Bu trajedilerden biride Van Gölün'de yaşanan tekne faciası.Van Gölü'nde mültecileri taşırken batan ve Çarpanak Adası açıklarında 106,5 metre derinlikte tespit edilen teknede cenazeler ROW cihazıyla çıkarılmaya devam ediyor. Bugün yapılan arama kurtarma çalışmalarında bir mültecinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Şuana kadar hayatını kaybeden mülteci sayısı ise 61'e yükseldi.

KİMSESİZLER MEZARLIĞINA DEFNEDİLİYORLAR

Batan teknede çocuklarında aralarında olduğu yaklaşık 70 ila 100 arası mülteci olduğu tahmin ediliyor. Gölden çıkartılan cenazeler numaralandırılarak kimsesizler mezarlığına defnedilirken, şuana kadar 21 mültecinin cansız bedeni toprağa verildi.20 Mültecinin cenazesi ise ülkelerine gönderildi.

GÖLDE YAŞANAN FACİA HAKKINDA

Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesi'nde 27 Haziran'da tekneleriyle Van Gölü'ne açılan Sedat ve Medeni Akbaş'tan uzun süre haber alınamaması üzerine mahalle muhtarı kayıp ihbarında bulunmuştu. Bunun üzerine gece görüşlü termal kameralı helikopter, İHA ve botlarla göl ile çevresinde yürütülen 11 günlük arama çalışmaları sonucu tekne Çarpanak Adası açıklarında 106,5 metre derinlikte bulunmuştu. Soruşturma kapsamında aralarında tekneden yüzerek kurtulan Medeni Akbaş'ın da bulunduğu 5 kişi tutuklanmıştı.

ELLLERİNİ KOLLARINI SALLIYARAK GİRİŞ YAPIYORLAR

İran'a sınır olan Van'da her yıl binlerce mülteci İnsan tacirleri eşliğinde elini kolunu sallıyarak kente giriş yapıyor.Kentte işsizilik ve ekonomik sıkıntılardan dolay köylerde sınır ticaret yapan çocuk ve gençlere yönelik ateş açılırken,sınırları İHA ve SİHA'larla korunan Van'da mülteciler nedense ellerini kolllarını sallıyarak insan tacirleri eşliğinde her yıl binlercesi kente giriş yapıyor.Bu süreçte kışın onlarca mülteci donarak hayatını kaybederken yaz aylarında ise yine geçiş noktası olan Gölde bir çoğu boğularak yada İnsan kaçakçılarının taşıdıkları araçlarada kaza geçirerek yaşamlarını yitiriyor.

GÖRÜNTÜLERE YANSIDI

Van'ın Çaldıran ilçesinde insan tacirlerinin Mültecileri bölgeden nasıl aldıkları yurttaşlar tarafından geçtiğimiz gönlerde cep telefonları ile görüntülenmişti. İlçeye bağlı Yukarı Kuyucak (Sarica Joré) tarafından gelen bir grup Mülteci insan kaçakçıları tarafından yol üzerinden araca bindirilerek götürülmeleri kameralara yansımıştı.Bölgede sınır güvenliğinin olmaması ve müdahale edilmemesi ise dikat çekmişti.

ATEŞ AÇILDI

Kente ellerini kollarını salıyarak giren Mültecilerin araçlara doldurulup insan tacirleri eşliğinde taşındığı ve bölgeden rahatca geçerken, Çaldıran ilçesine bağlı Beydoğan (Şêx Sıcıx) Mahallesi’nden İran sınırında bulunan mahalleye baskın düzenleyen ve kendilerini devlet görevlisi olarak tanıtan sivil giyimli silahlı kişiler, sınır bölgesinden gelen ve ticaret yapan atlı gençlere ateş açmış, bu olayda yine görüntülere yansımıştı. Açılan ateş üzerine bir at ölürken, gençler kaçarak canlarını zor kurtarmıştı.Tepki gösteren köylüler ise tehdit edilmişti.

1 GENÇ HAYATINI KAYBETTİ

Geçtiğimiz günlerde ise, Van'ın Çaldıran ilçesinde koyun otlattığı sırada askerlerin açtığı ateş sonucu 15 yaşındaki Azat Bağa isimli çocuk, ağır yaralanmıştı.Yine Başkale ilçesine bağlı Kaşkol (Qaşqol) Mahallesi’nde ise askerler tarafından açılan ateş sonucu Babası vefat eden ailesi ve kardeşlerini geçindirmek için sınır ticareti yapan Emrah Görür (20) isimli genç yaşamını yitirmiş arkadaşı Saim Yılmaz ise ağır yaralanmıştı.Emrah Görür'ü vuran asker ise suçunu kabul etmesine rağmen serbest bırakılmıştı.Bölgede yine bir çok kişi ya açılan ateş sonucu hayatını kaybetti, yada yaralandı.

2020'DE 65 BİN 832 MÜLTECİ GİRİŞ YAPTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Van Gölü’nde yaşanan mülteci ölümlerinin ve sınır ihlallerinin araştırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği Araştırma Önergesinde,"2020 yılında , Koronavirüsün İran’da ve birçok ülkede yayıldığı Şubat ayında 18 bin 304, Mart ayında 6 bin 704, Haziran ayında ise 6 bin 55 göçmen kaçak yollardan giriş yapmıştır. Ocak ayını da dahil edince şu ana kadar 2020 yılında 65 bin 832 kaçak göçmen giriş yapmıştır. Rakamlara bakıldığında sınır asayişimizin alarm vermektedir. Acilen konuya müdahale edilerek bir araştırma komisyonu kurulmalı, mevcut güvenlik yöntemleri ve tedbirler araştırılmalıdır” dedi.