AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Mart'ta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yeni koronavirüs (Kovid-19) kararlarını açıkladı. Erdoğan, illerin risk haritasına göre "kontrollü normalleşme sürecinin" başlatıldığını duyurdu. Yeni sürece ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanlığı ise, illerin risk derecesine göre ayrıştırıldığını ve bölge illerinin tümünün "düşük riskli" grup içerinsinde yer aldığını kaydetti. 

Van-Hakkari Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Rıdvan Şin, Bakanlar Kurulu'nda alınan yeni kararları değerlendirerek, kimi uyarılarda bulundu. 

REHAVET VAKALARI ARTTIRIR

Önümüzdeki süreçte vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanabileceği uyarısında bulunan Dr. Şin, insanların rehavete kapılmaması ve kurallara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Salgına karşı tüm alanlarda mücadele verilmesi gerektiğine dikkati çeken Şin, "Önümüzdeki süreçte insanlar rehavete kapılacak. Kafeler, düğün salonları, taziyelerde insanlar yan yana gelecek. Bu da vakaların artacağını gösteriyor. Hijyen, mesafe ve maske kurallarına kesinlikle uyulmalı" dedi. 

KOLLEKTİF ÇALIŞMA

Yayınlanan risk haritasının yanlış olmadığını ancak kimi eksiklikler barındırdığını dile getiren Şin, salgınla mücadelede kolektif bir çalışma yürütülmesini istedi. Türk Tabipleri Birliği’nin çalışmalara dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Şin, "Bu durum halka da daha inandırıcı gelir. Kısıtlamanın olduğu dönemde vakaların azaldığını gördük. Kısıtlamaların doğru yapıldığı tartışılır. Eksiklikler ve problemler var. Kısıtlamaların bütün kesimlere eşit dağıtılması lazımdı. Bu konuda daha tutarlı bir politikanın yürütülmesi gerekiyor” diye belirtti. Salgına karşı alınması gereken önlemin "cezalandırma" olmaması gerektiğine vurgu yapan Şin, bu noktada salgına karşı bilinçlerdirme politikasının devreye sokulmasını istedi. Şin, zorlayıcı önlemlerle sonuç alınamayacağına işaret etti. 

AŞI YETERSİZLİĞİ   

Salgın kapsamında yapılan aşıların yetersizliğine de değinen Şin, aşı oranlarının bölgesel olarak farklılık gösterdiğini söyledi. Şin, şunları söyledi: “İnsanların aşı yapmasını istiyoruz. Toplumun tamamının aşı yapmasını istiyoruz. Ama gidişat çok iyi değil. Sağlık Bakanlığı'nın tablosuna baktığımızda Van ve Hakkari bölgesi, 65 yaş üstü aşılama çalışmasında ortalamanın alt sıralarında yer alıyor. Yeterli aşının yapılmadığını söyleyebiliriz. Aşıların artırılıp en kısa sürede toplumun tamamında aşılama çalışmasının yapılması gerekiyor."