Meclis Genel Kurulu’ndaki 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri, bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı bütçeleriyle devam etti. 

Bütçe üzerine söz alan AKP Qers Milletvekili Adem Çalkın, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın iki gün önce Meclis Genel Kurulu’nda söylediği  “Milyonlarca kişi, Kürt halkı Sayın Öcalan’ı iradesi olarak görüyor” şeklindeki sözlerine tepki gösterip, DEM Partili vekilleri hedef gösterdi. 

‘MİLYONLARIN LİDERİNE SÖZ SÖYLEMEK SANA MI DÜŞTÜ?’

DEM Parti milletvekilleri Dilan Kunt Ayan ve Nevroz Uysal Aslan, Çalkın’a tepki gösterdi. Ayan, “Kürt halkı ‘Öcalan irademdir’ demiş. Senin haddine değil bu sözleri söylemek” diye tepki gösterirken, Nevroz Uysal Aslan ise “Milyonların liderine söz söylemek sana mı düştü” ifadesini kullandı.

‘KÜRTLER MÜCADELE İLE HAKLARINI ELDE ETTİ’

AKP’li vekillerin Kürtlerin AKP sayesinde haklarına kavuştuğu yönündeki ifadeleri sonrası söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Kürtlerin verdikleri mücadele ile haklarını elde ettiğini söyledi. Oluç, “Dolayısıyla, eğer Kürtlerin kimliği bütün dünyada ve Türkiye'de tanınır hâle geldiyse; kendi mücadelesiyle, büyük bedeller ödeyerek yaptığı mücadelesiyle kazanmıştır” diye konuştu.

SAADET PARTİSİ: KÜRT SORUNU MECLİS’TE ÇÖZÜLMELİ

Daha sonra bütçe üzerine söz alan Saadet Partisi Grup Başkan Vekili Bülent Kaya ise Kürt meselesinin Meclis’te çözülmesi gerektiğini ifade etti. Tribünlere yönelik sözler ile Kürt sorununun çözülemeyeceği uyarısında bulunan Kaya, “Bu konuyu çözümsüz hâle getirdiğinizi de ifade etmek istiyorum. Çünkü bu iktidarın yirmi iki yılı Kürt meselesiyle geçti. Zaman zaman milliyetçiliği ayaklar altına alarak, zaman zaman da milliyetçiliği baş tacı ederek... Zaman zaman ‘Operasyonları durdurun’ diyerek, zaman zaman da güvenlikçi politikaları özgürlükçü politikaların önüne geçirerek, zaman zaman ‘Eyalet sisteminden niye korkuyorsunuz; Kürdistan bu ülkenin bir gerçekliğidir’ diyerek, zaman zaman da ‘Anayasa var, bu kelimeyi kullanamazsınız’ diyerek çözülebilecek bir mesele değil” şeklinde konuştu. 

KAYYIM ATAMA SÜRECİNİ ANLATTI

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun kayyımları savunan ifadeleri sonrası bir kez daha söz alan DEM Parti Grup  Başkanvekili Oluç, kayyım atamasının Anayasa’yla, suç işlemekle bir alakasının olmadığını belirterek, “Yani, sizin geçmiş dönem İçişleri Bakanınız, seçimler döneminde yaptığı konuşmada, kayyumların nasıl atandığını açık seçik anlattı. ‘Zaten 31 Mart’ın bir gün sonrasında, 1 Nisan tarihiyle Diyarbakır, Mardin ve Van Valiliklerinin İçişleri Bakanlığı’na daha mazbatalar alınmamışken kayyum atanmasıyla ilgili talepte bulunduğu açık seçik ortaya çıktı. Yani bunun suç işlemekle vesaire alakası yok. Suç işlemek… Velev ki bir belediye başkanı suç işledi. O zaman yargılanır ve gerek görülmesi durumunda belediye meclisinden yerine bir vekil atanır. Ama siz öyle yapmadınız. Siz valileri ve kaymakamları kayyum olarak atayarak belediye meclislerini de işlemez hâle getirdiniz esas itibarıyla. Bir de son şunu da hatırlatayım size: Beraat etmiş olan belediye başkanları var; göreve iade etmiyorsunuz, neden?” diye sordu.

 ‘SU İÇECEĞİNİZ KUYUYA TÜKÜRMEYİN’

DEM Parti istifa eden Belediye Başkanına ilişkin açıklama DEM Parti istifa eden Belediye Başkanına ilişkin açıklama

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çözüm rolüne de işaret eden Oluç, devamla şunları söyledi: “2013-2015 yılları arasında İmralı Adası’nda çözüm süreci müzakerelerini sürdüren sizin iktidarınızın temsilcileri ve devletin temsilcileriydi. Orada bir masa kuruldu ve bir müzakere sürdürüldü. Ta ki 2015 Nisanı’na bu masa devrilene kadar. Hatta bu masanın, o müzakerelerin sonucunda biliyorsunuz; 28 Şubat 2015’te Dolmabahçe'de bir ortak mutabakat imzalandı ve ortak açıklama yapıldı. Bugün sizin sarayda danışman olan bazı kimseler ya da parti yönetiminizde olan bazı kimseler, o zaman Abdullah Öcalan hakkında övgü dolu cümleler sarf ediyorlardı. İstiyorsanız bunların da listesini getirip burada tekrar okuruz. Su içeceğiniz kuyuya tükürmeyin anlatabildim mi? Bunu da yazın bir kenara.”

Oluç’un ardından Akbaşoğlu tekrardan söz alarak kayyım atamalarını savundu. DEM Partililer de tepki göstermeyi sürdürdü. Bu nedenle Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, oturuma 20 dakika ara verdi.(Ankara/MA)