Van’ın Çatak ilçesinde iki yurttaşın işkenceyle gözaltına alınıp helikopterden atılmasını kamuoyuna duyuran Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve Gazeteci Nazan Sala’nın “devlet aleyhine toplumsal haberleri yapmak” gerekçesiyle tutuklanmaları üzerine meslek örgütleri MA ve  Jinnews’in Van bürolarına dayanışma ziyaretlerinde bulundu. 

Ziyarette bulunan meslek örgütleri arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’ndan Hatice Şahin  yer aldı.

ALTAN: GAZETECİLER YÖNELİK BASKILARI KABUL ETMİYORUZ  

Ziyarete konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, 4 gazetecinin Van’da iki yurttaşın işkence ile helikopterden atılmasını ortaya çıkardıkları için hukuksuz bir şekilde gözaltına alınıp tutuklandığını ifade etti.

Dernek olarak, bu arkadaşlarının gazeteciliğine tanık, gerçekleri ortaya çıkarmak için verdikleri emeğin şahidi olduklarını söyleyen Altan, “Tutuklanan bütün arkadaşlarımız ile çalıştık, iyi bir yaşam için ne kadar emek verdiklerini biliyoruz. Bizler bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Bu tutuklama gazetecilere yönelik düşmanlıktır. Gazeteciler üzerindeki bu baskıları kabul etmiyoruz. Tutuklanan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.  

ORAL: GERÇEKLERDEN RAHATSIZLIK DUYAN BİRİLERİ VAR 

TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral da, demokratik bir hukuk devletinde insanlığa karşı işlenmiş bir suç varsa devletin bunu araştırması gerektiğini, fakat demokratik hukuk devleti olduğu iddiasındaki Türkiye’de maalesef bu gerçeği ortaya çıkaran gazetecilerin üstlerine gidildiği ve adeta intikam alındığını gördüklerini dile getirdi.

Van ve Hakkari coğrafyasının gerçeğin açığa çıkmasından rahatsız olan yetkililerle dolu olduğunu belirten Oral, “Bunu yakın zamanda tutuklanan 4 arkadaşımızla gördüğümüz gibi geçmişte Nedim Türfent ile gördük. Nedim Türfent, bir askerin köylülere işkence ederek, ‘devletin gücünü göreceksiniz’ videosunu ortaya çıkarmış  ve ‘örgüte yardım ve yataklık’ iddiasıyla tutuklanmıştı.  Oysa orada gerçek ortaya çıkarmış ve gazetecilik görevini yapmıştır.  Bu da oluyor ki; bu bölgelerde gerçeklerin ortaya çıkmasında rahatsızlık duyan birileri var.  Fakat birileri ne kadar rahatsız olursa olsun gerçeği yazan gazeteciler var. MA ve Jinnews muhabirlerini içeri atmakla gerçeklerin önünü kesemiyorsunuz. Gerçek yayılmaya devam ediyor” diye konuştu.

Oral, meslektaşlarına dair tutuklama kararının gerekçelerinden biri olarak Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen basın kart sahibi olmamaları ve sahip oldukları kurum kartlarının ise geçerli sayılmamasına da tepki gösterdi.

‘GAZETECİLER İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE’ 

Bu durumun gazeteciler için büyük bir tehlike olduğunu vurgulayan Oral, şunları söyledi: “Verilen karara göre, bundan böyle Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Başkanlığının verdiği kartı almayan hiç kimse sahada gazetecilik yapamayacak. Bu kararın bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor.  Geçtiğimiz yıl buna ilişkin olarak, İletişim Başkanlığının mahkemeye sunduğu bir yazıda, ‘sarı basın kartının gazetecilik kimliğini tarif etmeyeceğini sadece işini kolaylaştırmak için devlet tarafından kendilerine verilen kart’ olduğunu ifade etmişti. Bu kararla arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz.” 

Yapılan sohbette bulundukları destek ziyareti için meslek örgütlerine teşekkür eden Jinnews muhabiri Dilan Babat, gazetecilerin gerçekleri halka ulaştırdıkları için tutuklandığını ifade ederek, özgür basının her koşulda gerçekleri yazmaya devam edeceğini kaydetti.