Burdur’da kendisini darp ederken eşi İsmail Işık’ı ateşli silah ile öldüren Ayşe Işık’a, sadece “haksız tahrik indirimi’ uygulanarak 15 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

Burdur Merkeze bağlı Düğer köyünde oturan 10 yıllık evli, 3 çocuklu Ayşe ve İsmail Işık çifti arasında 28 Mayıs 2023 günü sabah saatlerinde tartışma çıktı. Tartışma sırasında Ayşe Işık, evdeki ‘çift kırma’ diye tabir edilen ateşli silah kendisini darbeden ve alkollü olduğu belirtilen eşine ateş etti.

İsmail Işık hayatını kaybederken, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayıp kendisini ihbar eden Ayşe Işık, jandarma ekipleri tarafından gözaltına alınıp, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Ayşe Işık hakkında ömür boyu hapis cezası istemiyle Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Ayşe Işık, davanın karar duruşmasında hakim karşısına çıktı. Sanık Işık’ın cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmada taraf avukatları yer aldı. İsmail Işık’ın ailesinin avukatı Özgür Ölmez, “Sanık savunmalarında suçtan kurtulmaya yönelik beyanda bulunmuştur. Sanığın üst hadden cezalandırılmasını talep ederiz” dedi.

Ayşe Işık’ın avukatı Ahmet Onaran ise “Müvekkilimin öncelikle beraatine, mahkeme heyeti aksi kanaatte ise meşru müdafaada sınırın heyecan, korku veya telaş sebebiyle aşılması sebebiyle ceza verilmesine yer olmadığına, mahkeme bu hususta da aksi kanaatte ise müvekkilim hakkında üst sınırdan haksız tahrik indirimleri uygulanmak suretiyle karar verilmesini talep ediyoruz. Mahkumiyet kararı verilecek olsa dahi kanun yolu aşılmasında müvekkilimiz hakkında beraat veya ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi ihtimaline karşı bu aşamada öncelikle bihakkın, mahkeme aksi kanaatte ise gerekli adli kontrol tedbirleri uygulanmak suretiyle tahliyesine karar verilmesini talep ederiz” diye konuştu.

HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ
Mahkemede son sözü sorulan Ayşe Işık, “Benim 1 yaşında epilepsi hastası çocuğum var. Adaletinize sığınıyorum” dedi. Kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Ayşe Işık’ı önce ‘eşe karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı, haksız tahrik indirimi uygulayan heyet, bu cezayı önce 19 yıla, ardından 15 yıl 10 aya indirerek tutukluluk halinin devamına karar verdi.

24 saatte sekiz kadın erkekler tarafından katledildi 24 saatte sekiz kadın erkekler tarafından katledildi

“10 YILDIR EZİYET GÖREN BİR KADIN BUGÜN 15 YIL CEZA ALMIŞTIR”
Kararın açıklanmasından sonra Ayşe Işık’ın babası Süleyman Demir adliye koridorlarında, “Dünya Kadınlar Günü’nde ‘doktor öldü’ diye medyaya çıkmaya gerek yok. O zaman Ayşe de ölseydi. O zaman kadınlar bu Türkiye’de yaşamasın. Kadınların yaşamaya hakkı yok. 40 milyon kadın hakkında bugün bir karar verilmiştir. 10 yıldır eziyet gören bir kadın bugün 15 yıl ceza almıştır. Burnu kırılmış, bacağı kırılmış, zorla tecavüz edilmiştir” diye bağırdı.