Mahalli İdareler Seçimleri'nin yapılacağı 31 Mart'a kısa bir süre kaldı. Partiler, büyük oranda adaylarını açıkladı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Kurdistan'daki adaylarını halk oylamasıyla belirledi. Halk oylamasında, Kürt siyasetinin kalelerinden olan sembol merkezlerde hangi isimlerin öne çıkacağı merak ediliyordu. Bu merkezlerden birisi Şirnex'ın Cizîr (Cizre) ilçesi. 

GENÇLER KAZANDI

Cizîr'de 16 Ocak'ta yapılan halk oylamasında Güler Tunç ve Abdurrahim Durmuş seçildi. Böylece her iki isim DEM Parti'nin Cizîr Belediyesi eşbaşkan adayları oldu. Güler Tunç, 24 yaşında ve kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Tunç, 2015-2016 yılları arasında ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde hem eşi Orhan Tunç'u hem de kayını olan Cizîr Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç'u kaybetti. Tunç, eşi ve kayınının mahsur kaldıkları bodrumda katledilmesi sonrası aktif siyasette yer aldı. 

Botan bölgesinde dur durak bilmeden çalışmalarını sürdüren Tunç, bu süreçte birçok engel ve zorlukla karşılaştı. Attığı her adım soruşturma konusu yapıldı ve hakkında birçok dava açıldı. Ancak yargı kıskacı Tunç'u mücadelesinden alıkoymadı.  

Bir diğer eşbaşkan adayı Durmuş ise, 32 yaşındı. Durmuş da genç yaşlarda mücadeleye atıldı. 16 yaşında tutuklanan ve 1 yıl 3 tutsak kaldı. Kısa bir süre sonra "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yeniden tutuklandı ve 5 yıl kadar cezaevinde kaldı. Tutsaklığın ardından İstanbul Üniversitesi'nde gazetecilik bölümü okudu. 2018 yılında yapılan genel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) Amed'de aday gösterildi. Ancak çok az bir oy farkla seçilemedi. 

'HALKIN DEĞERLERİNE SAVAŞ AÇILDI'

Adaylığına dair Güler Tunç, kentin 2016 yılından bu yana kayyımlar tarafından yönetildiğine işaret etti. Özellikle 2015-2016 süreci sonrası kentin altyapısında yaşanan sorunların çözüm beklediğini ifade eden Tunç, "Mahalleler kışın çamur, yazın toz içinde. Sadece kayyımların bu şehre yaptığı ‘hizmet’ ışıklandırma ve kentin her yerine bayrak ve Erdoğan'ın posterlerini asmak oldu. Kayyımların atanması özel savaş politikalarının bir parçasıydı. İki dönemde kayyımlar Cizîr'de hiçbir şey yapmadı. Sadece bu halkın değerlerine karşı bir savaş başlattılar" dedi.

ÖNCELİK KADINLAR 

Kadınların da kayyım politikalarından nasibini aldığını söyleyen Tunç, "Kazanılan her belediyede ilk olarak kadın dayanışma merkezlerinin açılması gerekiyor. Çünkü bu ülkede bir kadın sorunu var. Ancak 2016'dan bugüne kadar kayyımlar, kadınların kendilerini gördükleri ve destek aldıkları alanları bir bir boşalttı. Cizîr'de Stiya Zin kurumu vardı. 2016 yılında bu kurum kayyım tarafından kapatıldı. 2019 yılında tekrar açtık. Ama sonrasında tekrar kayyım geldi ve dönemin AKP Kadın Kolları Başkanı Hatice Atan'a devredildi. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin önünü kestiler. Kayyımlar tüm politikalarında kadınları hedef aldı ve kadınları çaresiz ve nefessiz bıraktılar" ifadelerini kullandı. 

'GENÇLERLE BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ'

Kazanmaları halinde öncelik kadın ve gençlere dönük politikalara önem vereceklerini belirten Tunç, "Asıl ve ilk çalışmalarımızdan biri kadın birimlerinin inşası olacak. Ayrıca belediyede çalışan personeller arasında eşit temsiliyeti sağlayacağız. Cizîr'de kadın parklarına öncelik vereceğiz. Şiddet, taciz ve tecavüz mağduru kadınlar için konukevi yapacağız. Gençlik atölyeleri ve alanlarını inşa edeceğiz. Çünkü bugün en fazla genç nüfusa sahip şehirlerden birinde yaşıyoruz. Gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri alanlar inşa edeceğiz. Saldırıya maruz kalan kadınlar için 'şiddet hattı' kuracağız. Bu hat her zaman aktif olacak. Cizîr'de ağaçlık ve ormanlık alanlar çok az; kampanya başlatacağız ve belediye olarak yeşil alanlar açacağız. İlçemizi yeşillendireceğiz. Tabii çalışmalarımız bunlarla sınırlı değil, daha fazlasını yapacağız. Sadece sokakları temizlemekle kalmayacağız, aynı zamanda uyuşturucuya, taciz ve tecavüze karşı da mücadele edeceğiz. Bu kentin kadınlarıyla, gençleriyle ve bütün yapılarıyla yöneteceğimiz bir belediyeciliği esas alacağız" şeklinde konuştu. 

DURMUŞ: GENÇLER YENİLİKTİR 

Bir diğer aday Durmuş ise, yerel yönetimlerde gençliğin rolüne ve misyonu üzerinde durdu. Devletin her dönem gençlerden korktuğunu belirten Durmuş, "Gençler yapamaz' görüşü sistemin bakışıdır. Aday olmak istememdeki etkenlerden biri de bu bakış açısını kırmak istemiydi. Gençler yeni bir fikir, yeni bir güç ve yeniliktir. Gençlik sürekli üretir ve yeniyi getirir. Partimizin paradigması gençlere ve kadınlara geniş bir alan açmış, ortak bir temsiliyet inşa etmiştir. Bunun dünyaya yeni bir rol ve model olacağına ve bu modelin yeni gelişmeler getireceğine inanıyorum. Gençlerde bu inanç var. Ön seçimlerde seçilen adayların çoğunluğunun gençlerden oluşması bize hem güç veriyor hem de başarılı olacağımız inancını güçlendiriyor" ifadelerini kullandı. 

ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARI

Demirtaş: Demek ki yumuşama ve normalleşme Kürtleri kapsamıyor Demirtaş: Demek ki yumuşama ve normalleşme Kürtleri kapsamıyor

Özel savaş politikalarının yoğunluklu olarak kadınlar ve gençler üzerinde yürütüldüğünü kaydeden Durmuş, göreve geldikleri gibi genç ve kadınlara yeni alanlar açacaklarını söyledi. Durmuş, "Yağma, hırsızlık nedeniyle halk daha da yoksullaştı ve halkın ekonomisi zayıfladı. Ancak buna rağmen Kürt halkı iradesinden vazgeçmedi ve onlara gereken cevabı gerektiği yerde verdi. Amaçları halkın iradesine müdahale ederek, baskılarını daha şiddetli hale getirmekti. Bu politikanın kendilerine de artık zarar verdiğini biliyorlar. Bu yüzden bizler geldiğimiz gibi özellikle kadınlara ve gençlere yönelik yürütülen özel savaş politikalarına karşı alanlar açacağız ve bu alanları güçlendireceğiz. Varlığını ifade etmek isteyen, savaş politikaları nedeniyle direnen bir toplumun hassasiyetlerini dikkate alarak yöneteceğiz" ifadelerini kullandı. 

Kültür, sanat ve dil alanlarında faaliyetlerini yoğunlaştıracaklarını ifade eden Durmuş, şöyle devam etti: "Son 5 yıldır Cizreli gençler baskılar nedeniyle göç ediyor. Gençlere işsizlik dayatılıyor. Hatta gençleri ülkelerini terk etmeye zorluyorlar. Bu soruna öncelik vereceğiz. Bizler gençlerle birlikte yerel yönetimlerde söz sahibi olacağız. Demokratik yerel yönetimin yol ve yöntemi, çağdaş ve genç zihinlerle mümkün olacaktır. Çeşitli projelerimiz var ve zamanla belli bir seviyeye gelecekler. Gençlerin fikir ve önerileri alacağız ve hep birlikte bu kente ve halkımıza hizmet edeceğiz."

MA / Zeynep Durgut