Birçok kentte 8 Mart’a hazırlanan kadınlar, yaşamlarına ve kazanımlarına yönelik saldırılara karşı mücadele kararlılığını vurguladı. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne hazırlanan kadınlar, birçok kentte eylem ve etkinliklerine devam etti. 

ADIYAMAN

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Mêrdîn Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Semsûr’da dayanışma ziyaretinde bulundu. Ziyaret öncesi merkez Karapınar Mahallesi’nde bulunan KESK konteynır alanında bir araya gelen kadınlar açıklama yaptı. KESK Semsûr ve Merdîn Kadın Meclisi üyelerinin yer aldığı açıklamada, “Savaşa, Şiddete, yoksulluğa karşı barışı, hayatlarımızı ve haklarımızı savunuyoruz” pankartı taşındı. 

Açıklamayı yapan KESK Semsûr Kadın Meclisi üyesi Birhat Tişkaya, depremlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala barınma, sağlık, beslenme ve eğitim gibi sorunların çözülmediğini belirterek, milyonlarca depremzedenin kaderiyle baş başa bırakıldığını söyledi. Depremle birlikte ciddi bir toplumsal yıkımın yaşandığına vurgu yapan Tişkaya, “Bu durum karşısında yetkililerin suskunluğu manidardır. KESK’li kadınlar olarak bu süreçte halkımızla dayanışma içerisinde olduk ve olmaya da devam edeceğiz. ‘Dayanışma yaşatır’ inancıyla mücadelemizi sürdüreceğiz” diye belirtti. 

“Emeğimiz bedenimiz kimliğimiz bizim, mücadelede kararlı özgürlükte ısrarcıyız” şiarıyla 8 Martta alanlarda olacaklarını hatırlatan Tişkaya, “Yaşadığımız her yerde mücadele etmeye, özgürlük, eşitlik, hak ve adalet için yıllardır verdiğimiz mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

"Jin, jiyan, azadî”, “Kadın, yaşam, özgürlük” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarıyla sona eren açıklamanın ardından konteynır kentlerde kalan depremzede kadınlar ziyaret edildi. 

MANİSA  

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Manisa Kadın Meclisi ile Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), 8 Mart etkinlikleri kapsamında Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in katılımıyla Şehzadeler ilçesinde kadın şöleni gerçekleştirdi. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı şölende, “Güneşimizi karatamazsınız”, “Tecrit insanlık suçudur”, “Jin, jiyan, azadî ile 8 Mart’a doğru” ve “Bijî berxwedana zindanan” dövizleri taşınarak, sık sık “Jin, jiyan, azadî”, “Tecride hayır barış hemen şimdi” ve “Kadın yaşam özgürlük” sloganları atıldı.

Çekilen halayın ardından konuşan Koçyiğit, hakları için hala sokaklarda olduklarını belirterek, “Geçtiğimiz hafta içerisinde sadece  bir günde 8 kadın katledildi. Niçin boşanmak istedikleri için ya da yolunu ayırdığı için yaşamdan koparıldılar. Türkiye, her gün kadın kırımının yaşandığı, en temel hakkı olan yaşam hakkının yok edildiği bir ülke” diye belirtti. 31 Mart seçimleri arifesinde olduklarını hatırlatan Koçyiğit, “Bu seçim sadece yerel seçim değildir. Bu seçim kadının iradesinin, mücadelesinin en fazla görüleceği seçimdir” dedi. 

İMRALI TECRİDİ 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi hatırlatan Koçyiğit, şöyle dedi: “Buna karşı cezaevlerinde siyasi tutsaklar açlık grevindeler. Biz kadınlar yaşanan bütün haksızlıklara karşı sokaklarda olduk bundan sonra olmaya devam edeceğiz. Tecrit kırılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. İki gün önce Sincan’da Kobanê kumpas davasını takip etmek için gittiğimde Sabahat Tuncel’de açlık grevindeydi. Herkese çok selamları vardı. Onlar tecritti kırmak için mücadele ediyorlar. Bizler dışarıdayız, imkânlarımız var. O zaman özgürlük mücadelesini yürütürken ayı zamana tecride karşı da mücadele edeceğiz. Ne olursa olsun tecridi kıracağız ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayacağız. Bu kadar açık ve net."

Konuşmaların ardından DEM Parti’nin kadın belediye eşbaşkan adayları tanıtıldı. Büyük bir coşkunun hâkim olduğu şölen, kadınların çektiği halaylarla sona erdi.

MERSİN

TJA ve DEM Parti Mersin Kadın Meclisi, gün dolayısıyla “Kadın tarihçesi ve yerel yönetimler” başlıklı panel gerçekleştirdi. DEM Parti Toroslar İlçe Örgütü binasında düzenlenen panelde, kadınlarla bir araya gelindi. Panelin gerçekleştiği salona, "Jin, jiyan, azadî' ile özgürlüğe doğru" pankartı ile “Kadın, yaşam, özgürlük” ve “Biji 8’ê Adar’ê” dövizleri asıldı. 

Saygı duruşuyla başlayan panelde ilk önce konuşan DEM Parti Akdeniz Belediyesi Eşbaşkan Adayı Nuriye Arslan, kadın iradesinin ve temsiliyetinin tanınmadan toplumun sorunlarının çözülemeyeceğini belirtti. Sistemin en çok kadının gücünden korktuğunu dile getiren Arslan, bu nedenle ilk saldırıların da kadınlara yöneldiğini söyledi. 31 Mart yerel seçimlerinde seçildikleri takdirde gerçekleştirecekleri projelere değinen Arslan, “İlk olarak el konulan haklarımızı alacağız. Kadınlara istihdam alanları açacağız. Kadın müdürlüklerini açacağız. Akdeniz Belediyesi bizden alındıktan sonra kadın müdürlüğü ‘Kadın ve aile müdürlüğüne’ dönüştürüp, başına da erkek müdür atadılar. Buradan söz veriyoruz; el konulan kazanımlarımızı alıp, kadın paradigmasıyla yeniden hayata geçireceğiz. Kadın yaşam özgürlük sloganıyla yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

KADINLAR ŞİDDETİ ANLATTI

Daha sonra konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Hatay Şube Kadın Sekreteri Mutlu Aymaz, kadına yönelik şiddet türlerini sıralayarak, mücadelenin büyütülmesi gerektiğini vurguladı. Aymaz, “Bazı kadınlar yaşadığı şiddetin farkında olmayabiliyor. Bu anlamda kadınları şiddete uğradığına ikna etmemiz gerekebilir. Şiddet görmeniz için kadın olmanız yeterli. Okumuşu da okumamışı da, ekonomik özgürlüğü olanı da olmayanı da… Kadın olmanız erkek zihniyeti altında her türlü saldırıya açık şekilde yaşamanız anlamına geliyor. Peki neden kendimizi koruyamıyoruz?” diye sordu.

Aymaz’ın sorusu üzerine ise salondaki kadınlar, söz alarak, tanıklık ettikleri ya da maruz bırakıldıkları şiddet türlerine dair konuştu. Kimi kadınlar, şiddete ekonomik nedenlerden ötürü karşı çıkamadıklarını paylaşırken, kimisi de ekonomik özgürlük sağlanmasına rağmen yıllarca ekonomik şiddete maruz kaldıklarını anlattı. Kadınlar, hem kendilerinin hem çocuklarının hem de yakınlarının uğradığı şiddete kadın mücadelesiyle tanıştıktan sonra karşı çıkabildiklerini söyledi.

Ardından söz alan DEM Parti Mersin İl Örgütü Eşbaşkanı Bedriye Kuş, kadına yönelik ekonomik şiddetin boyutlarına dikkat çekti.

VAN 

Wan’da TJA, Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA) ile Kowara Destar, 8 Mart kapsamında “Yerel yönetimlerde Kürt dilinin önemi.  Kentlerimizi dilimizle oluşturacağız” konulu çalıştay düzenledi. Wan Barosu’nun toplantı salonunda gerçekleştirilen çalıştaya, DEM Parti Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Neslihan Şedal, ilçe kadın belediye eşbaşkan adayları, DEM Parti İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt ile ilçe kadın eşbaşkanları ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. Çalıştayın düzenlendiği salona, “Ziman laş e li laşê xwe xwedî derbikevin”,  “Her dem kurdî, li her dere kurdî” pankartları asıldı.

DİLİN ANLAM VE ÖNEMİ

Kadınların yöresel kıyafetlerle katıldığı çalıştay, saygı duruşuyla başladı. Ardından açılış konuşmasını yapan ARSİSA eğitmenlerinden Nazime Arvas, dilin önemine değinerek, kadınların yaşamın tüm alanlarında öncülük ederek, anadilini konuşması gerektiğini söyledi. Daha sonra konuşan Kowara Destar Eş Sözcüsü  Jîn Avesta da, 31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kaldığını hatırlatarak, kadın eşbaşkan adaylarının propagandayı anadilleriyle yapmalarını istedi. 

YÜZYILLIK ASİMİLASYON 

Kurdistan’da iki dönemdir atanan kayyımların özellikle dili hedef aldığını hatırlatan Avesta, atanan kayyımların Kürtçe tabela, kurum, park ve kursları kapattığını belirtti. Kürtçe’ye yönelik asimilasyon politikalarının kayyımlarla birlikte başlamadığını ve bu tarihin yüzyıla dayandığını söyleyen Avesta, erkek aklının baskı politikalarını kurumsal ve çok boyutlu hayata geçirdiği için karşı tepki ve reflekslerin de zayıfladığını dile getirdi. Avesta, devamında şunları söyledi: “Tepkilerimizin güçlü ve örgütlü olması gerekir. Dile yönelik engelleme ve baskıya sıradan bakamayız. Dil bir halkın varlık ve yokluk meselesidir.”

Yapılan konuşmaların ardından çalıştay, basına kapalı olarak devam etti. 

ŞIRNAK

Şirnex’te Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), sendikanın konferans salonunda panel gerçekleştirdi. KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, Özgürlük İçin hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Arjin Akdağ ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Saliha Zorlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panelde, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Şirnex Eşbaşkanı Siyajin Roni, DEM Parti Şirnex Belediyesi Eşbaşkan adayı Berivan Kutlu, TJA aktivistleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Şirnex Şubesi Eşbaşkanı Esin Yılmaz'ın yanı sıra çok sayıda kadın katılımcı olarak yer aldı. SES Şirnex Şubesi Yöneticisi Sevda Zorlu'nun moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, kadın katliamları ve cezasızlık politikası konuşuldu. 

Panelde ilk olarak KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, ülkedeki kadın yoksulluğuna dikkat çekti. Daha sonra konuşan Eğitim Sen Amed 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Saliha Zorlu, iktidarların ayrımcı ve ötekileştirici politikaları nedeniyle eşitsizliğin derinleştiğini söyledi. Zorlu, "Siyaset, günümüzde savaş aygıtı olarak kullanılıyor. Türkiye'de olan durum da budur. Siyaset müzakere ile halkın sorunlarını çözmeli.  Biyo iktidarlar, nüfus politikalarını yönetirken diğer yandan bedeni yönetiyor” diye belirtti. ÖHD üyesi Arjin Akdağ ise, İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesinin ardından yaşanılan kadın katliamlarına değindi. Sözleşmenin iptalinin hukuk dışı olduğunu dile getiren Akdağ, şöyle dedi: "Çeşitli bahanelerle İstanbul Sözleşmesi’nde çekilme sürecinden bu yana devletin kadınlara karşı dili daha sertleşti. Bu karar en çok kadınlara ve çocuklara etki etti. Sözleşmeden çekildikten sonra erkek egemenliği daha da arttı.”

MUŞ 

Mûş’un Gimgim (Varto) ilçesinde de TJA ve DEM Parti Kadın Meclisi’nin bir kafede düzenlediği etkinlikte kadınlar bir araya geldi. Sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganının atıldığı etkinlikte konuşan DEM Parti Gimgim Belediyesi Eşbaşkan adayı Gülbahar Kaya, 8 Mart’ın önemine değindi. Daha sonra Gimgim Belediyesi’nin tutuklu Eşbaşkanı Sabite Ekinci’nin 8 Mart dolayısıyla gönderdiği mektubu okundu. 

Ekinci’nin mektubunda şunlar yer aldı: “Siz değerli kadın yoldaşlarımla 8 Mart’ta alanlarda ‘jin, jîyan, azadî’ sloganlarını atmayı çok isterdim. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir toplum yaratma mücadelesinde, var olmak, meydan okuma başarımızın en önemli günlerinden birisi olan 8 Mart. Korktukları kadın mücadelesinin kazanımlarına karşı,  gasp ettikleri haklarımız, siyaset yapma, yönetme ve kendi yaşamımızda irade sahibi olma mücadelemize çıkarılan engellemelere, kayyım atamalara; hapsedilmemize, neredeyse her gün zamane Dehak tarafından katledilen kadınlara yapılan saldırılara karşı cesur bir, duruş cesur bir haykırıştır. Ayrıca bu cesur haykırışınız; namus adı altında ölüm ile yaşam arasından sıkıştırılan biz kadınları zifiri karanlığa gömmek isteyen organize kötülüklere karşı özgürlük ateşiyle harlanan kadın cesaretinin yarınlarını aydınlatan ışığıdır. Son olarak; tüm engellemelere rağmen meydanları dolduran, halaya duran, jin jîyan azadî sloganları eşliğinde zılgıt çeken siz dostlarımla zaman ve mekan engelli olmadan bir arada olmanın özlemi ve umuduyla, Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulan politik tutsak kadınların selamlarını iletiyor, hepinizi kucaklıyorum sevgilimle…”

Etkinlik DEM Parti Mûş milletvekili Sümeyye Boz’un konuşmasının ardından sona erdi. 

DİYARBAKIR

Amed’de Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde “Özgür kadınlar bisiklet turu" etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed milletvekili Sevilay Çelenk, DEM Amed il eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin,  sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı.

Kadınlar pedalları özgürlük için çevirirken, Amed Eğitim Sen 2 Nolu Şube’den bisikletleriyle yola çıkan kadınlar Keçi Burcu’nda kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada konuşan DEM Parti Amed Milletvekili Sevilay Çelenk, “Bu hafta biliyoruz ki dünyanın her yerinde kadınlar baskıya, şiddete, sömürüye, yoksulluğa karşı ses veriyor. Bu ses, şiddetle değil şarkı zılgıt ve halaylarla direnişin sesi olarak veriliyor” dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün anlam ve önemine değinen Çelenk, “Kadınların olduğu her yerde umut var barış var özgürlük var” dedi. Çelenk, “Jın Jiyan Azadî” sloganlarıyla konuşmasını sonlandırdı.

6 çocuğa cinsel tacizde bulunan müdür yardımcısı tutuklandı 6 çocuğa cinsel tacizde bulunan müdür yardımcısı tutuklandı

Etkinlik, zılgıtlar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.