Haber: Serdar Bayram 

Malatya- Maraş merkezli depremlerin ardından binlerce binanın yıkıldığı Malatya’da kaldırılan enkazlar yaşam alanlarına dökülüyor. Enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği kentte bir kısım enkazlar kent merkezinde bulunan şehir mezarlığı yanına dökülürken, bir kısmı da 16 mahallesinin içinde yer aldığı Battalgazi ilçesine bağlı Mamurek Bölgesi’ne döküldü. Bölge sakinlerinin tepkisi sonucu molozların bölgeye dökülmesi durdurulurken dökülen molozların kaldırılmasını isteyen yurttaşlar hem tarım hem de canlı yaşamının büyük risk altında olduğunu ifade etti. 

Bahsi geçen alan köylerin ve kayısı bahçelerinin yoğunlukta olduğu bir yer. İki hafta süreyle molozların döküldüğü bölge toz ve moloz yığınları altında kalırken, yurttaşlar yaşanan tozdan dolayı bahçelerinden verim alamadıklarını söyledi. Dökülen molozlara karşı nöbet eylemine geçen Mamurek Dayanışma Platformu üyeleri mücadeleleri ile molozların dökümünü durdurdu. Dökülen molozların kaldırılmasını da talep eden platform üyeleri tek geçim kaynakları olan kayısının moloz tozlarından çürüdüğünü söyledi. 

‘Kayısılarımız yok olacak’

Aradan geçen 2 aya rağmen kaldırılmayan molozlara karşı nöbet eylemlerine devam ettiklerini söyleyen platform üyesi Bayram Toprak, dökülen molozların hem kanser hastalığına hem de nefes darlığına yol açtığını söyledi. Bayram Toprak ardından şunlara yer verdi; “Bu molozlar kanser hastalığına sebep oluyor. Bilim adamlarının dediğine göre nefes darlığına da yola açıyor. Bu tozlar yağmurlarla yeraltı sularına karışıyor. Buranın hemen yakınında köyün içme suyu var. Bu molozların en kısa zamanda buradan kaldırılması gerekiyor. En az 15 köy yine bitkiler ve kayısılarımız bunlardan zarar görecek. Bizim tek geçim kaynağımız kayısılar, onlar da giderse bizler ne yapacağız. Yetkililerden bu molozların en kısa sürece buradan kaldırılmasını talep ediyoruz.”

‘Bizim hayatımız bu kadar ucuz mu?”

Bir diğer platform üyesi Vahap Onay ise sözlerine depremde yaşamını yitirenlere başsağlığı dileyerek başladı. Molozların merkeze yakın gerekçesiyle bölgeye döküldüğünü söyleyen Vahap Onay, “Bizim hayatımız bu kadar ucuz mu?” diyerek yaşananlara tepki gösterdi. 

108 yıl sonra Muş'a gelen Ermeniler dedelerinin kemiklerini aradı 108 yıl sonra Muş'a gelen Ermeniler dedelerinin kemiklerini aradı

Vahap Onay konuşmasının devamında şunlara yer verdi; “Bizlerde burada bu molozlardan çok rahatsız oluyoruz. Hayvanlarımız burada otlanıyor, onlar da bizlerde bu enkazdan zarar görüyoruz. Depremden ölmeyenler de bu molozlardan yaşamını yitirecek. Biz bunun peşindeyiz ama hiçbir şekilde bir çözüm bulamadık. Kimse bizi dinlemiyor, uzağa götürmemek için masraftan kaçmak için buraya döküyorlar. Bizim hayatımız bu kadar ucuz mu, paradan ya da mazottan ucuz mu bizim hayatımız. Hayvana, sebzeye ve en çok insanlara zarar verecek. Bizim bir şekilde bir çözüm bulmamız gerekiyor. İnsanlardan bu konuda yardım istiyoruz. Kimin elinden ne geliyorsa yapsın bu molozların bir an önce buradan kaldırılması gerekiyor.” 

Bu içerik Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Gazeteciler Cemiyeti’nin “Basın Evi Destek Aracı (BEDA)” programı kapsamında hazırlanmıştır.