Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 23 Nisan dolayısıyla çocuklardan "güvenlik", "istihbarat" ve "gizli ajan" kelimelerini resimle ya da mektupla kağıda dökmelerini istedi. MİT'in internet sitesindeki duyuruda, 5-14 yaş arasındaki çocuklar hayal güçlerini kullanmaya davet edildi. Çocuklardan, MİT'in görev alanını tanımlayan "güvenlik", "istihbarat" ve "gizli ajan" kelimelerinden yola çıkarak resim yapmaları ya da mektup yazmaları istendi. Ailelerden, çocuklarının hazırladığı resim ya da mektupların elektronik posta ile MİT adresine gönderilmesi istenildi. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Diyanet ve MİT gibi kurumların kendi görev alanları dışına çıktıklarını belirterek, tepki gösterdi. 

BAKANLIĞA SORULDU MU? 

Kaynak: 2 yılda 728 bin öğrenci üniversiteyi bıraktı Kaynak: 2 yılda 728 bin öğrenci üniversiteyi bıraktı

Açıklamada MİT’in başlattığı etkinliğin çocukları ilgilendiren bir boyutunun olmadığı belirtilerek, "Bu kavramlar çocuk gerçekliğine uygun olmadığı gibi, bu tür işler MİT’in görevi de değildir. MİT böyle bir etkinlik düzenleyeceğini Milli Eğitim Bakanlığı’na sormuş mudur? Sormamışsa bu bir sorundur. Sormuş ve MEB izin vermişse bu çok daha büyük bir sorundur" denildi. 

'ÇOCUK HAKLARINA AYKIRIDIR' 

Eğitim Sen, Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzalanan protokol kapsamında Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) Projesi ile çocuklara okul içinde ve dışında dini etkinliklerin dayatıldığını belirterek, benzer bir çalışmanın MİT tarafından yapılmak istendiğini ifade etti. Açıklamada, bu çalışmanın çocukların zihinsel süreçlerini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Diyanet ve MİT gibi kurumların kendi görev alanları dışına çıkarak, hangi gerekçeyle olursa olsun, çocuklara yönelik etkinlik ve faaliyetlerde bulunmaları kabul edilemeyeceği gibi, bu durum çocuk haklarına, çocuk psikolojisine aykırı ve pedagojik açıdan da asla doğru değildir. Bu uygulama derhal kaldırılmalı.” 

AMED 

Amed Barosu Çocuk Hakları Merkezi de bir açıklama yaptı. Baro tarafından sanal medya hesabı X’te yapılan paylaşımda “etkinlikten derhal vazgeçilmesi” çağrısı yapıldı. 

Açıklamada, “İçerdiği konular bakımından çocukları yaşları ile uygun olmayan davranışlara ve düşüncelere özendiren, çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek bu etkinliğin çocuk psikolojisine uygun olmadığı ve çocuk haklarına aykırı olduğu açıktır” denildi. 

‘DERHAL VAZGEÇİLMELİDİR’

Baro tarafından yapılan paylaşım şöyle: “Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Çocuk Bayramı dolayısıyla 5-14 yaş aralığındaki çocuklara ‘güvenlik’, ‘istihbarat’ ve ‘gizli ajan’ kelimelerinin hayal dünyalarında nasıl şekillendiğini anlatan mektupları veya çizdikleri resimleri topladığı etkinlikten derhal vazgeçilmelidir. Her kurumun çalışma alanı, şekli ve usulleri bellidir ve Milli İstihbarat Teşkilatının çocuklara dönük herhangi bir etkinlik gerçekleştirmek gibi bir görevi bulunmamaktadır. İlgili kurumun bu etkinliğinin, yıllardır eğitim sistemi üzerinden sürdürülen ve çocukların araç kılınarak dizayn edilmek istenen bir düzen yaratma amacına hizmet etmekten başka bir niteliği bulunmamaktadır. İçerdiği konular bakımından çocukları yaşları ile uygun olmayan davranışlara ve düşüncelere özendiren, çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek bu etkinliğin çocuk psikolojisine uygun olmadığı ve çocuk haklarına aykırı olduğu açıktır. Söz konusu etkinlikten derhal vazgeçilmesi talebimizi yenileyerek, bakım verenleri üzerlerinde olumsuz etkiler yaratabilecek bu etkinliğe çocukları yönlendirmemeye davet ediyoruz.”(MA)