1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'ne sayılı günler kalırken, İş cinayetleri devam ediyor. Türkiye'de yaşanan sömürü düzeni ve iş cinayetleri sonucu 4 ay içerisinde en az 10 Vanlı işçi daha hayatını kaybetti. Bir iş cinayeti de akşam saatlerinde İstanbul'un Kartal içesinde meydana geldi.

Edinilen bilgilere göre, Kartal'da bir inşaatın şantiyesinde hafriyat kamyonu yük boşalttığı esnada yükün işçilerin kaldığı konteynerin üzerine devrilmesi sonucu Sait Ceylancı (51) altında kaldı. Çevredeki diğer işçilerin yardımı ile çıkartılan Ceylancı olay yerinde ezilerek hayatını kaybetti. Sait Ceylancı'nın (51) Van'ın Özalp ilçesi nüfusuna kayıtlı ve 3 çocuk babası olduğu öğrenildi.

Sait Ceylancı (51) cansız bedeni hastane morguna kaldırılırken, iş cinayeti ile ilgili soruşturma başlatıldı.

AKP DÖNEMİNDE 32 BİN 478 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı rapora göre, AKP’nin 21 yıllık iktidarında en az 32 bin 478 işçi yaşamını yitirdi. 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’ne ilişkin  CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı rapora göre, AKP’nin iktidarının sürdüğü 2002-2023 tarihleri arasında en az 32 bin 478 işçi önlenebilir sebeplere rağmen yaşamını yitirdi. 

Öye yandan, Avrupa Birliği'nin (AB) resmi istatistik ofisi Eurostat ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre Türkiye iş cinayetlerinde en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler sıralamasında birinci. 

10 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Yaşanan iş cinayetlerini kayıt altına alma ve kamuoyuna duyurmak adına bu yılın ilk 4 ayında sömürü düzeni ve iş cinayetleri sonucu en az 10 Vanlı işçi hayatını kaybetti:

*İstanbul Silivri'de çalışmış olduğu bir inşattan aşağıya düşen Van'nın Muradiye ilçesi nüfusuna kayıtlı Baran Tekin (25) hayatını kaybetti.

*Van'ın İpekyolu ilçesinde ikamet eden ve Antep'in Şahinbey ilçesinde çalışmış olduğu inşatta başına düşen briket nedeni ile 4 çocuk babası Nevzat Karaaslan (55) isimli işçide hayatını kaybetti.

*Van Gürpınar ilçesine nüfusuna kayıtlı Mert Bayat ( 20) bugün Manisa’da çalıştığı inşaatta vincin devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.

*Van'nın Özalp ilçesi nüfusuna kayıtlı Abidin Bedir (25) iş cinayeti sonucu 6'ıncı kattan düşerek hayatını kaybetti.

*Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Erçek Mahallesi nüfusuna kayıtlı Reis Arslantosun (25) isimli işçi Antalya Muratpaşa'da çalıştığı inşaatın 6. katından düşerek hayatını kaybetti.

*Van'nın Erciş ilçesi nüfusuna kayıtlı Sergen Karadağ (27), hayatını kaybetti.

*Van'ın Çaldıran ilçesi nüfusuna kayıtlı Doğan Moraner (30) Antepte çalışmış olduğu bir inşaattan yüksekten düşerek hayatını kaybetti.

*Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Yukarı Yanıktaş (Seregolay Joré) mahallesi nüfusuna kayıtlı Azad Çelik Maraş'ta çalışmış olduğu inşaattan düşerek hayatını kaybetti.

*Van'ın Erciş ilçesi Tekler (Girgus) Mahallesi nüfusuna kayıtlı Ahmet Bayram (40) 5'inci kattan aşşağıya düşerek hayatını kaybetti.

*İstanbul Kartal'da çalıştığı şantiyede üzerine konteyner devrilmesi sonucu 3 çocuk babası Özalplı işçi Sait Ceylancı (51) hayatını kaybetti.

Haber:Sercan Akbaş