Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından çocuk felci aşısı çalışmaları başlatıldı.

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Dünya Sağlık Örgütü, Hastalık Korunma ve Kontrol Merkezi ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) gibi kuruluşların katkıları ve 1988 yılında 41. Dünya Sağlık Asamblesi’nde alınan kararla vahşi polio virüsünü yok etmek için "Polio Eradikasyon Programı"nın başlatıldığını söyledi. Bu programla polio virüsünü dünyadan yok etmenin amaçlandığını ifade eden İmren, “Bu amaç doğrultusunda ülkemizde 1989 yılından itibaren rutin aşılama hizmetlerinin geliştirilmesi ve aşılama oranlarının her bölgede yüzde 90’ın üzerine çıkarılarak devam ettirilmesi ve ulusal aşı günlerinin düzenlenmesi gibi çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

Türkiye’nin Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte 21 Haziran 2002 yılında ‘Poliodan arındırılmış bölge’ olarak sertifikalandırıldığını dile getiren Dr. İmren, “Ancak, halen bazı ülkelerde vahşi polio virüs dolaşımı devam etmektedir. Bu durum, vahşi polio virüsün dünyadan tamamen yok edilmesine kadar aşılama çalışmalarına devam edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.

29 Ekim 2013 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamada, komşu ülkelerde vahşi çocuk felci virüsünün varlığı ve buna bağlı vakalar olduğunun teyit edildiğini de sözlerine ekleyen Dr. İmren, “Mart 2014 başında, Suriye'den sonra Irak'ta 6 aylık bir çocukta polio tip bir vahşi virüsün tespit edildiği Dünya Sağlık Örgütü tarafından bildirilmiştir. Irak ve Suriye ile olan uzun sınırımız ve nüfus hareketleri sebebiyle ülkemiz polio virüs riski altındadır” şeklinde konuştu.

Polio eradikasyonu kapsamında ilk aşılama turunun 07-13 Nisan 2014 tarihleri arasında yapıldığını belirten İmren, Çocuk Felci Destek Aşılama Çalışması’nın 2. turunun ise 21-27 Mayıs 2014 tarihleri arasında kapı kapı dolaşılarak mopping-up (silip-süpürme) stratejisi ile gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.