Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İstanbul 2 No’lu Şubesi,  Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okul müdürleri ile yaptığı toplantıda, yüz yüze eğitime katılmayan öğrencilere uzaktan canlı ders yapılmamasına karar vermesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.  “Yüz Yüze Eğitim Yoksa Uzaktan Da Yok!” başlığıyla yapılan açıklamada, öğrenci ve velilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekildi. 

Bakanlığın yol haritasının ne olduğu konusunda bilgi sahibi olamadıklarına yer verilen açıklamada, “Eğitim emekçilerinin, bakanlığın tüm hazırsızlığına rağmen üretmeye çalıştığı hizmet yok sayıldı. Kamusal eğitimin herkes için ulaşılabilir olması konusunda hiçbir hazırlık içerisinde olmadığını bildiğimiz Eğitim Bakanlığı, eğitim emekçilerinin olanaklarını kullanmakta mahir davranırken, her sorunun hedef tahtasına oturtulanlar yine eğitim emekçileri oldu. Buradan bir kez daha söylemek isteriz ki; ne eğitim emekçileri ne de öğrenciler sorun çözme becerisinden uzak yöneticilere mahkum değildir” denildi. 

‘ÖNLEMLER KAMUOYUYLA PAYLAŞILMALI’

Açıklamada, yaşanan olumsuzluklara halkın ihtiyacını karşılayan çözümler sunulmadığı belirtilirken, verilen kararların daha da olumsuzluk oluşturduğuna dikkat çekildi. Yüz yüze eğitime gelmeyen öğrenciyi eğitim hakkından mahrum bırakmanın topluma karşı suç olduğuna yer verilen açıklamada, “İnsanların sağlığı, test edilecek bir uygulama ya da herhangi bir stratejinin parçası haline getirilecek bir yapboz değildir.  Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün okul müdürleri ile yaptığı toplantıda, yüz yüze eğitime katılmayan öğrencilere hukuksuz şekilde, uzaktan canlı ders yapılmamasına karar verilmiştir. Genelgede yeri olmayan bu uygulama sağlığını korumak isteyen velilere karşı çocuklarını okula göndermeleri için bir dayatmadır. Yapılması gereken eğitimi yüz yüze ve uzaktan canlı derslerle planlamaktır. Bu doğrultuda ilçe milli eğitim müdürlüğünün öğretmenlerin iş yükünü arttırmadan, öğrencilerin eğitim hakkını koruyacak planlamayı yapması mümkündür.  Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yüz yüze eğitim için aldığı önlemleri kamuoyuyla paylaşmalıdır” ifadelerine yer verildi. 

Açıklamanın devamında yaşanan sorunlara karşı alternatif çözüm önerileri ise şu şekilde sıralandı: 

“* Sınıfında yüz yüze eğitime katılım olmayan öğretmenin okulda bulunması zorunlu tutulmamalı ve uzaktan canlı derslere devam etmesi sağlanmalıdır.

* Yüz yüze eğitim yapılan dersler esnasında, yüz yüze eğitime katılmayan öğrencilerin de takip edebileceği şekilde bir altyapı oluşturulması gerekmektedir.

* Bu mümkün değilse yüz yüze eğitim hakkından yararlanamayan öğrencilere uzaktan canlı ders ihtiyacı doğrultusunda öğretmen istihdamı sağlanmalıdır.