CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer üniversite öğrencilerine barınma ve beslenme desteği sağlanması için verdiği kanun teklifinin doğrudan gündeme alınarak TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesini istedi.

Çakırözer ayrıca, yaşadıkları şehir dışında üniversite kazanan öğrencilerin maddi imkansızlıklar nedeniyle kayıt yaptıramadığını ya da okulunu bıraktığını belirterek, “Vergilerimizden 2021’de 286 milyon lira, 2022’de 566 milyon lira ve 2023’te tam 1 milyar 24 milyon lira vakıf ve tarikatlara ayrılmış. Bu yıl için aylık 4 bin lira, 5 bin lira öğrenci başına destek veriliyor; aynı desteği özel yurtlar için de belediyelerimizin yurtları için de sağlayalım diyoruz. Gençler kalacağı yurdu hür iradesiyle seçebilsin. Gelin, evlatlarımızı tarikat yurtlarına mahkum etmeyelim” dedi.

‘5 YILDA 2 MİLYON ÖĞRENCİ OKULU BIRAKTI’

Türkiye’nin dört bir yanında üniversitelerdeki milyonlarca öğrencinin barınmadan güvenliğe, sağlıktan beslenmeye birçok sorunla yüz yüze ve bu sorunlar nedeniyle her gün üniversite hayallerini sonlandırma zorunluluğuyla karşı karşıya olduğunu belirten Çakırözer, şöyle konuştu:

‘158 BİN ÖĞRENCİ PARASIZLIKTAN KAYIT YAPTIRAMADI’ 

Keşan'da öğrencilere burs imkanı Keşan'da öğrencilere burs imkanı

“Sadece geçen yıl ikametleri dışında bir şehirde üniversite kazanan 716 bin öğrencinin 157 bin 576’sı kayıt yaptırmadı, yaptıramadı. YÖK’ün kendi raporuna göre son beş yılda 2 milyon üniversite öğrencisi okulunu bıraktı. Peki, neden? Neden kayıt yaptıramıyor, neden okullarını bırakmak zorunda kalıyorlar? Çünkü bu hayat pahalılığı yüzünden barınma ve beslenme başta olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar.

‘YURT BULAMAYAN ÖĞRENCİ NE YAPACAK?’ 

AKP iktidarı barınma krizine hiçbir kalıcı çözüm üretmiyor. Yurtlarda kalan öğrenci sayısı her yıl artıyor ama nasıl artıyor: 4 kişilik odalar önce 6 sonra da 8 kişiyle tıka basa doldurularak artıyor. peki, yurt bulamayan öğrenci ne yapacak? Parası varsa özel yurda girecek ya da ev kiralayacak. Özel yurt ücretleri kiradan farksız. Bir üniversitelinin yaşam maliyeti büyük şehirlerde asgari ücreti çoktan geçmiş durumda. Öğrenci kenti memleketim Eskişehir’de devlet yurdu bulamayan öğrenciler 10 bin-15 bin lira kiralar karşısında çaresiz.” dedi.

‘GENCECİK EVLATLARIMIZ CANINA KIYIYOR’ 

Çakırözer, devlet yurtlarında kalan öğrencilerin yaşadıkları sorunlara da işaret ederek, “Evlatlarımız, yurtlarda denetimsiz asansörlerin kazalarında can veriyor; yeterli beslenme bir yana, tarihi geçmiş bozuk gıdalara muhtaç bırakıldıkları için zehirleniyor, hakkını aramaya kalkan öğrencileri ise bu iktidar yaka paça gözaltına alıyor. Ve maalesef, gencecik evlatlarımız çareyi yaşamlarına son vermekte buluyor”