Van-Hakkari Tabip Odası, KESK Van Şubeler Platformu, TMMOB Van şubesi ve DİSK / Genel-İş Van Şubesi Beşyol'da bir araya gelerek KHK ihraç edilenlerin işlerine iade edilmesi ve OHAL komisyonun lağvedilmesi adına bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında konuşan Maden Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Rıdvan İmre şu açıklamalarda bulundu; “Haksızlık, hukuksuzluk ve Adaletsizlik üzerine kurulu yönetimlerini devam ettirmeye yönelik uygulamalarla ayakta durmaya çalışan iktidar,  emekçilerin, sendikaların, meslek odalarının, demokratik kitle örgütlerinin üzerinde baskılarını artırmaktadır. Bizleri, aydınlıktan, demokrasiden, emekten, adaletten, hak ve özgürlüklerden, vazgeçirip kendilerine dokunmayan eleştirmeyen, sorgulamayan bir toplum yaratmayı amaçlamaktadırlar.Ülkede neredeyse soruşturma, kovuşturma altında olmayan, hapis cezası almayan tek bir yurttaş yoktur. 5 yıldan fazladır şehrimizde emek örgütleri, sivil toplum kuruluşları kent alanlarını demokratik hakları olan miting ve basın açıklamaları için kullanamamaktadır. İktidar ve yereldeki kamu yönetimi yandaş dernek ve sivil toplum örgütlerine uygulamadığı yasakları OHAL’i kalıcı hale getirerek bizlere karşı uygulamaktadır."

"Resmi rakamlara göre KHK ile 125.678 kamu görevlisi ihraç edildi. 1767 Vakıf dernek, sendika ve konfederasyon, 109 yurt, 934 özel okul, 15 üniversite, 49 sağlık kuruluşu,116 basın yayın kuruluşu kapatıldı. 181500 kişinin pasaportuna tahdit konularak seyahat özgürlüğü engellendi.Aradan 5 yıllık süre geçmiş olmasına rağmen hala yaklaşık 4000 dosya karara bağlanmayı bekliyor. Komisyonun verdiği kararlarda ret oranı %87,3’tür. Bu oran barış imzacısı akademisyenlerin açıklanan dosyalarında % 100’dür. Bu oranlar bile komisyonun idari bir mekanizma olduğunu, iktidarın noteri gibi hareket ettiğini doğrulamaktadır. Faşizme karşı demokrasiyi, savaşa karşı barışı, gericiliğe karşı laikliği, ırkçılığa ve şovenizme karşı emeğin birliği ve halkların kardeşliği için fiili ve meşru mücadeleye devam edeceğiz”