Wan’ın (Van) Artemêt (Edremit) ilçesine bağlı Şabaniye Mahallesi’nde 27 Mayıs 2023 tarihinde dini nikahlı olduğu Fatma Oğur’u kesici aletle katleden tutuklu fail Şükrü Kaçak hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 15 Aralık 2023’te “Tasarlayarak ve canavarca hisle öldürme” suçundan hazırlanan iddianame Van 3’üncü Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Fail olaydan 3 gün sonra gözaltına alındı

Hazırlanan iddianamede olay günü hatırlatılarak, Şabaniye Mahallesi’nde ikamet eden failin sözlü tartışma üzerine kesici aletle Fatma’yı katlettiği belirtildi. Failin olay yerinden kaçarak izini kaybettiği, Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında failin 30 Mayıs 2023 tarihinde gözaltına alındığı, 31 Mayıs  tarihinde emniyet, savcılık ifadeleri ardından 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandığı bilgilerine yer verildi. 

Fatma sistematik şiddete maruz kalmış

Savcılıkta da ifadelerini tekrarlayan failin ağır yaraladığı Fatma’nın o esnada kendisine “beni öldürdün!” uyarısına rağmen onu olay yerinde bırakıp kaçtığı belirtildi. Sistematik olarak Fatma’yı şiddete maruz bıraktığını itiraf eden failin, “İmam nikahlı eşim Fatma'yı öldürdüğüm için pişmanım" şeklindeki beyanları ardından Van 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 31 Mayıs tarihinde tutuklandı.

Maruz kaldığı şiddete karşı birçok kez suç duyurusunda bulundu

Yürütülen soruşturma kapsamında Van 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği kararı ile 2 Haziran 2023 tarihinde dosyaya “kısıtlılık kararı” getirildiği kaydedilirken, dosya kapsamında Fatma’nın çocukları ve komşularının verdiği ifadeler de yer aldı. Kızı Z.O’nun savcılığa verdiği ifadede, ikamet ettikleri adreste beş kardeş olduklarını, babasının uyuşturucu madde kullandığını ve uyuşturucu madde kullanımı için annesinden para aldığını belirtti. Failin annesinden sürekli para istediğini kaydeden Z.U., annesinin sistematik olarak babası tarafından darp edildiğini söyledi.  İddianamede buna dair “Annesinin babası hakkında bir çok kez adli mercilere şikayette bulunduğunu, uzaklaştırma kararı da aldırdığını, en son 1 hafta kadar önce babasının kendisine ait olan çakısı ile annesinin kolunu kestiğini, annesinin bu konuda şikayetçi olduğunu” beyan ettiği sözler yer aldı.

Çocuklar failden şikayetçi oldular 

Fatma’nın çocukları T.O., S.O., ve E.A. da verdikleri ifadelerinde babalarının annelerine şiddet uyguladığını ve annelerini katlettiği için babalarından şikayetçi olduklarını belirtti. 

Ölüm nedeni kesici alet

27 Mayıs 2023 tarihinde katledildiği bildirilen Fatma’nın, ölüm nedeninin kesici delici alet yaralanmasına bağlı büyük damar yaralanması ile birlikte dış kanama ile vücut boşlukları içerisinde kanama ve “krakea kesisine bağlı asfiksi olduğu” kaydedildi.

Failin kaçışı kameralarda tespit edildi

Van Gölü sahilinde imara aykırı kaçak yapı Van Gölü sahilinde imara aykırı kaçak yapı

Van Jandarma Kriminal Labaratuvar Müdürlüğünce 4 Temmuz 2023 tarihinde düzenlenen uzmanlık raporunda, "31 Mayıs 2023 tarihli Görüntü İzleme Tutanağında, saat 16.57 sıralarında şüphelinin olayın meydana geldiği adresin dış bahçe kapısından çıkıp, koşarak uzaklaştığının tespit edildiği,  Cumhuriyet Başsavcılığımızda alınan ifadesinde de olay sonrasında kaçtığını beyan ettiği, olay ikamet içerisinde gerçekleştiğinden başkaca bir kamera kaydının bulunmadığı”diye  kaydedildi.

Aile İçi Şiddet Bürosu’na bir çok kez başvurmuş

İddianamede müşteki beyanları, failin ifadeleri otopsi ve uzman raporları dikkate alınarak, failin Fatma Oğur’u, kesici aletle katlettiği ve Uyap kaydı sorgusunda birden fazla sayıda Aile İçi Şiddet Bürosu'nda soruşturma kaydının bulunduğu kaydedildi. 

2 kez koruma kararı verilmiş

Fatma’nın faile ilişkin birçok kez yaptığı şikayet başvurularının takipsizlikle sonuçlandığına da yer verilen iddianamede “Soruşturmalarla ilgili olarak bir kısmında dava açıldığı, bir kısmında EK-Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar verildiği, bir soruşturma dosyasının ise halen derdest olarak devam ettiği, maktule Fatma OĞUR yönünden ise Van 1. Aile Mahkemesi tarafından 2 kez Koruma Tedbiri kararının verildiğinin tespit edildiği, söz konusu kayıtlardan şüphelinin imam nikahlı eşi olan maktuleye yönelik olarak daha önce de şiddet gösterdiğinin ve ölümle tehdit ettiğinin anlaşıldığı, söz konusu kayıtların müştekilerin beyanlarını da doğruladığı, şüphelinin alınan ifadesinde maktuleyi daha önce de öldürmeyi düşündüğünü ve maktuleye ‘bu işin sonu kötü olacak, kan çıkacak’ dediğini beyan ettiği, müştekilerin de bu durumu doğrular mahiyette beyanlarda bulundukları" ifadeler yer aldı.

Haksız tahrik ve takdiri indirim uygulanmamasına…

Son olarak iddianame soruşturma kapsamında yapılan tüm delil ve bulgular sonucu fail Şükrü için “İmam nikahlı maktuleye karşı ‘Tasarlayarak ve Canavarca Hisle, Kadına Karşı Kasten Öldürme’ suçlarını işlediğine yer verilerek "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezası istendi. Failin işlediği suçun   toplumsal vehamet arz eden mahiyette işlendiği ve suça eğilimli kişiliği de göz önünde bulundurularak fail hakkında "haksız tahrik" ve "takdiri indirim" sebeplerinin uygulanmamasına karar verildi. 

İlk duruşması 27 Şubat’ta 

İddianamenin 15 Aralık 2023 tarihinde 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından kabul edilmesi üzerine tutuklu failin ilk duruşması 27 Şubat tarihinde Van 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.