İzmir Tabip Odası, Türkiye'de gençlerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için oda binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, Türkiye’de nüfusun toplam 85 milyon 279 bin 553 olduğunu, bunun 22 milyon 578 bin 378'ini çocukların oluşturduğunu belirtti. Bu oranın toplam nüfusun yüzde 26.5’lik kısmına tekabül ettiğini belirten Kaynak, “AB ortalaması yüzde 18.1’dir. 18-24 yaş grubundaki genç nüfus ise 9.103.147 kadardır ve bu nüfus, toplamın içinde yüzde 10.7’lik kısmı oluşturmaktadır. O halde çocuk ve genç nüfus olarak ülkemizde 26 milyona yakın genç insan yaşamaktadır. Bu da toplam nüfusun yüzde 37.20’sine denktir. Ülkemizde 2 milyon okul öncesi, 5.5 milyon ilkokul, 5.5 milyon orta ve 6.7 milyon da lise olmak üzere 20 milyona yakın ilk ve orta öğrenim öğrencimiz vardır. Üniversitelerimizde ise 6.950.142 öğrenci öğrenim görmektedir. Yaklaşık 27 milyon öğrencisi olan bir ülkeyiz” dedi.

EĞİTİM SİSTEMİ

Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ifade eden Kaynak, genç nüfusunun yüzde 24 lük kısmı ne işte ne de okulda olmadığını söyledi. Kaynak, “Neredeyse 7 milyon gencimiz ziyan edilen bir potansiyeldir ve bizim bu gençlerimize sahip çıkmamız gerekmektedir” şeklinde ifade etti.

‘ÖĞRENCİLER OKULU BIRAKIYOR’

Kürtçe ders seçen öğrenci sayısında düşüş: 2015'te 80 bin, bugün 23 bin Kürtçe ders seçen öğrenci sayısında düşüş: 2015'te 80 bin, bugün 23 bin

Yüksek Öğretim Kalite Kurulu tarafından açıklanan verilerin, son iki yılda 728 bin 490 üniversite öğrencisisin yüksek öğretimi terk ettiğini gösterdiğini açıklayan Kaynak, bu rakam bazı ülkelerin toplam üniversite öğrenci sayısından fazla olduğunu söyledi. Kaynak, “Ülkemizde üniversiteye başlayan her 10 öğrenciden birisinin eğitimi bırakması anlamına gelen bu durumun en önemli nedeni üniversite öğrencilerinin özellikle büyük şehirlerde barınma, beslenme, ulaşım, sosyal ve kültürel olanaklara erişim konusundaki sıkıntılar ve kısıtlılıklardır. Üstüne üstlük üniversite eğitimini tamamlasa bile iş bulamayacağı korkusunun yarattığı bir umutsuzluk vardır” dedi.  

‘ROBOSKİ’

28 Aralık 2011’de Roboski’de 14’u çocuk olmak üzere 34 yurttaşın katledildiğini hatırlatan Kaynak, yaşanan hukuksuz uygulamalarla bu katliamın sorumlularının yargılanmadığını vurguladı. Kaynak, “Cezasızlık politikası içinde üstü örtülen bir olayın faili olarak kaldılar. Bunu asla kabul etmiyoruz. Bu konuda hala yargıya güvenmek istiyoruz ve cezasızlık politikasının burada geçerli olmamasını diliyoruz” diye belirtti.

‘TIP FAKÜLTELERİ’

Türkiye’nin Şubat 2023 itibariyle mevcut 127 devlet ve 74 vakıf olmak üzere 201 üniversite ile dünyada en çok üniversitesi olan 5. ülke konumunda olduğuna dikkati çeken Kaynak, bu üniversitelerin 2/3'lük bir kısmı son 15 yılda açıldığını belirtti. Kaynak, “Ülkemizde her 685 bin kişiye bir üniversite düşmektedir ve bu sayı dünyadaki en düşük oranı temsil etmektedir. Bu üniversitelerden 118 tanesinde tıp fakültesi vardır ve yine bunların önemli bir kısmı son 15 yıl içinde açılmıştır. Özellikle tıp fakültesi açmak çok ciddi bir yatırım, donanım ve yetişmiş insan gücü gerekirken mevcut tıp fakültelerinin çoğu pek çok açıdan yetersiz, sadece tabelası olan fakülteler olup diploma dağıtmaya yaramaktadır” diye kaydetti. 

Kaynak, dileklerinin, eğitimde ve sağlıkta bilimin ışığıyla aydınlanan, hak eşitliğine dayalı adil ve çağdaş bir sistemin yaşama geçirilmesi, genç insan gücünün ziyan edilmemesi olduğu temennisinde bulundu.