ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilme tarihi yaklaşırken, hükümet ve Taliban güçleri arasındaki çatışmalar şiddetlendi. Yaşanan sert çatışmalar nedeniyle ülkenin kuzeyinde bulunan Kunduz şehrinde yaklaşık 5 bin aile evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Kandahar ve Bağlan bölgesinde de şiddetli çatışma haberleri rapor ediliyor. Yerel medyaya göre hükümet güçleri bazı Bağlan’da bazı bölgeleri Taliban’dan geri alırken, şehrin merkezi hala isyancıların elinde.

AFP tarafından yayımlanan videolarda evlerini terk eden ve çoğu kadın ile çocuklardan oluşan aileler yardım bekliyorlar. Yetkililer Kunduz’da çatışmaların şiddetlenmesinin ardından en az 29 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

ABD,nin 11 Eylül’e kadar ülkedeki tüm askerlerini çekeceği açıklamasının ardından, hükümet ve Taliban arasındaki çatışmalar doruk noktasına ulaştı.

Kanlı savaşın 20 yıllık bilançosu

11 Eylül saldırılarının ardından ABD, Taliban’ı ortadan kaldırmak için Afganistan’ı işgal ederek doğrudan 240 bin insanın ölümüne neden olacak bir savaşı başlattı.

Savaşın neden olduğu yıkıcı etkiler sebebiyle de yüz binlerce kişi açlık, hastalıklar ve ağır yaralanmalar nedeniyle hayatını kaybetti.

24 bini Pakistan’da olmak üzere en az 71 bin sivil yaşamını yitirdi.

2 bin 442 ABD askeri ve bin 144 NATO müttefiki ülkenin askeri öldü.

Resmi kayıtlara göre 78 binden fazla Afgan güvenlik gücü hayatını kaybederken, Taliban’ın yaklaşık 85 bin militanı öldürüldü.

Çocuklar için dünyanın en kanlı ülkelerinden biri olan Afganistan’da 20 yıllık savaş sırasında  7 bin 792 çocuk katledilirken, 18 bin 662’si yaralandı.

Savaşta en ağır bedeli ödeyen kadınlar olurken, 2020 yılı onlar için en kanlı yıldı. Resmi kayıtlara göre geçtiğimiz yıl 390 kadın savaş nedeniyle yaşamını yitirdi. Son 10 yıllık verilerde ise öldürülen kadın sayısı 3 bin 219.

Savaş nedeniyle 2.7 milyon insan komşu ülkelere kaçarken, 4 milyon kişi de ülke içerisinde yer değiştirmek zorunda kaldı.

ABD ve NATO’nun en uzun savaşı

7 Ekim 2001’de George Bush başkanlığındaki ABD, Afganistan’ı işgal etmişti. Savaş sırasında ABD başkanlık koltuğuna 4 kişi otururken, 50 NATO ülkesi de bu işgale katıldı.

2011 yılında NATO ve ABD askerlerinin ülkedeki sayısı 140 bine ulaşmıştı. Bugün 36 ülkenin yaklaşık 10 bin askeri hala Afganistan’da bulunuyor.

ABD’den sonra Afganistan’da en çok asker bulunduran ülkeler sırasıyla Almanya (1300), İtalya (895), Gürcistan (860), İngiltere (750), Romanya (619) ve Türkiye (600)…

Çoğunlukla dağlık olan ülkede Afganistan hükümeti ülkenin 3’te birini kontrol ederken, diğer bölgeler Taliban’ın denetiminde.

Cost of The War isimli kuruluşun verilerine göre savaşın ABD’ye maliyeti şu ana kadar 2.26 trilyon dolar.