İran’da Kürt tutsak idam edildi İran’da Kürt tutsak idam edildi

Yasanın ABD’nin ulusal güvenliğinin çıkarına olduğunu vurgulayan Biden, Rusya işgali altındaki Ukrayna’ya sevkiyatın birkaç saat içinde başlayacağını söyledi.

Demokrat Başkan Biden Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’le aylardır devam eden görüş ayrılıkları ve yoğun pazarlıkların ardından, Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a yardımı kapsayan bütçe tasarısını kameralar karşısında imzaladı.

İmzasıyla yasalaşan tasarının ABD’nin ortaklarına kendilerini “egemenliklerine yönelik tehditlere karşı savunmaları için hayati destek sağladığını” belirten Biden, “Bugün dünya barışı için harika bir gün. Tasarı ABD ve dünyayı daha güvenli bir yer haline getirecek” dedi.

Yasa Ukrayna’ya 61 milyar dolar, İsrail’e 26 milyar dolar, Çin’ in askeri varlığını Hint Pasifik’te dengeleme çabalarına 8 milyar dolarlık yardımın yanısıra Gazze’ye de 1 milyar dolarlık insani yardımı kapsıyor.

“Ukrayna’ya sevkiyat hızla başlayacak”

ABD Başkanı Biden, tasarıyı imzalamasının ardından yaptığı açıklamada hızla harekete geçilerek Ukrayna’ya sevkiyatın birkaç saat içinde başlayacağını da açıkladı.

İlk aşamada yürürlüğe girecek olan yardım paketi, Stinger hava savunma mühimmatı, 155 milimetrelik top mermisi, yüksek hareket kabiliyetli topçu roket sistemleri (HIMARS) için ilave mühimmat, yüksek hareket kabiliyetli çok amaçlı tekerlekli araç, TOW ve Javelin tanksavar mühimmatını içeriyor.

Yardım paketi, lojistik destek araçlarının yanısıra mayına dayanıklı pusu korumalı araçlar ve taktik araçları da kapsıyor.

Bazı askeri malzemeler zamandan kazanmak amacıyla Polonya ve Almanya’ya sevk edilmişti

CNN’in hafta başında internet sitesinde yer alan bir haberde, Biden yönetiminin zamandan kazanmak amacıyla, Ukrayna’ya sevk edilmek üzere bazı askeri malzemeleri halihazırda Almanya ve Polonya’ya gönderdiği belirtilmişti.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Salı günü VOA’ya yaptığı açıklamada haberi doğruladı; Ukrayna’ya askeri yardımın hızla sevk edilmesini sağlamak amacıyla Başkan Biden’ın Savunma Bakanlığı’na birkaç hafta önce askeri teçhizatın Polonya ve Almanya’ya iletilmesi talimatını verdiğini söyledi.

ABD Başkanı, Kongre’nin her iki kanadında kabul edilen ve yasalaşan tasarının Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e doğrudan bir mesaj gönderdiğini belirterek, “Bir kez daha başarısız oldu. Biz kimseye boyun eğmeyiz. Kimseye. Vladimir Putin’e hiç boyun eğmeyiz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna'ya gizlice uzun menzilli füze sekviyatı

Reuters ve AP haber ajansına adını vermemek koşuluyla konuşan Amerikalı bir yetkili, son haftalarda Ukrayna’ya uzun menzilli füzelerin gizlice sevk edildiğini ve Ukrayna’nın bu füzeleri ilk kez geçen hafta kullandığını söyledi.

Yetkiliye göre uzun menzilli füzeler, Başkan Biden’ın 12 Mart’ta onayladığı 300 milyon dolarlık askeri yardım paketinin içindeydi.

VOA'ye bilgi veren Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili de, Başkan Biden'ın Şubat ayında ulusal güvenlik ekibine Ukrayna'ya Ukrayna toprakları içinde kullanılmak üzere uzun menzilli füze sevkiyatı için "sessiz sedasız" talimat verdiğini doğruladı.

Yetkili, Ukrayna'ya sağlanan bu yeni kabiliyetin Ukrayna'nın talebi sebebiyle operasyonel güvenliği korumak için o dönem kamuoyuna açıklanmadığını söyledi.

Ocak ayında üretim bandından askeri stoklara yeni uzun menzilli füzelerin sevk edilmesiyle stok sorununun aşıldığını belirten yetkili, Başkan Biden'ın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı Kuzey Kore üretimi balistik füzeleri kullanmasının ardından bu adımın atılması talimatını verdiğini kaydetti.

“İsrail’in güvenliği kritik”

İran ve İsrail arasında geçen günlerde tırmanan gerilimi hatırlatan Başkan Biden “İsral’in güvenliği kritik” dedi; yasa kapsamında İsrail’e yapılacak yardımın İsrail’in hava savunmasını destekleyeceğini söyledi.

Yasa ile Gazze’ye insani yardımın önemli ölçüde arttırılacağını belirten Biden, İsrail’in Gazze’deki Filistiniler’e yardımın gecikme olmadan iletilmesini sağlaması gerektiğini de vurguladı.

Biden’dan Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson’a teşekkür

Demokrat Başkan Joe Biden, yaklaşık altı aydır Ukrayna’ya daha fazla yardımın onaylanması konusunda Kongre’deki Cumhuriyetçiler’e çağrıda bulunuyordu.

Biden’ın Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde karşı karşıya gelmesi beklenen Cumhuriyetçi Donald Trump, Ukrayna’ya daha fazla yardıma karşı çıkmış ve Temsilciler Meclisi’ndeki bazı Cumhuriyetçiler de Ukrayna’ya ilave yardıma destek vermeyi reddetmişti.

Cumhuriyetçiler Ukrayna’ya yardıma destek vermek için ABD’nin Meksika sınırında güvenliğin sağlanması ve göçmen politikası konusunda “anlamlı ve somut reform” talep etmişti.

Kongre’deki tıkanıklık, Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin Ukrayna, İsrail, Tayvan ve ABD’nin Hint Pasifik’teki diğer ortaklarına bütçe ayrılmasını öngören dört ayrı tasarıyı onaylamasıyla aşıldı.

Başkan Biden, Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson’a yasa tasarısına ilişkin tıkanıklığın aşılması sebebiyle teşekkür etti; Cumhuriyetçiler’in öncelikli konularından biri olan sınır güvenliği konusuna çözüme ilişkin görüşme sinyali verdi.

ABD Başkanı, Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Senato’da Çoğunluk lideri Chuck Schumer ve Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell ile de telefonla görüşerek çabalarından dolayı kendilerine teşekkür etti.

Yasa TikTok yasağını da kapsıyor

Biden’ın imzaladığı yasa, sosyal medya platformu TikTok’un önümüzdeki dokuz ay içinde Çin’deki teknoloji şirketi ByteDance’ten ayrılmaması halinde, ABD’de yasaklanmasını da öngörüyor.

ABD’de yaklaşık 170 milyon kullanıcısı olan uygulama özellikle gençler arasında popüler.

Demokrat Biden’ın seçim kampanyası sözcüsü, şu aşamada TikTok’u kullanmaya devam edeceklerini söyledi.

Aralarında Kongre üyelerinin de bulunduğu çok sayıda Amerikalı yetkili, uygulamanın Çin’deki şirketle bağlantısı ve kullanıcı verilerinin orada saklanması sebebiyle ABD için ulusal güvenlik tehlikesi oluşturduğu uyarısında bulunmuştu.