‘Yaşasın Kürdistan’ diyen İran'ın yeni Cumhurbaşkanı kimdir? ‘Yaşasın Kürdistan’ diyen İran'ın yeni Cumhurbaşkanı kimdir?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden birinin kaza yaptığı bildirildi. İran İslam Cumhuriyeti haber ajansı IRNA, Reisi'yi taşıyan helikopterin ise "acil iniş" yaptığını açıkladı. İran Televizyonu’na göre sert bir şekilde iniş yapan Reisi'nin helikopterinin olduğu alana kurtarma ekipleri ulaşmaya çalışıyor. İran Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı ve Tebriz İmamı acil iniş yapan helikopterde beraber bulunuyor. İran Kızılay Kurtarma Teşkilatı Başkanı Babak Mahmudi, Reisi'yi taşıyan helikopterin kaza yerinin tespit edildiğini duyurdu. Mahmudi, "Bölgeye gönderilen ekipler, saatlerce süren aramaların ardından cumhurbaşkanı ve beraberinde düşen helikopterin olası yerini tespit etti. Çalışmalarımız sürüyor." dedi.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI KRİZ TOPLANTIDA

İslam Devrim Muhafızları'na bağlı Tasnim haber ajansı, kriz karargahı toplantısının bakanlar, İslam Devrim Muhafızları Başkomutanı, başkan yardımcısı ve bir grup yetkilinin katılımıyla gerçekleştirildiğini bildirdi. Toplantı kazanın olduğu bölgede yapılıyor.

NELER OLDU?

İran devlet televizyonu Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baraj açılışına katılan Cumhurbaşkanı Reisi'nin konvoyundaki bir helikopter kaza yaptığını duyurdu. Devlet televizyonu Reisi'yi taşıyan helikopterin sert iniş yaptığını ve kaza bölgesine ilk yardım ekiplerinin gönderildiğini, Reisi'nin konvoyunda 3 helikopter olduğu bilgisinı paylaştı.

İran rejimine bağlı Fars Haber Ajansı, yoğun sis nedeniyle Reisi'yi taşıyan helikopterin zorunlu iniş yaptığını duyurdu. Fars haber ajansı, olaydan birkaç dakika sonra Reisi ile birlikte helikopterde bulunan Tebriz İmamı Muhammed Ali El Haşim ile görüşmeyi başardığını ancak kısa bir süre sonra telefonlara ulaşılamadığını kaydetti. 

Öte yandan yarı resmi Tasnim Haber Ajansı ise kaza yapan helikopterin Reisi'yi taşıdığını iddia etti. Ajans, bölgedeki sis ve kötü hava koşulları nedeniyle helikopterin durumunun bilinmediği bilgisini geçti. 

IRNA HELİKOPTERİN "ACİL İNİŞ" YAPTIĞINI DOĞRULADI

İran’ın Doğu Azerbaycan Valiliği, Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kazasıyla ilgili henüz "olası ölü ve yaralılar" hakkında bilgi veremeyecekleri açıklaması yaptı.

İran İslam Cumhuriyeti haber ajansı IRNA, İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin "acil iniş" yaptığını doğruladı.

Kazanın İran'ın Doğu Azerbaycan vilayetindeki Varzeghan ile Kaleybar arasındaki Dizmar ormanında yaşandığı biliniyor.

"REİSİ VE DIŞİŞLERİ BAKANIN HAYATI TEHLİKEDE"

Reuters haber ajansı, İran İslam Cumhuriyeti'nden bir yetkilinin kaza mahallinden gelen raporların "çok endişe verici" olduğunu ve Reisi ile birlikte olduğu heyetin hayatlarının "tehlikede" olduğunu aktardı.

AB, TAHRAN'A YARDIMCI OLUYOR

AB Kriz Yönetimi Komiseri Janet's Lenarcic, Tahran'ın talebi üzerine Avrupa Birliği'nin İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin yerini tespit etmek için Copernicus Acil Durum Yönetim Servisi'nin haritalama sistemini devreye soktuğunu duyurdu.

ARAMA OPERASYONUNA TÜRKİYE KATILDI

Milli Savunma Bakanlığı, Doğu Azerbaycan'da Reisi helikopterinin aranmasına yardımcı olmak üzere Akınji İHA ve gece görüş kabiliyetine sahip Cougar helikopterinin görevlendirildiğini duyurdu.

Bu eylem İslam Cumhuriyeti'nin isteği üzerine yapıldı. Türkiye Kriz Yönetim Teşkilatı da Van ve Erzurum illerinden kaza mahalline 32 kurtarma ekibi ve 6 aracın gönderildiğini duyurdu.

ZAKARİ: ÜÇ HELİKOPTERDEN BİRİ DÜŞTÜ 

Doğu Azerbaycan Milletvekili Ali Zakari, "Shargh"e verdiği demeçte, Reisi'nin konvoyundaki 3 helikopterden 2'sinin iniş yaptığını, birisinin de düştüğünü belirterek, "Kaza mahalline henüz gidemedim ve olayın detaylarını bilmiyorum. Ancak üç helikopterden ikisi güvenli bir şekilde indi ve biri düştü. Olası yaralıların sayısı ve detayları ve boyutları henüz bilinmiyor" dedi.

İran İçişleri Bakanlığından olayın ardından yapılan açıklamada "Bölgede hava şartlarından dolayı iletişim ve olay yerine erişmekte zorlanıyoruz." denildi.

İran'daki arama ekipleri

Fotoğraf: İran Haber Ajansı (İRNA)

KURTARMA EKİPLERİ KAZA MAHALLİNE ULAŞTI

Daha sonra İran İslam Cumhuriyeti haber ajansı IRNA, kurtarma ekiplerinin kaza mahalline ulaştığını ve Reisi ile yanındaki heyeti arama çalışmalarının başladığını bildirdi. IRNA, "Bölgeye 16 kurtarma ekibi ve drone gönderildi ancak bölgenin geçilmezliği, dağlık ve orman koşulları ve kötü hava koşulları, özellikle yoğun sis nedeniyle arama kurtarma çalışmaları zaman alacak." ifadelerine yer verdi.

BÖLGEDE SİS VE YOĞUN YAĞMUR HAKİM

Fars Haber Ajansı, bölgede sisin çok yoğun olduğunu bildirerek "Yatay görüş beş metrenin altında. Bölgede de yağmur yağıyor. Arama altındaki alanın dağlık ve ormanlık olması arama operasyonunu yavaşlattı." diye belirtti.

ARAMA HAVADAN YAPILAMIYOR

İran devlet televizyonuna konuşan İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Kulivend, "Bölgedeki olumsuz hava şartları (yoğun sis) nedeniyle arama kurtarma çalışmaları İHA'lar kullanılarak havadan yapılamıyor." dedi.

"UMUTLUYUZ"

İslam Cumhuriyeti hükümetine yakın isimlerden Muhammed Cevad Laricaniden "Cumhurbaşkanının helikopter kazasıyla ilgili iyi haberlerimiz yok ama umutluyuz" açıklaması geldi. Reisi'nin Başkan Yardımcısı Mohsen Mansuri de "Cumhurbaşkanı ve iki arkadaşıyla birkaç kez iletişim kurduk ve görünen o ki bu ciddi bir mesele yok."  açıklaması yaptı. Mansuri, “Öğleden sonra 13.00 sıralarında bir petrol pompasının açılışını yapmak üzere (bakanlar) Tebriz'e doğru yola çıktılar. Uçuş ekibi, dışişleri bakanı, Tebriz İmamı ve Tebriz valisiyle birlikte oradaydılar. Üç helikopter kalkış için havalandı, fakat kalkıştan yarım saat sonra başkanın helikopteri ile diğer iki helikopter arasındaki iletişim kesildi” diye belirtti.

"EKİPLER OLASI YERİNİ TESPİT ETTİ"

İran Kızılay Kurtarma Teşkilatı Başkanı Babak Mahmudi, Reisi'yi taşıyan helikopterin kaza yerinin tespit edildiğini duyurdu. Mahmudi, "Bölgeye gönderilen ekipler, saatlerce süren aramaların ardından cumhurbaşkanı ve beraberinde düşen helikopterin olası yerini tespit etti. Çalışmalarımız sürüyor." dedi.

"SİNYAL ALDIK"

Doğu Azerbaycan Ordusu Komutanı, "Dakikalar önce helikopterden ve kaza yerindeki mürettebattan birinin cep telefonundan sinyal aldık." bilgisini paylaştı. Kurtarma teşkilatı yardımcısı da helikopterin düşme ihtimali olan coğrafi bölgenin yaklaşık 20 km olduğunu açıkladı.

ALİYEV İLE BARAJ AÇILIŞINA KATILDI

İbrahim Reisi bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile iki ülke sınırında Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışına katılmıştı.

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ HAKKINDA NE BİLİYORUZ?

İbrahim Reisi, İran İslam Cumhuriyetinin sekizinci Cumhurbaşkanı. Usulcü klik içerisinde yer alan İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960’ta Meşhed'in Noqan mahallesinde doğdu. 20 yaşında İslam Cumhuriyeti'nin yargı teşkilatında göreve başladığında hukuk alanında herhangi bir eğitimi yoktu ve bir süre Meşhed'de ve ardından Kum'da ilahiyat ve ilim üzerine eğitim aldı. 

İbrahim Reisi, radikal İslamcılar (Usulcüler) Hossein Nouri Hamdani, Abolqasem Khazali ve İran İslam Cumhuriyeti lideri Ali Hamaney'in yakınlarından biri. Aynı zamanda Meşhed İmamı ve Horasan’ın dini fetvacısı Elem-Ul Huda damadı.

İbrahim Reisi, 80’li yıllardan itibaren İran İslam Cumhuriyeti muhaliflerinin infazı ve 1988 yazında 30 bin siyasi mahkumun toplu infazının sorumlularından biri.

İran'da insan hakları savunucuları, Hossein Ali Neiri (Şeriat yöneticisi), Morteza Eshraghi (savcı), İbrahim Reisi (savcı yardımcısı) ve Mustafa Pourmohammadi'den (Evin hapishanesindeki istihbarat temsilcisi) 1988’deki toplu idamların sorumluları olan bu ekipten "Ölüm heyeti" olarak bahsediyor.

1988 yazında binlerce siyasi tutuklu kısa bir sorgunun ardından toplu idam edilmişti. Hatta bazıları cezalarını doldurmuş, özgürlük haberini bekliyordu ancak özgürlüğe hiçbir zaman kavuşamadılar. 

REİSİ ÖLDÜĞÜ TAKTİRDE NE OLACAK?

İran İslam Cumhuriyeti İslam hukukunda, cumhurbaşkanının ölümü veya iki aydan uzun süre olmadığı taktirde dini liderin onayı ile cumhurbaşkanının görevlerini birinci başkan yardımcısının üstlenebileceği öngörülüyor. Ayrıca 50 gün içinde erken cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılması gerekiyor. Ayrıca İran Anayasasına göre dini liderin birinci başkan yardımcısı dışında birini hükümetin cumhurbaşkanı olarak atama yetkisi bulunuyor.