Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan milletvekilleri Gülderen Varlı ve Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Wan ve ilçelerinde artan kadın katliamlarına ilişkin 2023 yılının Aralık ayında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesine aylar sonra dönüş yapıldı. Önergede, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 2023 raporuna yer verilirken, “2023 yılında erkekler tarafından 315 kadın öldürülmüş, 248 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulunmuştur. 2023 yılında toplam 28 kadın alınan koruma kararlarına rağmen yaşamını yitirmiştir. 2023 yılında işlenen 315 kadın cinayetlerinin 62’sinde kadınlar yakınlarıyla birlikte hedef alınmıştır. Bunların 41’inde kadınlarla birlikte yakınları da öldürülürken; 21 olayda da kadınların yakınları yaralanmıştır” diye belirtildi.

ŞÖNİM’in hizmetlerini paylaştı

Söz konusu önergeye dönüş yapan Aile Bakanı, “2023 yılı içerisinde 273 bin 222 kadın, 28 bin 352 erkek ve 11 bin 901 çocuk olmak üzere toplam 313 bin 475 kişi ŞÖNİM'lerden hizmet almıştır. Van ŞÖNİM ise 2016 yılından beri hizmet sunmakta olup 2023 yılında 4 bin 613 kadın, 414 erkek ile 321 çocuk olmak üzere toplam 5 bin 348 kişi hizmet almıştır” diyerek ŞÖNİM’lere dair bilgi vermekle yetindi.

Bakan verilerin nerede toplandığını hatırlattı

Bakan devamında, “Yasal olarak suç sayılan fiiller ile bu fiilleri gerçekleştiren ve bu fillerden etkilenen kişilere ilişkin idari kayıt verileri, suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen soruşturma evresi ve iddianamenin kabulüyle başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar geçen kovuşturma evresinde görev ve sorumluluğu bulunan yetkili merciler tarafından toplanmaktadır. Bu kapsamda şiddet vakaları, dava süreçleri ve sonuçları, illere göre dağılımı konusundaki güncel veriler Adalet Bakanlığı UYAP sistemi, İçişleri Bakanlığı POL-NET ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın veri sistemi üzerinde toplanmaktadır” ifadelerini kullanırken, önergedeki soruları görmezden geldi. 

Van'da Katledilen Fatma Oğur’un duruşmasına çağrı Van'da Katledilen Fatma Oğur’un duruşmasına çağrı

Bakanın yanıtsız bıraktığı sorular 

Aile Bakanı’ndan yanıtlaması istenen sorular şunlardı: 

“*Van kentinde yaşanan kadın cinayetlerine ilişkin uygulanan eylem planlamalarınız nelerdir? Ülke genelinde olduğu gibi Van ilinde yaşanan kadın cinayetlerinin artmasının temelinde yatan sebepler sizce nedir/ nelerdir?

* Van ilinde son 5 yılda erkek şiddetinden dolayı yaşamını yitiren kadın sayısı kaçtır? Yaşamını yitiren kadınların kaçı koruma talebinde bulunmuştur?

*  Van, Siirt, Muş, Hakkâri, Diyarbakır, Batman ve bu illere komşu illerde son yıllarda artan kadın cinayetlerinde kayyımların ve güvenlikçe politikaların etkisine dair bakanlığınızın yaptığı bir araştırma var mıdır?

* Türkiye de yaşanan kadın cinayetlerinin sayısı her gün ve yıl artarken bakanlığınız yaşanan bu ölümlere dair ne yapmaktadır?

* Son 10 yılda öldürülen kaç kadın, devletten koruma talebi olmasına rağmen yaşamını yitirmiştir? Koruma kararı olmasına rağmen kadınlara dair güvenlik önlemleri neden alınmamaktadır?

*  Hayattan koparılan kadınların anısına dair bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

*  Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik uygulanan mevcut politikalarla şiddetin azalmadığına her geçen yıl arttığına ne zaman farkına varacaksınız? Yapılan eylem planlamalarınız varsa etkili olmadığının farkında mısınız?”