Ülkede giderek derinleşen ekonomik kriz nedeniyle bir yandan işsiz sayısı artarken, ardı ardına yapılan zamlar yüzünden geçinmek de zorlaştı. Van’ın İpekyolu ilçesi Cevdetpaşa Mahallesi’nde yaşayan Nafiye Orhan ve Ayşe Avcı adlı kadınlar, bu koşullar içerisinde ekonomik gelir elde etmek için yün yorgan dikip satmaya girişti.

Başka bir kadının yanında yün yorgan yapmayı öğrendiğini belirten Nafiye Orhan, iki yıl önce de küçük bir dükkan kiralayıp Ayşe Avcı ile birlikte bu işi yapmaya başlamış.

Zor ve sabır gerektiren bu mesleği severek yaptıklarını dile getiren kadınlar, elde ettikleri gelirle geçimlerini sağlayıp, ayakta durmaya çalıştıklarını ifade etti.

SALGINDA İŞLER DÜŞTÜ

Geçimlerini bu işten sağladıklarını söyleyen Nafiye Orhan, dükkan giderlerini çıkardığında kendisine oturduğu evin kirasını ödeyebilecek kadar bir para kaldığını anlattı. Bazı günler iyi kazanırken, bazı günler ise hiç iş yapamadıklarını dile getiren Orhan, koronavirüs (Kovid-19) salgının da işlerini etkilediğinden yakındı. Orhan, salgından önce her gün sipariş alırken, salgınla birlikte işlerinin azaldığını paylaştı.

Yünlerin yıkanmasından yorgan dikimine kadar işin bütün aşamaları ile kendilerinin ilgilendiklerini söyleyen Orhan, “Yünler bize siparişle geliyor. Aldığımız yünü önce yıkamadan geçiriyoruz. Yün kuruduktan sonra içindeki dikenleri tek tek ayıklıyoruz. Bu aşamadan sonra da yorgan yapımına geçiyoruz" diye belirtti. Yaptıkları işin eziyetli bir iş olduğunu belirten Orhan, özelikle dikim aşamasında çok yorulduklarını ifade etti. 

'ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ'

Eşi çalışamadığı için bu işe başladığını söyleyen Ayşe Avcı ise, tek geçim kaynaklarının bu iş olduğunu dile getirdi. Ailesi ile kirada yaşadıklarını anlatan Avcı, "Bir sürü çoluk çocuğumuz var. Bir yandan da onlara bakıyorum. İki çocuğum cezaevinde. Mecburen çalışmak zorundayım. Yaşım gereği zorlansam da çalışmak zorundayım. Başka bir mesleğimiz yok” dedi. 

Avcı, devletin kendileri gibi küçük işletmelere destek olması, kira ya da elektrik kira yardımında bulunmasını istedi.(Van/MA)