Şiddet gördüğü eşini öldüren kadına 15 yıl 10 ay hapis Şiddet gördüğü eşini öldüren kadına 15 yıl 10 ay hapis

Kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi direnişe dönüştürülen eylem ve etkinliklerinin finali olan “Feminist Gece Yürüyüşü” bu yıl “Kurtuluşumuz Feminist Mücadele” sloganıyla gerçekleştirilecek. 22’ncisi düzenlenecek olan yürüyüş için saat 19.30’da Taksim Meydanı’nda bir araya gelinecek. 

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü Basın Komisyonu’ndan Simla Sunay, hazırlıklarına dair bilgi vererek, tüm kadınları yürüyüşe davet etti.

PROGRAM KOLEKTİF OLUŞTURULDU

Bu yıl “Kurtuluşumuz Feminist Mücadele” şiarıyla sokaklarda olacaklarını belirten Sunay, “Her yıl olduğu gibi yürüyüşü düzenleyen komisyon, feministlere yapılan açık çağrıyla oluşturuldu. Bir ay boyunca düzenli toplantı yapılarak, tartışıldı. Eski, yeni ve ilk kez katılanlarla birlikte programı kolektif oluşturduk. Bu sene sosyal medyadan videolu çağrılarımızı yaptık, afişlerimizi astık ve bildirilerimizi dağıttık. Gönüllü sayısı geçtiğimiz senelere göre daha fazla, bu bizi çok sevindirdi. Gönüllülerle birlikte son çalışmalarımızı yapıyoruz” diye belirtti. 

ERİL POLİTİKALARA KARŞI FEMİNİST PROPAGANDA 

Hazırlık aşaması sürecinde özellikle iktidarın mevcut politikalarına karşı nasıl bir feminist perspektifin geliştirilebileceğinin tartışıldığını ifade eden Sunay, “Bu yıl devletin ‘aile’ politikalarına, Medeni Kanun’da yapılması planlanan değişikliklere, LGBTİ+’lara yönelik nefrete, ‘sosyal yardım’ adı altında tarikat ve cemaatlere devredilen sosyal hak erişimine, savaşla, milliyetçilikle, kayyum politikalarıyla, göçmen düşmanlığıyla terbiye edilmeye karşıt bir feminist propaganda üretmeye çalıştık. Bunlarla beraber her geçen gün büyüyen ekonomik kriz, barınma sorunu, öğrencilerin yurtlardaki yaşam güvenliği, muhafazakarlaşma ve deprem gündemimizdeydi” ifadelerini kullandı. 

‘MÜCADELE BİRLEŞTİRİYOR’

Kimliklerinden ötürü sürekli hedef gösterildiklerini vurgulayan Sunay, şöyle dedi: “Erkek şiddeti önlenmiyor. Var olan yasalar uygulanmadığı gibi ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Ancak tüm bunlara rağmen yok olmuyoruz, çoğalıyoruz, hayatın her alanına yayılıyoruz. Hayatlarımıza sahip çıkmak için birbirimizden, feminist mücadeleden başka umudumuz olmadığını iyi biliyoruz. Feminist Gece Yürüyüşü tam da bize bu umudu, başka türlü bir dünyanın mümkün olduğunu, bunu kuracak olanların bizler olduğunu, hala var olduğumuzu, hala hayatın her alanında mücadele ettiğimizi ve nasıl dayanıştığımızı hatırlatıyor. Tüm yıl pek çok alanda mücadele ediyoruz bu yürüyüş de mücadelemizi pekiştiriyor.”

‘TAKSİM’DE BULUŞALIM’

İlk 2003 yılında yüzlerle düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nün gelinen aşamada on binlere ulaştığını belirten Sunay, “O kalabalık biziz, buradayız. Biliyoruz; patriarkayı, kapitalizmi, heteroseksizmi yıkacaksak biz yıkacağız, birlikte yıkacağız. Ve yıkana kadar da isyanımız bitmeyecek. 22’nci Feminist Gece Yürüyüşü'nde yine Taksim'de buluşalım” çağrısında bulundu.