Wan’da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), İnsan Hakları Derneği (İHD), Emek ve Demokrasi Platformu, Kowara Destar tarafından düzenlenen eylem ve etkinlikler devam ediyor. 

Kadınlar, etkinlikler kapsamında Barış Anneleri Meclisi’ni ziyaret etti. 

‘DİLİMİZLE KÜRT’ÜZ’

Ziyarette konuşan ARSİSA eğitmeni Nazê Bor, Kürt dilinin annelerin büyük çaba ve mücadeleleri sayesinde bugüne kadar geldiğini belirterek, “Sizler bizim tarihimizsiniz. Bizler bu inançtayız. Bugün baktığımızda çocuklarımız ve torunlarımız Kürtçe konuşmuyor. Bir toplumun yok edilmesi için önce dilini yok etmek gerekiyor. Bizler dilimizle Kürt’üz. Herkes diliyle bir toplumdur. Dilimiz bizim için önemlidir. Anneler bu toplumun öncüleridir. Her yerde Kürtçe konuşup, Kürtçe yaşamalıyız” şeklinde konuştu. 

KÜRTÇE OKULLARIN AÇILMA TALEBİ 

Van Büyükşehir Belediyesi 30 yeni otobüs alacak Van Büyükşehir Belediyesi 30 yeni otobüs alacak

Barış Anneleri adına konuşan Kewê Işık ise Kürtçenin anadilleri olduğunu ifade ederek, Kürt olarak dünyaya geldiklerini ve sadece Kürtçe bildiklerini belirtti. Asimilasyon politikalarına da dikkat çeken Işık, torunlarının bugün kendilerinden bir şey isterken Türkçe istediklerini söyledi. Asimilasyon politikalarına karşı Kürtçe okulların açılıp ve çocuklara Kürtçe eğitim verilmesi talebinde bulunan Işık, “Her aile kendi çocuklarıyla Kürtçe konuşmalı. Çocuklarımızın ismi Kürtçe, ama bizler çocuklarımızla Türkçe konuşuyoruz. Kürtlüğümüz kaybetmememiz gerekiyor. Eğer ki dilimizi kaybedersek dilimiz için ağlarız ki bugün onu yaşıyoruz. Bütün dillere saygımız var ama kendi dilimizi de kaybetmememiz gerekiyor. Kültürümüzü de kaybetmememiz gerekiyor. Bizleri köylerden çıkarıp kentlere getirdikten sonra kültürümüz yok olmayla karşı karşıya kaldı. Bundan kaynaklı gençlerimizin kendi dil ve kültürlerine sahip çıkması gerekiyor” çağrısında bulundu. 

Ziyaret, söylenen kilamlar ve annelere karanfil verilmesi ardından sona erdi.