliyoruz" ifadesinde bulundu.Van/MA