31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler öncesinde siyasi partiler çalışmalarını sürdürürken aday adaylığı başvuruları da devam ediyor. 2019 yılında yapılan yerel yönetimlerin hemen ardından Kürt belediyelere kayyım atandı. Atanan kayyımlar halka hiçbir hizmet götürmediği gibi, birçok yolsuzluk ve rantla gündeme geldiler. Kayyım atanan belediyelerden biri de Wan ( Van) Büyükşehir Belediyesi oldu. 

Van’da yapılacak 1 Mayıs mitingi Musa Anter Barış Parkı’nda kutlanacak Van’da yapılacak 1 Mayıs mitingi Musa Anter Barış Parkı’nda kutlanacak

Yerel seçimlere hazırlıkların sürdüğü bu süreçte,  Wanlı kadınlar JINNEWS’e konuştu.

‘Kayyumlara karşıyız’

Keser Şahin isimli kadın, atanan kayyıma ilişkin tepkisini "Vali bugüne kadar millet için hiçbir şey yapmadı. Belediye başkanlığını kazananların bu seçimde bizim için bir şeyler yapmasını istiyoruz. Belediye halka hizmet etmelidir. Patronları kabul etmiyoruz. Kayyum bize hizmet etmiyor ve belediyelere yeniden kayyum atanmasına karşıyız, istemiyoruz. Aynı zamanda belediye gençlerimize herhangi bir iş vermiyor. Özellikle kadınlara yönelik bazı yerlerin açılması lazım ki, kadınlara ait alanlar olsun” sözleriyle dile getirdi. 

‘Kadınlar sorunları daha iyi çözüyor’

"İyi bir belediye ve yönetim istiyoruz” diyen Hazal Pala da,  “Belediye başkanının kadın olması daha iyi olur. Çünkü kadınlar sorunları daha iyi çözüyor. Başkanın kadın olmasını savunuyorum. Belediyeye gelenlerin hayırlı bir hizmet yapmasını temenni ediyoruz. Vali hizmet edemiyor, edemiyor. Kayyum şu ana kadar bizim için hiçbir şey yapmadı. Sadece kendileri için bir şeyler yaptılar. Ama buranın vatandaşlarına hiçbir şey yapmadılar. Bu yüzden asla kayyumu kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘Eşbaşkanlık sistemi çok iyi’

Behice Oflaz ise "Kürt belediyesi istiyoruz. Önceki belediyeler gibi yeniden yapılmasını istiyoruz. Biz kayyumları istemiyoruz. Biz Kürdüz ve onları asla istemiyoruz. Biz bu şehirde barış istiyoruz. Bu kayyum rejimini kabul etmiyoruz. Yürüyebileceğimiz hiçbir yer yok. Biz kadınların özgürlüğünü istiyoruz ve bu da yerel seçimlerle sağlanabilir. Kadınlar haklara sahip olduklarında bu şehri daha iyi yönetecekler, insanların sorunlarını çözecekler. Kadınlar özgür olmalı. Kadın direniştir, kadın her şeydir” dedi.

‘Yağmur yağınca cadde ve sokaklar su içinde kalıyor’

“Valinin halka hizmet ettiğini hiç görmedim” diyen Behice, şunları belirtti: “Artık halkımızın huzur içinde olmasını istiyoruz. Hiçbir annenin acı çekmesini istemiyoruz. Kan dökülmesini istemiyoruz. Bu dünyada acilen bir çözüm bulunmalı. Cezaevlerindeki tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz. Bir çözüm bulalım. Çocuklarımız öldürülmesin. Biz Kürdüz ve bu talebin her zaman yanında olacağız. Türk devletinin bayrağı altında olabiliriz ama barış istiyoruz. Gençlerin hepsi kayıp, çocuklarımızın çalışacağı iş yok. Çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Kadın hayattır, hayat kadındır. Öte yandan yağmur yağdığında cadde ve sokaklar sular altında kalıyor. Bu yol sorununun çözülmesini istiyoruz. Herkes için mutluluk olmalı. Öte yandan bir kadının şehri yönetmesi daha iyidir diyebiliriz. Kadınlar özgür olmalı. Her şeyden önce bir kadın. Ama kadınlar yönetimde daha iyidir. Bir erkek yönetirken, bir kadının da ülkeyi yönetme hakkı vardır. Bugün HDP partisinde Eşbaşkanlık sistemi var ve bu çok güzel bir şey. Eşitlik ve demokrasi gereklidir."

‘Ne varsa HDP'de var’

Kayyımların kendilerine hizmet etmediğini dile getiren Firice Bali, “Halk için bir şey yaptığını görmek. Van'da çok fazla işsizlik var ama bunun halka hiçbir faydası yok. Gençlere iş vermiyorsunuz. Şimdi önümüzde bir seçim var. HDP'ye oy vereceğim. Çünkü HDP iyidir. HDP halka hizmet ediyor. Devlet halka hiçbir şey yapmıyor. Ne varsa HDP'dedir” şeklinde konuştu. 

‘Belediye başkanlığını bir kadının yönetmesi daha iyi’

Hükümetten yana umudunun olmadığını ifade eden Besna Erhan da, şunları söyledi: “Hükümetten umudumuz yok. Çünkü ülke ekonomik olarak kötüye gidiyor. Biz Van için iyi bir şey istiyoruz. Şu ana kadar Van için hiçbir şey yapılmadı. Bugün gençlerimizin tamamı işsiz. Kadınlara işyerleri açmak istiyor ama sorun var. Kadın alanları da olsun. Belediyeden birçok beklentimiz var. Ama şimdi vali hiçbir şey yapmıyor. Bugün Van'da madde bağımlılığı kullanımı artıyor. Bunların son bulması için gençlere kültürel alanlar açılmalı, işyerleri açılmalıdır. Böylelikle gençler bu tür şeylerden uzak duracak. Bugün uygulanan eşbaşkanlık sistemi çok güzel bir şey. Çünkü bu sistem sayesinde toplumun sorunları çözülecektir. Hele belediyeyi kadınlar yönetince bu iş daha da güzelleşiyor. Eğer eşbaşkan olsaydım çocuklara güzel parklar açardım, işsizlere işyerleri açardım. Özellikle gençlere yönelik bazı şeyler yapardım. Burada gençlere yönelik hiçbir şey yok. Buradaki gençler İstanbul'a çalışmaya gidiyor. Onların gitmemesi için burada çalışma alanlarının açılması lazım."