İstanbul’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında gerçekleştirilen 19’uncu Feminist Gece Yürüyüşü’nde “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettikleri iddiasıyla dün gece yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan kadınların savcılıkta ifade işlemleri sürüyor. Şimdiye kadar 11 kadının savcılık ifadesi tamamlanırken, arkadaşlarına destek olmak için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde bekleyen kadınlar açıklama gerçekleştirdi. 

Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, 19'uncu Feminist Gece Yürüyüşü ekibinden Feride Eralp konuştu. 

18 KADIN HAKKINDA SORUŞTURMA 

“Hepimiz oradaydık” diyen Eralp, 8 Mart’ta polisin tüm engellemelerine rağmen bir araya geldiklerini belirterek, “Şimdi, yürüyüşün üzerinden 2 gün geçtikten sonra yine bir gece yarısı on binlerin içerisinden 12 arkadaşımız seçilerek, ‘Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor’ sloganı her nasılsa ‘cumhurbaşkanına hakaret’ sayıldı ve gözaltına alındı. Şimdi ifadeleri devam ediyor. Toplam 18 kişi hakkında soruşturma açıldığını öğrendik. ‘Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor’ demenin, hatta bu sloganın ritmiyle zıplamanın neresinde hakaret olduğunu anlamadığımız gibi, hep bir ağızdan sesini yükselten on binler içerisinden 18 arkadaşımızın ayrıştırılmasını, bunun gözaltı gerekçesi yapılabilmesini de kabullenmiyoruz” dedi. 

YAŞASIN FEMİNİST MÜCADELE

Eşit ve özgür yaşam taleplerine dönük saldırıya karşı susmayacaklarını ve itaat etmeyeceklerini vurgulayan Eralp, şöyle dedi: “Anlıyoruz ki ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla kimse gece yarısı gözaltına alınmayacak’ diyen İnsan Hakları Eylem Planı kadınları kapsamıyor. Bu tutarsızlığı, kadın cinayetlerine üzüldüğünü söyleyip İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırma çabasından tanıyoruz. En büyük cevabımız bitmeyen feminist isyanımız ve dayanışmamız. Birbirimizi bırakmayacağız. Ya hep beraber, ya hiçbirimiz. Yaşasın feminist mücadelemiz.” 

Açıklama, kadınların zıplayarak attıkları “Yaşasın 8 Mart” ve “Feminist isyan her yerde” sloganları eşliğinde son buldu. 

Kadınların adliye önündeki bekleyişleri sürdürüyor.(İstanbul/MA)